Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013

ΣΙΔΕΙΑ: ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΑΝΑΠΛ. ΥΠΟΥΡΓΟ Κ. ΣΑΛΜΑ


 
                                                                             ΠΑΤΡΑ 25/1/2013
                                                                                                         ΠΡΟΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ Κο ΣΑΛΜΑ

                                  ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣ: 1.Γραφείο Πρωθυπουργού                                                                       
                                                                        2.Υπουργό Υγείας
                                                                            Κο Λυκουρέντζο
                                                                        3.Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ
                                                                             Κο Παπαγεωργόπουλο
                                                                        4. Π.Ο.Σ.Ι.Π.Υ
                                                                        5. Πανελλήνιο Ιατρικό
                                                                             Σύλλογο
                                                                        6.Ιατρικό Σύλλογο
                                                                             Πάτρας
                                                                        7.Ιατρικούς Συλλόγους
                                                                             Δυτ.Ελλάδος                                                                      
Κε Υπουργέ,
       Τα τελευταία τουλάχιστον 2 χρόνια, όλοι οι γιατροί της χώρας έχουμε υποστεί μια άδικη και άνευ προηγουμένου επίθεση από το ίδιο μας το κράτος.
        Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας της χώρας μας, ενώ θα έπρεπε να αποδίδει ιδιαίτερη σημασία και αξία στο έργο και την προσφορά της Ιατρικής Επιστήμης και των Λειτουργών της προς τους πολίτες, και να είναι αρωγός των Ιατρών προς αυτό το σκοπό, αντίθετα έχει πάρει θέση απέναντί τους , θεωρώντας τους εχθρούς του συστήματος. Αυτό έχει σαν οδυνηρό αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται όλο και περισσότερο το Ιατρικό Δυναμικό της χώρας, με σκοπό τι ; Την εξόντωση, οικονομική και επαγγελματική των γιατρών; Κι αν αυτό συμβεί , τότε θα μιλάμε για ένα Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα που δε θα έχει γιατρούς , δε θα έχει παρόχους υγείας; Και οι πολίτες-ασφαλισμένοι θα αναρωτιούνται γιατί, ενώ πληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές, δεν απολαμβάνουν δωρεάν περίθαλψη;
        Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας, ο γιατρός έχει ¨μεταλλαχθεί¨ από Λειτουργό Υγείας, με ιερό προορισμό και σκοπό, σε έναν τεχνο-γραφειοκράτη που υποχρεούται να σπαταλά τον πολύτιμο χρόνο του , όχι σε ασθενείς, αλλά σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, οδηγίες χρήσης, έγγραφα κ.λ.π. Ο κλάδος των Εργαστηριακών Ιατρών ειδικά έχει υποστεί πολύ μεγάλο πλήγμα.
         Η πολύμηνη στάση πληρωμών από τον ΕΟΠYΥ, μας έχει οδηγήσει σε ασφυκτικό οικονομικό αδιέξοδο. Πολλοί συνάδελφοι στην απελπισία τους να αντιμετωπίσουν τα έξοδα λειτουργίας των Ιατρείων τους (μισθούς, ενοίκια, αναλώσιμα, ΔΕΚΟ, εισφορές……) αλλά και τα συνεχώς αυξανόμενα οικογενειακά τους έξοδα, έχουν καταφύγει σε δανεισμό από Τράπεζες (factoring) , και αυτή τη στιγμή λόγω της στάσης πληρωμών από τον ΕΟΠΥΥ είναι ένα βήμα πριν από την επαγγελματική και οικογενειακή τους καταστροφή.
         Τα παλιά χρέη προς τους Εργαστηριακούς γιατρούς ξεκινούν από το Μάρτιο του 2010 (απ’ όταν άρχισε να παρακρατείται το 10% των οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων προς τους συμβεβλημένους γιατρούς) και φτάνουν μέχρι σήμερα, Ιανουάριο του 2013.
          Οι κρατικές τιμές των εργαστηριακών εξετάσεων έχουν παραμείνει καθηλωμένες σε χαμηλά επίπεδα από το 1991 και τελευταία κάποιες μειώθηκαν μέχρι και 25%, φθάνοντας σε εξευτελιστικά επίπεδα, που πολλές φορές δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος του αντιδραστηρίου.
          Σ’ αυτά έρχεται να προστεθεί και το τελευταίο  “κούρεμα” 10-20% των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους γιατρούς, που αποφασίστηκε αυθαίρετα και μονομερώς στη διυπουργική σύσκεψη της 22/1/2013. Κούρεμα άδικο και αυθαίρετο, που εκτός των άλλων δείχνει και την άνιση μεταχείριση των παρόχων υγείας από τον ΕΟΠΥΥ , όταν το αντίστοιχο “κούρεμα “ για τους φαρμακοποιούς είναι 3,5%.
          Συνεχίζοντας την πολεμική τακτική εναντίον των γιατρών-συνεργατών του, ο ΕΟΠYΥ καλεί σε δημόσια διαβούλευση τους παρόχους του με το πρόσχημα της αξιολόγησης της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών. Τα εργαστήρια είναι υποχρεωμένα να έχουν πιστοποίηση ποιότητας υπηρεσιών υγείας και να εκτελούν εσωτερικό και εξωτερικό ποιοτικό έλεγχο αλλά δεν είναι  υποχρεωμένα (βάσει του νόμου 4025/2011 άρθρο 34) για ISO 15189, που αφορά εργαστήρια επεξεργασίας βιολογικών δειγμάτων που διενεργούν εξετάσεις για λογαριασμό άλλων φορέων υγείας (εργαστήρια). Άλλωστε ο μόνος αρμόδιος για διαπίστευση φορέας στη χώρα, ορισμένος από το Ελληνικό Κράτος σύμφωνα με τον Ευρωπαικό Κανονισμό  765/2008, είναι το ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗΣ (ΕΣΥΔ).
         ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΝΕΙΑ ΠΟΥΘΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ, ΩΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ, ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥ, ΜΕ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ, υποβαθμίζοντας έτσι το ρόλο του.
         ΖΗΤΑΜΕ:
1.    Άμεσα αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων οφειλών των πρώην ταμείων και του ΕΟΠΥΥ,
2.    Εφαρμογή των κριτηρίων ποιότητας, εσωτερικού και εξωτερικού ποιοτικού ελέγχου,  όπως ορίζει ο νόμος, σε όλα τα εργαστήρια του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα,
3.    Ίση αντιμετώπιση όλων των παρόχων υγείας όσων αφορά το “κούρεμα”  των παλιών οφειλών (κατά αναλογία με το 3,5% των φαρμακοποιών)  και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του ΕΟΠΥΥ.
4.    Ανάκληση της απόφασης του ΕΟΠΥΥ περί της τιμής αναφοράς των εργαστηριακών ιατρών
5.    Άμεση δημοσιοποίηση των στοιχείων του ΕΟΠΥΥ για το συνολικό χρέος των πρώην ταμείων προς τους ελευθεροεπαγγελματίες ιατρούς.

                                                                                  Με εκτίμηση



                                                                 Για το ΔΣ


Η Πρόεδρος                                                Ο Γεν. Γραμματέας
Ελένη Παναγιωτοπούλου                              Λυκούργος Λ. Γρηγοράκης
     Μικροβιολόγος                                                Ακτινολόγος

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ:
2610276329
6972275149
2693025155
elenpanagiotopoulou@gmail.com
l.grigorakis@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου