Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2013

ΑΠΕΡΓΙΑ, ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ Κινητοποιήσεις γιατρών σε ΕΣΥ και ΕΟΠΥΥ


«Αρρυθμίες» στα νοσοκομεία και τον ΕΟΠΥΥ προκαλούν οι κινητοποιήσεις γιατρών και εργαζομένων.

Οι γιατροί διαμαρτύρονται για την πενιχρή χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας Η Ομοσπονδία εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) προχωρούν την Πέμπτη σε πανυγειονομική 24ωρη απεργία. Σε 48ωρη προειδοποιητική επίσχεση εργασίας προχωρούν την Πέμπτη και την Παρασκευή και οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, όπως ανακοίνωσε η Ενωση του κλάδου (ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ).

Αιτιολογώντας την απόφαση, το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι αντιστέκονται στη στοχοποίηση και διάλυση του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ, στα νέα «σφιχτά» οργανογράμματα των νοσοκομείων, στην πενιχρή χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας και στις απλήρωτες υπερωρίες και εφημερίες.

Στις 12 το μεσημέρι της Πέμπτης, οι απεργοί προγραμματίζουν συλλαλητήριο στο υπουργείο Υγείας. Θα συμμετάσχουν και οι υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ, καθώς και οι δημόσιοι υπάλληλοι του λεκανοπεδίου, έπειτα από απόφαση της ΑΔΕΔΥ να κηρύξει στάση εργασίας. Με κινητοποιήσεις διαρκείας προειδοποιούν οι κλινικοί και εργαστηριακοί γιατροί του ΕΟΠΥΥ. Την Πέμπτη και την Παρασκευή δεν θα εξετάζουν με πίστωση.

Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν κανονικά την επίσκεψη ή την εξέταση και θα υποβάλουν την απόδειξη και σχετική αίτηση στον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να τους επιστραφεί το ποσό. Μόνο για το 2012, ο ΕΟΠΥΥ οφείλει σε γιατρούς και εργαστήρια πάνω από 300 εκατ. ευρώ. Ο υπ. Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος εκτίμησε χθες ότι οι παλαιές οφειλές του ΕΟΠΥΥ ανέρχονται στο 1,7 δισ. ευρώ. Ανακοίνωσε, δε, ότι διατέθηκαν ήδη 200 εκατ. για την εξόφλησή τους, ενώ έως το τέλος Φεβρουαρίου θα έχουν δοθεί επιπλέον 245 εκατ. για οφειλές των ΤΑΥΤΕΚΩ και ΟΑΕΕ που συμμετέχουν στον ΕΟΠΥΥ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου