Σάββατο 26 Δεκεμβρίου 2015

Διορία έξι εβδομάδων στην κυβέρνηση από τους δανειστές



Διορία έξι εβδομάδων έδωσαν στην κυβέρνηση οι δανειστές για να κλείσει οριστικά το θέμα της ανακοστολόγησης τιμών σε εξετάσεις που γίνονται από ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.


Μετά από ένα διαπραγματευτικό «θρίλερ» τεσσάρων ημερών το κουαρτέτο έκανε μισό βήμα πίσω και δέχθηκε προσωρινά την πρόταση της κυβέρνησης για μεσοσταθμική μείωση τιμών σε ποσοστό 43% στις περισσότερες εξετάσεις που γίνονται στα διαγνωστικά κέντρα υπό την προϋπόθεση ότι σε ενάμιση μήνα η κυβέρνηση θα παρουσιάσει αναλογιστική μελέτη από την οποία να προκύπτει ότι με το συγκεκριμένο ποσοστό ή και μικρότερο είναι εφικτός ο στόχος για συγκράτηση δαπανών του ΕΟΠΥΥ στα 302 εκτ, ευρώ ετησίως, όπως προβλέπει το μνημόνιο.

Και μπορεί οι δανειστές να άναψαν το πράσινο φώς για την εκταμίευση της υποδόση του ενός δισ. ευρώ η οποία είχε μπλοκάρει από το συγκεκριμένο -13ο προαπαιτούμενο- αλλά δεν παραιτήθηκαν από τις αρχικές τους αξιώσεις καθώς ζητούν η ελληνική πρόταση να περάσει από stress test.

Αν οι δανειστές δεν πεισθούν από τα αποτελέσματα της έκθεσης που θα παρουσιάσει το Υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες και ειδικούς έχουν προειδοποιήσει ότι στο τραπέζι επανέρχεται η δική τους αρχική πρόταση για μείωση των τιμών στα διαγνωστικά κέντρα σε ύψος 70%.

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει ανησυχία στο Μέγαρο Μαξίμου αλλά και ενόχληση όχι μόνο για την επιμονή των δανειστών αλλά και για τους χειρισμούς που έγιναν από το Υπουργείο Υγείας.

Καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν ότι οι δανειστές είχαν ζητήσει εγκαίρως την αναλογιστική μελέτη που θα συνόδευε την ελληνική αντιπρόταση η οποία ωστόσο δεν ήταν έτοιμη με αποτέλεσμα να τεθεί σε κίνδυνοι η εκταμίευση της υποδόσης.

Στην κυβέρνηση κάνουν λόγο για «καυτό θέμα» με «υψηλό κοινωνικό αντίκτυπο» με δεδομένο ότι ακόμα και αν πεισθούν οι δανειστές για μειώσεις στην κοστολόγηση των εξετάσεων που πραγματοποιούνται από τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα στο 35% με 40% τα περισσότερα από αυτά και κυρίως τα μικρά και μεσαία θα οδηγηθούν σε λουκέτο.

Οι ασφαλισμένοι του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις ουρές και την ταλαιπωρία καθώς με βάση τα στοιχεία του ΕΟΠΥΥ το 90% των ασφαλισμένων του πραγματοποιούν τις εξετάσεις τους στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Και αυτό γιατί τα δημόσια διαγνωστικά κέντρα Πρωτοβάθμιας Υγείας και οι μονάδες Ε.Σ.Υ. δεν μπορούν να ανταποκριθούν ούτε στον όγκο των εξετάσεων αλλά σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν καν τη δυνατότητα διεξαγωγής εξιδανικευμένων εξετάσεων.

Το πρόβλημα μάλιστα είναι ιδιαίτερα έντονο στην επαρχία.

Την ίδια ώρα η ανησυχία στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι έκδηλη και για τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα προκληθούν αν οι πιστωτές παραμείνουν αμετακίνητοι στις αξιώσεις τους.

Με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα να αγγίζουν τα 400 εκατ. ευρώ οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα είναι η «ταφόπλακα» για πολλές ατομικές επιχειρήσεις και εταιρείες του κλάδου.

Συνολικά στην Ελλάδα λειτουργούν περί τα 3.600 διαγνωστικά κέντα τα οποία απασχολούν περισσότερους από 20.000 εργαζόμενους.

Ήδη του τελευταίους μήνες οδηγήθηκαν σε λουκέτο 15 διαγνωστικά κέντρα και τέσσερις κλινικές.

