Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Δήλωση Παναγιώτη Ψυχάρη 28 Δεκ 2015


Παναγιώτης Ψυχάρης

Αγαπητοί συνάδελφοι, πρώην ΙΚΑ-ΕΟΠΥΥτες 

Το τέλος της χρονιάς μας βρίσκει όλους σε μια κατάσταση αβέβαιη όσον αφορά το εργασιακό μας μέλλον και όχι μόνο. Καθημερινά δέχομαι διαμαρτυρίες από ομάδες συναδέλφων που φαινομενικά έχουν διαφορετικά συμφέροντα. 

Υπάρχει η ομάδα ΠΑΑ που δεν έχει εξομοιωθεί με τους γιατρούς ΕΣΥ μισθολογικά και βαθμολογικά. Υπάρχει ομάδα που εργάζεται με δικαστική απόφαση έχοντας υποβάλει αίτηση, ομάδα με δικαστική απόφαση χωρίς αίτηση, ομάδα που εργάζεται σε οργανική θέση έχοντας χάσει τα δικαστικά, οι απολυμένοι κλπ. 

Προκύπτουν προβλήματα με την συμμετοχή στα ΚΕΠΑ των ΠΕΔΥτών και των μη ΠΕΔΥτών. 

Ένα είναι το μείζον θέμα: η βιωσιμότητα των Μονάδων Υγείας. Αυτό είναι ζήτημα που πρέπει να προβληματίσει όλους μας. Η βιωσιμότητα θα κρίνει και το εργασιακό μας μέλλον και το μέλλον και την συνέχεια της εξομοίωσης των ΠΑΑ και όλα όσα θα διασφαλίσουν την ύπαρξη μας ή μη στο σύστημα. Έχει γίνει λόγος και εκφράστηκαν παράπονα για τις ΠΝΠ, που δίνουν μια ελπίδα οι ανασφάλιστοι να έχουν πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα. 

Λυπάμαι, που μιά μερίδα συναδέλφων-μικρή ευτυχώς-δεν έχει κατανοήσει σε βάθος την ύψιστη σημασία που έχει μια τέτοια ρύθμιση και αντιπαρατίθενται λέγοντας ότι για την κυβέρνηση φαίνεται δεν είναι επείγουσα η εξομοίωση των ΠΑΑ και γι’αυτό δεν έγινε η αντίστοιχη ΠΝΠ . 

Συνάδελφοι σε καιρό κρίσης έχει βαρύνουσα σημασία η επικρότηση του γιατρού, ως λειτουργού της υγείας, της κατεπείγουσας λύσης ενός προβλήματος που συνάδει με τον πολιτισμό μας και την ανθρωπιστική μας ταυτότητα. Επιπλέον, η πρόσβαση όλου του πληθυσμού της χώρας, μας απομακρύνει από την πιθανότητα κλεισίματος ή και ξεπουλήματος των πολυϊατρείων. 

Ελπίζω ο προβληματισμός μου να βρει έδαφος για συνεννόηση. Ο διαχωρισμός μας σε ομάδες και υποομάδες εξυπηρετεί την ευρεία διάλυση ενός συστήματος που με κόπους και θυσίες κατέκτησε ο Ελληνικός Λαός. Η μεψιμοιρία μας θα είναι το μέσο επικράτησης της απέναντι άποψης. Τα μεγαλοϊδιωτικά λόμπυ καραδοκούν να μονοπωλήσουν και το χώρο της υγείας. Ας αναλογιστούμε όλοι τις ευθύνες μας, σε μια εποχή που τα πάντα διαλύονται.

1 σχόλιο: