Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Χωρίς διαβούλευση περνά το νέο σχέδιο για τις παροχές του ΕΟΠΥΥ



Χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση και κυρίως χωρίς να έχουν ληφθεί υπόψη οι προτάσεις των επιχειρήσεων της Υγείας θα συζητηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί της Τετάρτης από το δ.σ. του Οργανισμού το σχέδιο του νέου Ενιαίου Κανονισμού Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, που επηρεάζει τόσο τους ασφαλισμένους, όσο και τους ιδιώτες παρόχους και που βρίσκεται υπό επεξεργασία εδώ και χρόνια.
Capital.gr

Όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, η αυριανή συνεδρίαση επί του παρόντος θέματος είναι αιφνιδιαστική, χωρίς να υπάρχει χρόνος να διαβαστεί το σχέδιο, τη στιγμή που ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Σ. Μπερσίμη, κατά τις ίδιες πληροφορίες, βρίσκεται στο εξωτερικό.

Πηγές της αγοράς αναφέρουν πως το σχέδιο αλλάζει άρδην τις υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ, ενώ τίθεται θέμα συνέχισης των συμβάσεών τους με τον Οργανισμό.

Όπως αναφέρεται στο σχέδιο των συνολικά 62 άρθρων, ο ισχύων Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας εφαρμόζεται περίπου πέντε έτη, ωστόσο σήμερα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο ανωτέρω εσωτερικό πλαίσιο αλλαγών αλλά και στις σύγχρονες ανάγκες του πληθυσμού σε υπηρεσίες υγείας. 

Όσον αφορά τη συμμετοχή για νοσοκομειακή περίθαλψη, στην περίπτωση που οι δικαιούχοι πραγματοποιούν νοσηλεία σε ιδιώτες παρόχους, το ποσοστό συμμετοχής ορίζεται σε 10% για τη δαπάνη ακτινοθεραπείας, νοσηλείας σε ψυχιατρική κλινική και σε ειδικές κλινικές που νοσηλεύουν χρονίως πάσχοντες, νοσηλείας σε Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης, κλειστής, σε νοσηλείες που αποζημιώνονται με ημερήσιο νοσήλιο, ενώ η συμμετοχή ανεβαίνει στο 30% σε όλες τις άλλες περιπτώσεις, εκτός νοσηλείας σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, επί της εκάστοτε τιμής αποζημίωσης (ασφαλιστικής τιμής) για το σύνολο της νοσηλείας.

Προκειμένου να ελέγξει την αποζημίωση της δαπάνης νοσηλείας ενός δικαιούχου, ο Οργανισμός διαθέτει σύστημα εισιτηρίου/εξιτηρίου και παρακολούθησης της νοσηλείας, το οποίο οι πάροχοι εφαρμόζουν υποχρεωτικά.

Η διαδικασία εισαγωγής πραγματοποιείται υποχρεωτικά μέσω ηλεκτρονικού συστήματος αναγγελιών εισιτηρίου του Οργανισμού, ανεξάρτητα εάν ο πάροχος είναι ιδιωτική κλινική ή δημόσια δομή. Η διαδικασία, οι όροι και οι προϋποθέσεις της εισαγωγής των ασθενών και της παροχής της δέουσας νοσοκομειακής περίθαλψης από τους παραπάνω αναφερόμενους συμβεβλημένους παρόχους υπηρεσιών υγείας, περιλαμβάνονται στις συναπτόμενες μεταξύ αυτών και του Οργανισμού συμβάσεις. Στον ΕΟΠΥΥ δύναται να εφαρμόζεται σύστημα διαχείρισης νοσηλειών σε πραγματικό χρόνο, το οποίο εξυπηρετεί την έγκριση εισαγωγής και εξαγωγής ασθενούς από κλειστή νοσηλεία. 

Άλλο σημείο που προκαλεί ενδιαφέρον είναι οι αποζημιώσεις των τοκετών. Σε περίπτωση τοκετού εκτός μαιευτηρίου δημόσιου ή μη συμβεβλημένου ιδιωτικού, καταβάλλεται, αντί μαιευτικής περίθαλψης, εφάπαξ χρηματική αποζημίωση ύψους 600 €, 900 € για δίδυμη κύηση και 1300 € για τρίδυμη κύηση. Τοκετός θεωρείται και η γέννηση νεκρού εμβρύου άνω των 25 εβδομάδων. Αποζημιώνονται δαπάνες ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στις άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένες, ηλικίας έως 50 ετών και μέχρι 4 ολοκληρωμένες προσπάθειες, αφού συμπληρωθεί τετράμηνο από την προηγούμενη προσπάθεια, σύμφωνα με τα επιμέρους οριζόμενα στην ισχύουσα νομοθεσία. 

Για τις λογοθεραπείες, ο Οργανισμός αποζημιώνει λογοθεραπευτικές συνεδρίες με 15 ευρώ ανά συνεδρία, όταν συνταγογραφούνται από τις ιατρικές ειδικότητες, όπως: νευροχειρουργοί, νευρολόγοι, ψυχίατροι, παιδοψυχίατροι και παιδίατροι, για παιδιά και εφήβους έως 18 ετών και για παθήσεις (βάσει του ICD-10) που δικαιολογούν την διενέργεια της εν λόγω θεραπείας

Β. Κουρλιμπίνη

1 σχόλιο:

  1. Τους Αλήτες.
    Δεν ντρέπονται τα φασιστοειδή, που προσποιούνται τους δημοκράτες και τους σοσιαλιστές;

    ΑπάντησηΔιαγραφή