7 σχόλια:

  1. Και όμως υπάρχει λύση Καμία εξέταση με χαρτί ΕΟΠΥΥ Απόδειξη με κρατικό τιμολόγιο Οι απώλειες σε πελατεία θα είναι σημαντικές Αλλά η χρεοκοπία θα είναι δική τους. Ήρθε ή ώρα τα σωματεία να βρεθούν στο ύψος των περιστάσεων, Η μεσοσταθμική μείωση άν συμπεριλάβει κανείς το rebate ξεπερνά το 65 % αγγίζοντας το 70 % μειώσεις. Λεωνίδας Αναγνώστου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το πρόβλημα δεν είναι ο ΕΟΠΥΥ και η τρόικα.... Τόσα έχουν τόσα θα δώσουν... Το πρόβλημα είναι τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα (βλέπε Βιοϊατρική) και η αδυναμία των συλλόγων να επιβάλουν ισονομία.... Η συμμετοχή του δημοσίου στην ιδιωτική ποιοτική υγεία έχει τελειώσει κι όποιος δεν το έχει καταλάβει είναι βαθειά νυχτωμένος! Όσοι, τουλάχιστον από την περιφέρεια παραπονούνται, το μόνο που κάνουν είναι να αποδεικνύουν την έλλειψη εμπιστοσύνης στις δυνάμεις τους και την αδυναμία συννενόησης μεταξύ τους.... Το μοντέλο υγείας που δομείται τα επόμενα χρόνια είναι ποιοτική ιδιωτική υγεία για όσους μπορούν και δωρεάν αλλά υποβαθμισμένη κρατική κάλυψη για τους υπόλοιπους... Η ελεύθερη αγορά φέρνει ανταγωνισμό.... Η εξέλιξη των μικρών παντοπωλείων σε μεγάλες αλυσίδες super market δείχνει τον υποχρεωτικό δρόμο, που κανείς δεν μπορεί να σταματήσει.... Γιατί είναι τόσο δύσκολο να αφήσουμε την εγωιστική μας τάση κατά μέρος και να συνεργαστούμε σε δίκαια πολυσυνεργατικά ανταγωνιστικά σχήματα που ο καθένας δρέπει τον κόπο του; Προσπαθούμε να ανακόψουμε την εξέλιξη επειδή δεν μας συμφέρει...; Δεν πρόκειται να πετύχει.... Καλύτερο μου φαίνεται είναι να αποδειχτούμε νικητές σε έναν αγώνα επιβίωσης που έχουμε καταλάβει τους κανόνες του, ειδικά όταν είμαστε ο απαραίτητος μοχλός του συστήματος...!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Rebate πάνω απο 20.000
    Στο e syntagografisi να μην αλλαχθούν οι τιμές , η αλλαγή να γίνει μόνο στο e dapy
    Έλεγχος συνταγογράφησης ώστε να μείνει η δαπάνη στα 302 εκατ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να πιεστούν οι προμηθευτές για μειωμένες τιμές αντιδραστηρίων!αναλογες με τις μειώσεις στις τιμές ΕΟΠΥΥ .Να καταργηθεί η παρακράτηση 10%.ισως μπορεί και ποσοστό της μείωσης των τιμών να θεωρείται ποσοστιαία παρακράτηση φόρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ολα αυτα που συζητατε δειχνουν ατολμια. Η λυση ειναι μια αποχώρηση απο τον ΕΟΠΥΥ. Οποιος δεν το καταλαβει κλειενι. Οι τιμες πο δινει πλεον το κρατος προ rb+cb ειναι μονο για εργαστηρια τυπου φασον με >500 δειγματα την ημερα. Αν καποιος εχει την δυνατοτητα να εχει 500 ασθενεις την ημερα ας το σκεφτει να παραμεινει, αλλιως εξοδος το συντομοτερο και να δεν μπορουν τα σωματεια να το οργανωσουν, να το οργανωσουμε εμεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΣΥΜΦΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΥΝΑΔΕΡΦΕ ! ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΥΠΟΔΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΚΑΚΟΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗΣ..ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ !

      Διαγραφή
    2. Αν φυγουμε απο τον ΕΟΠΥΥ θα κανουμε το χατιρι στην Βιοιατρική!
      Θα πάρει όλο το πακέτο και μετα θα ανεβασει και τις τιμές!
      Προτείνω να μεινουμε και να τους αλλάξουμε τα φώτα μεχρι να τους αναγκάσουμε να μας δίωξουν αυτοί!Πώς ?? έχουμε αρκετα όπλα πχ να χρεώνουμε την αιμοληψία !- αντιβιόγραμμα με ένα αντιβιοτικό(amoxil)!! τα υπόλοιπα χρεώνονται!-απαντησεις την ίδια μέρα εξτρά χρέωση!!στην απαντηση της γενικής μονο όσα γραφουνε (χωρις MCV κλπ) αν θελουν πλακάκι +20 ευρώ! ΕΧΟΥΜΕ ΟΠΛΑ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΛΟΙ!


      Διαγραφή