Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

ΙΣΠατρών: Η ισοπέδωση της αποζημίωσης των εργαστηριακών εξετάσεων εγκαθιδρύει αδίστακτο επιχειρηματικό μονοπώλιο στο χώρο της υγείας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από την αδιανόητη απόφαση για υπερβολική μείωση αποζημίωσης των εργαστηριακών τιμών μέσω της έκδοσης του ΦΕΚ 2816Β’ (22/12/15), δεν προκύπτει κανένα όφελος για τον ΕΟΠΥΥ που προστατεύεται με rebate, clawback και από τον κλειστό προϋπολογισμό των 302 εκατ.

Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας
Σε πολλούς κωδικούς εξετάσεων, είναι απαγορευτική η εκτέλεσή τους βάσει των επιστημονικών κανόνων ποιότητας, διότι η αποζημίωση τους είναι πολύ κάτω από τα όρια του κόστους.

Από την οριζόντια ισοπεδωτική μείωση τιμών δεν προκύπτουν οφέλη για τον ασφαλισμένο, καθώς θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε:

  • Αύξηση των ιδιωτικών πληρωμών για την άρτια διενέργεια του απαιτούμενου εργαστηριακού ελέγχου.
  • Οδυνηρή μείωση της ποιότητας των διαγνωστικών και προληπτικών υπηρεσιών υγείας, σε επίπεδα τριτοκοσμικών χωρών.
  • Μερική απο-ασφάλιση του πληθυσμού ιδίως σε απομακρυσμένες και ακριτικές περιοχές, όπου λειτουργούν εργαστήρια γειτονιάς.
  • Εγκαθίδρυση ισχυρού και αδίστακτου επιχειρηματικού μονοπωλίου που θα εκτινάξει το κόστος της υγείας, με οδυνηρές δημοσιονομικές και υγειονομικές συνέπειες για τη χώρα.


Άμεσες θα είναι οι κοινωνικές προεκτάσεις και οι οικονομικές συνέπειες:

  • Μαζικές απολύσεις παραϊατρικού προσωπικού που μπορεί να αγγίξει τις 5.000.
  • Μαζικά λουκέτα σε μικρά και μεσαία εργαστήρια ανά την Επικράτεια.
  • Κύμα εξαγοράς διαγνωστικών μονάδων σε όλη την χώρα, έναντι πινακίου φακής και εγκαθίδρυση ισχυρού μονοπωλίου.
  • Αντιρροπιστική προκλητή εκτόξευση των δαπανών του ΕΟΠΥΥ με ενεργοποίηση μεγαλύτερου clawback που θα δώσει καίριο πλήγμα στην επιβίωση των τίμιων συνεργατών του Οργανισμού και θα ενθρονίσει τους συστηματικούς παραβάτες, που ανεμπόδιστα και ασύδοτα δρουν όλα αυτά τα χρόνια, εξαγοράζοντας σημαντικό τμήμα του κρατικού μηχανισμού, με το αζημίωτο.

Ο εκβιασμός εκ μέρους των «θεσμών» παραπέμπει στα σκοτεινά πλοκάμια αδίστακτων επιχειρηματικών κύκλων της εσωτερικής τρόϊκας, που επιθυμούν την ισοπέδωση της δημόσιας υγείας με σκοπό την εγκαθίδρυση ισχυρού μονοπωλιακού μηχανισμού.

Η εφαρμογή της ως άνω Υπουργικής Απόφασης ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και πρέπει να αναθεωρηθεί άμεσα.  

Καλούμε την Κυβέρνηση και την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να εξαρθρώσουν δυναμικά τις μονοπωλιακές τακτικές και τους ηθικούς αυτουργούς, να ενισχύσουν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, να αποτρέψουν τον αφανισμό των ατομικών ιατρείων, να προστατεύσουν την ιατρική πράξη και να διαφυλάξουν την ποιότητα υπηρεσιών υγείας στη χώρα μας.

 Η Πρόεδρος           Ο Αντιπρόεδρος            Ο Γραμματέας


 Άννα Μαστοράκου  Γεώργιος Σκρουμπής   Γεώργιος Πατριαρχέας

8 σχόλια:

  1. ΠΡΟΤΑΣΗ: ΜΑΖΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕΣΟ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΤΑΡΤΗΣΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΚΤΕΛΕΣΤΟΥΝ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΛΟΓΩ ΥΠΟΤΙΜΟΛΟΓΙΣΗΣ, ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΊΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΟΥΣ ΕΝΤΟΣ 2 ΜΗΝΩΝ ΑΝ ΔΕΝ ΑΛΛΆΞΕΙ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΤΟΥΜΕ ΣΕ 2 ΜΗΝΕΣ ΕΓΓΡΑΦΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΞΟΥΣΙΟΔΩΤΗΜΕΝΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥΣ ΟΤΙ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΕΝ ΤΙΣ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΜΕΣΟ ΕΟΠΥΥ ΛΟΓΩ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ. ΘΑ ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΜΕ ΕΟΠΥΥ. ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΟΥΤΕ ΤΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΘΑ ΚΛΕΙΣΟΥΝ ΟΥΤΕ ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΘΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΘΟΎΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 10-15 ΕΥΡΩ, ΚΙ ΟΣΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ, ΔΩΡΕΑΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.ΟΥΤΕ CLAW B. ΟΥΤΕ REBATE. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ 100%, ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΛΑ ΑΚΟΥΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. πολύ ρεαλιστική πρόταση,αρκεί κάποιος από τους συλλόγους μας να ενδιαφερθεί για την εκτέλεση μας....Κάντε κάτι παιδιά δεν υπάρχει ελπίδα ,δεν θα επιβιώσει κανεις....Τα περίπτερα έχουν καλλιτερα ποσοστά.....

      Διαγραφή
  2. ΚΑΛΕΣ ΟΙ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΕΙΣ ΣΑΣ Κα ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ-ΠΑΡΕΠΙΠΤΟΝΤΩΣ ΚΑΛΑ ΠΟΥ ΕΙΣΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ- ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΔΙΑΒΡΩΜΕΝΟ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΜΕ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
    ΟΠΩΣ ΑΥΤΩΝ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ .ΟΜΟΙΟΣ ΤΟΝ ΟΜΟΙΟ.
    ΑΚΑΡΙΑΙΑ ΕΠΙΣΧΕΣΗ ΚΑΙ ΞΕΜΠΡΟΣΤΙΑΣΜΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. οι συνδικαλιστές που βρε παιδιά;;;Δεν θα κάνουμε τίποτα;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τς Τς Τς, τι λέτε τώρα;;;;; Οι συνδικαλιστές, αν θυμάμαι καλά, ακολουθούν την πλειοψηφία, δεν αυτενεργούν. Αν η πλειοψηφία γουστάρει ΕΟΠΥΥ, ποιοι είναι οι συνδικαλιστές που θα την ξεστραβώσουν, κι αντί για το γκρεμό που πάει ντουγρού ο κλαδος, τον σώσουν.....Ετσι; Αγαπητοί μου, εδώ θα δείξετε (όχι οι συνδικαλιστές, προσωπικά δεν έχω εναποθέσει καμμιά ελπίδα μου σε αυτούς, προτιμώ να έχω εγώ τον έλεγχο) τι σκατά επιστήμονες είστε, τι σκατά σπουδάζατε χρόνια ολόκληρα και τι σκατά κουβαλάτε στο κεφάλι σας....Αν δε βγείτε, από Δευτέρα (δε λέω χθες, είναι πεσσιμιστικό), τότε όντως σκατά όλα τα παραπάνω....και με το συμπάθειο, που έριξα το επίπεδο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΩΡΑΙΕΣ ΟΙ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ. ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΙ? ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΟΥς ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ ΠΟΛΑΚΗ - ΞΑΝΘΟ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΩΝ ΙΑΤΡΕΙΩΝ ΜΑΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΥΡΙΑ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ ΚΑΛΑ ΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΑΛΛΑ
    ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ.
    ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΩ ΠΩΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΑΠΟ ΔΕΥΤΕΡΑ
    ΘΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΟΙΡΟΛΑΤΡΙΚΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΕΜΤΙΚΑ ΣΑΝ ΝΑ
    ΜΗΝ ΤΡΕΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ....
    ΚΑΤΑΝΤΙΑ..
    ΟΡΓΑΝΩΣΤΕ ΑΜΕΣΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΓΙΑΤΙ ΧΑΝΟΜΑΣΤΕ!!!
    ΑΛΛΙΩΣ ΑΝ ΜΕΙΝΕΤΕ ΠΑΛΙ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ Ο κ.ΞΑΝΘΟΣ
    ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΑΝ ΤΟΝ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟ ΥΠΟΥΡΓΟ
    ΠΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΕ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΕΙΣΤΕ
    Η ΔΥΝΑΜΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΟΣ-ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΡΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΕΤΡΕΨΕ ΤΗ
    ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ....
    ΑΝ ΑΦΗΣΕΤΕ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΝΑ ΕΚΤΕΛΟΥΝ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ 1Ε
    ΛΥΠΑΜΑΙ ΤΑ 60E ΠΟΥ ΕΔΩΣΑ ΣΤΗΝ ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ.!!!
    ME ΟΛΟ ΤΟ ΣΕΒΑΣΜΟ ΜΗΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕΤΕ ΣΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ...
    ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΣ / ΑΘΗΝΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ερώτηση: Γιατί δεν χρεώνουμε την αιμοληψία ??? πχ 10 ευρω ο ΕΟΠΥΥ δεν λεει κάπου αιμοληψία πχ 50 λεπτά για να παρανομούμε!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή