Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

30/1/2013 Ενοποίηση εισφορών και παροχών στα Ταμεία

ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΣΕ 6 ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ

Το «πρώτο βήμα» για την ενοποίηση εισφορών και παροχών στα ασφαλιστικά ταμεία έγινε χθες, καθώς συνεδρίασε η ειδική επιτροπή εμπειρογνωμόνων στο υπουργείο Εργασίας.

ΣΤο ΙΚΑ, οι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και τράπεζες πληρώνουν υψηλότερες εισφορές αλλά και δικαιούνται μεγαλύτερη σύνταξη

Ουσιαστικά θα υπάρξει πλήρης ενοποίηση στο εσωτερικό των έξι ταμείων κύριας ασφάλισης, εξέλιξη που θα επηρεάσει κυρίως όσους καλύπτονται από φορείς ΔΕΚΟ, τραπεζών και επιστημόνων.

Σε καθένα από τα έξι ταμεία -ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΝΑΤ και ΟΓΑ- θα υπάρξει κοινό πλαίσιο για εισφορές, παροχές και τον τρόπο ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Ενδεικτικό της έκτασης των αλλαγών είναι ότι από τα 90 μητρώα συνταξιούχων θα πέσουμε στα έξι.

Η αρχή θα γίνει με την καθιέρωση ενιαίων εισφορών στο εσωτερικό κάθε ταμείου. Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το ΙΚΑ, όπου σήμερα οι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ και τράπεζες πληρώνουν υψηλότερες εισφορές αλλά και δικαιούνται μεγαλύτερη σύνταξη.

Στόχος είναι να εφαρμοστεί το μοντέλο που ισχύει για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, το οποίο προβλέπει σημαντικά χαμηλότερες εισφορές. Για να αντιμετωπιστούν οι απώλειες των ταμείων, το υπουργείο Εργασίας θα επιχειρήσει αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής (π.χ. επέκταση του εργοσήμου).

Τα επιδόματα
Οι ενιαίες εισφορές θα οδηγήσουν και σε ομοιογενείς παροχές, με την αρχή να γίνεται από τα επιδόματα (π.χ ασθενείας, μητρότητας). Ωστόσο, αυτό αναμένεται να παρασύρει και τις συντάξεις, με τα ευγενή ταμεία να βρίσκονται στο... επίκεντρο (χορηγούν από 20% έως και 30% υψηλότερες συντάξεις).

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης τόνιζε πως «το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας οικοδομήθηκε διαχρονικά στη βάση πελατειακών αντιλήψεων, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι ένα μωσαϊκό εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων». Παράλληλα επισήμανε πως σκοπός είναι «η λογιστική και οικονομική ενοποίηση των διαφόρων τομέων και η δημιουργία ενιαίων κανόνων μέσα σε κάθε φορέα κύριας ασφάλισης».

Στην επικουρική ασφάλιση στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για όσα ασφαλιστικά ταμεία θέλουν να εξαιρεθούν από την υπαγωγή τους στον νέο φορέα (ΕΤΕΑ). Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας έχει δεχτεί την εξαίρεση από τον νέο φορέα των επικουρικών ταμείων των εργαζομένων στα τρόφιμα και στις ασφαλιστικές εταιρείες (καθώς κρίθηκε πως είναι βιώσιμα).

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι εξελίξεις και για τον φορέα των τραπεζοϋπαλλήλων, με την ΟΤΟΕ να ζητά επίσης εξαίρεση και να στέλνει μέσα στην εβδομάδα στο υπουργείο επικαιροποιημένα στοιχεία.

Στο «μέτωπο» των εφάπαξ, το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων είναι στο «μικροσκόπιο» της τρόικας. Χθες τεχνικό κλιμάκιο επισκέφτηκε τον ασφαλιστικό φορέα και ενημερώθηκε για τα οικονομικά (οφειλές) αλλά και το χρονοδιάγραμμα καταβολής του βοηθήματος.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου