Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Εργαστηριακοί γιατροί προς Σαλμά: «Μη μας απειλείτε! Θα απεργήσουμε»!


Νέο κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ όλων των κλάδων της πρωτοβάθμιας φροντίδας και κυρίως των εργαστηριακών (διαγνωστικά κέντρα, εργαστηριακοί γιατροί κ.λ.π.) μετά τις προειδοποιήσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά, ότι όποιος δεν εξυπηρετήσει ασφαλισμένο του ΕΟΠΥΥ θα διακόπτεται η σύμβασή του με το φορέα. Δείτε τι απαντούν στον υπουργό

Συνεχίζεται η διαμάχη μεταξύ ηγεσίας υπουργείου Υγείας και διαφόρων κλάδων υγείας. Η συντονιστική επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (εργαστηριακοί γιατροί, ακτινολόγοι και διαγνωστικά κέντρα) μετά τις δηλώσεις του Μάριου Σαλμά ότι «διαγνωστικό κέντρο που είναι σε σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ και έρχεται στην αντίληψή μας … και αρνηθεί υπηρεσία σε ασφαλισμένο, θα κόβεται η σύμβαση», επισημαίνει ότι η επίσχεση προβλέπεται και από το νόμο. 

Ειδικότερα οι κλάδοι υγείας τονίζουν ότι οι πάροχοι πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, έχουν εμπράκτως στηρίξει τον ΕΟΠΥΥ από την ίδρυση του, παρέχοντας ατέρμονη πίστωση παρόλο που οι συμβατικές υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ υποχρεώνουν την καταβολή του 90% της αξίας των παρασχεθέντων υπηρεσιών εντός 45 ημερών από την υποβολή. Παρότι ο ΕΟΠΥΥ ουδέποτε τήρησε αυτή την συμβατική του υποχρέωση, οι πάροχοι συνέχιζαν να παράσχουν τις υπηρεσίες τους. 

Μάλιστα η συντονιστική επιτροπή αναφέρεται για άλλη μια φορά στην προνομιακή μεταχείριση των φαρμακοποιών οι οποίοι πληρώνονται πρώτοι από όλους και με κούρεμα μόλις 3,5% όταν όλοι οι υπόλοιποι κλάδοι πληρώνονται με κούρεμα 20%. 
Τέλος υπογραμμίζεται ότι η άσκηση του δικαιώματος επίσχεσης προβλέπεται από τον Αστικό Κώδικα.

ΙΑΤROPEDIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου