Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2013

Παραλύει ο χώρος της Υγείας την Πέμπτη

Σε 24ωρη Πανελλαδική απεργία προχωρούν την Πέμπτη οι γιατροί και οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, την Πρόνοια και το ΕΚΑΒ. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας οι φορείς της δημόσιας υγείας έχουν προγραμματίσει συλλαλητήριο στο κεντρικό κτίριο του υπουργείου επί της οδού Αριστοτέλους.

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) ανακοίνωσε ότι η απεργία καλύπτει όλα τα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία της χώρας.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση «οι εργαζόμενοι αντιστέκονται στη στοχοποίηση και διάλυση του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, στα σφαγιαστικά οργανογράμματα των νοσοκομείων, στην πενιχρή χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας και στις απλήρωτες υπερωρίες και εφημερίες.

Επίσχεση εργασίας από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

Νέος γύρος ταλαιπωρίας περιμένει τους ασφαλισμένους του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) καθώς οι γιατροί ανακοίνωσαν 48ωρη προειδοποιητική επίσχεση εργασίας τη Πέμπτη 31 Ιανουαρίου και την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου.

Το ΔΣ της Ένωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση αποφάσισε την (επαν)έναρξη των κινητοποιήσεων του, «σε περίπτωση που το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ δεν τιμήσουν τις επανειλημμένες υποσχέσεις του και δεν ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα των κλινικών και εργαστηριακών ιατρών». Σημειώνεται ότι οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ βρίσκονταν σε επίσχεση εργασίας και τις τελευταίες δύο εβδομάδες του περασμένου Δεκεμβρίου, διεκδικώντας την αποπληρωμή των ποσών που τους οφείλει ο Οργανισμός.

Ο ΕΟΠΥΥ οφείλει σε ιατρούς και εργαστήρια πάνω από 300 εκ. ευρώ καθώς δεν έχει αποζημιώσει τους ιατρούς για ιατρικές εξετάσεις από τον Σεπτέμβριο και για ιατρικές πράξεις – παρακλινικές – εργαστηριακές εξετάσεις από τον Ιούλιο του 2012. Ωστόσο, κατά την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι είναι η πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υγείας να "κουρέψει" τις παλαιές οφειλές των ιατρών με το εξουθενωτικό ποσοστό του 20%, ενώ την ίδια στιγμή, με προκλητικό τρόπο, "κουρεύει" μόνο 1% την φαρμακοβιομηχανία, 3,5% τους φαρμακοποιούς και 8% τις κλινικές. Αυτό το ποσοστό κουρέματος δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τον κλάδο» καταλήγουν οι εκπρόσωποι της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου