Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015

Σε απόγνωση βρίσκονται οι γιατροί των Διαγνωστικών Εργαστηρίων

Ανθή Αγγελοπούλου

- Αντιδρούν οι Ιατρικοί Σύλλογοι - Κίνδυνοι για μονοπωλιακή επικράτηση

Με αμείωτο ενδιαφέρον συνεχίζεται η αντιπαράθεση αναφορικά με τις τιμές των διαγνωστικών εξετάσεων που εξέδωσε σε Υπουργική Απόφαση λίγο πριν τα Χριστούγεννα το Υπουργείο Υγείας. Οι εκπρόσωποι των Διαγνωστικών Εργαστηρίων μιλούν για έγκλημα εις βάρος τους και εις βάρος της ελληνικής κοινωνίας καθώς θα διασαλευτεί η Υγεία αφού θα καταρρεύσουν οι δημόσιες δομές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας η ανακοστολόγηση των διαγνωστικών εξετάσεων ήταν το τελευταίο από τα 13 προαπαιτούμενα της τρόικα προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση του 1 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα η Υπουργική Απόφαση προβλέπει ότι οι τιμές των 51 διαγνωστικών εξετάσεων οι οποίες έχουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη διαγνωστική δαπάνη, μειώνονται μεσοσταθμικά σε ποσοστό 43% ενώ οι υπόλοιπες εργαστηριακές εξετάσεις μειώνονται μεσοσταθμικά κατά 9%. Παράλληλα, μειώνεται κατά 18% η τιμή αποζημίωσης των μαγνητικών τομογραφιών και κατά 10% του pet- scan.

Στην Υπουργική Απόφαση επισημαίνεται επίσης, ότι η απόδοση των μέτρων θα αξιολογηθεί μετά από 2 μήνες. Σε αυτό το διάστημα η κυβέρνηση δεσμεύεται να παρουσιάσει το συνολικό σχέδιο του ΕΟΠΥΥ για τον έλεγχο της δαπάνης των διαγνωστικών εξετάσεων που θα περιλαμβάνει κατευθυντήριες οδηγίες και διαγνωστικά πρωτόκολλα, real time έλεγχο των παραπεμπτικών και δικαιότερο σύστημα εκπτώσεων (rebate όγκου).

Όπως ανέφερε το Υπουργείο, η απόφαση αυτή ελήφθη υπό την πίεση της εκπλήρωσης όλων των προαπαιτούμενων για την εκταμίευση της δόσης και είναι αποτέλεσμα μιας ανεξήγητης επιμονής των θεσμών αποκλειστικά και μόνο στη μείωση των τιμών ως μηχανισμού ελέγχου του κόστους. Ενώ, σημείωσε ότι η αρχική πρόταση των «θεσμών» προσδιόριζε το ποσοστό μείωσης των τιμών περίπου στο 70%. 

Από την άλλη πλευρά, η αντιπρόταση που παρουσίασε η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και το υπουργείο Υγείας συμπεριλάμβανε έναν συνδυασμό μείωσης τιμών σε ποσοστό περίπου 30% και αυξημένο rebate όγκου. Αν και- σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου- η παραπάνω εναλλακτική πρόταση ήταν τεκμηριωμένη και διασφάλιζε πλήρως τη συγκράτηση της δαπάνης στο όριο του κλειστού προϋπολογισμού (302 εκ. ευρώ), τελικά δεν έγινε αποδεκτή από τους «θεσμούς».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) κ. Γιώργος Βουγιούκας, η επικείμενη κατάρρευση των εργαστηρίων θα οδηγήσει σε τραγωδία όλη την κοινωνία, καθώς θα είναι πολύ δύσκολο να αποκατασταθεί η δημόσια υγεία.

Όπως λέει, το έγκλημα που συντελείται εις βάρος των Διαγνωστικών Κέντρων και Εργαστηρίων και το οποίο με μαθηματική ακρίβεια οδηγεί στο κλείσιμο τους, είναι το γεγονός, ότι ενώ οι διαγνωστικές αυτές μονάδες δεν προσδιορίζουν ούτε το είδος των διαγνωστικών εξετάσεων, αλλά ούτε και τον αριθμό των εξετάσεων που απαιτούνται να διενεργηθούν σε κάθε πολίτη που επισκέπτεται τον κλινικό ιατρό, απεναντίας είναι υποχρεωμένες να εκτελέσουν όλες τις εργαστηριακές διαγνωστικές εξετάσεις που είναι καταχωρημένες στο παραπεμπτικό των ασφαλισμένων που εκδίδει ο παραπέμπων ιατρός του, ο ΕΟΠΥΥ και κατ' επέκταση το Υπουργείο Υγείας τους περικόπτουν πάνω από το 50% της αξίας των διενεργούμενων εξετάσεων, με το ανήθικο και ληστρικό μέτρο της αυτόματης επιστροφής υπέρβασης δαπανών (claw back) το οποίο μετατρέπει τους παρόχους σε σύγχρονους σκλάβους και με το άδικο και αυταρχικό μέτρο της αναγκαστικής έκπτωσης (rebate) το οποίο πλήττει βάναυσα τον υγιή ανταγωνισμό, όταν μάλιστα τα Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια για να επιτελέσουν το ιατρικό τους έργο, έχουν ανάγκη τη χρήση αντιδραστηρίων και άλλων αναλώσιμων υλικών τα οποία πρέπει να αγοράσουν, τα περισσότερα εξ αυτών από το εξωτερικό, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να εκτελέσουν τις διαγνωστικές εξετάσεις που τους ζητούνται.

Ο Σύνδεσμος καταγγέλλει την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ότι αδιαφορεί για την καταστροφή των Μονάδων τους και δεν του δέχεται για συζήτηση για να καταθέσουν τις προτάσεις τους οι οποίες αποτρέπουν αυτή την τραγική εξέλιξη, συγκρατώντας παράλληλα τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ εντός των ορίων του (εκπληρώνοντας και τις μνημονιακές υποχρεώσεις που έχουν υπογράψει).

Όπως αναφέρει κλείνοντας ο πρόεδρος της ΠΑΣΙΔΙΚ, «ο χρόνος έχει τελειώσει και οι ευθύνες από εδώ και πέρα θα έχουν ονοματεπώνυμο».

Στο πλευρό των Διαγνωστικών οι Ιατρικοί Σύλλογοι

«Από την αδιανόητη απόφαση για υπερβολική μείωση αποζημίωσης των εργαστηριακών τιμών μέσω της έκδοσης του ΦΕΚ 2816Β’ (22/12/15), δεν προκύπτει κανένα όφελος για τον ΕΟΠΥΥ που προστατεύεται με rebate, clawback και από τον κλειστό προϋπολογισμό των 302 εκατ. ευρώ» σημειώνει η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πάτρας (ΙΣΠ) κα Άννα Μαστοράκου. Όπως λέει, σε πολλούς κωδικούς εξετάσεων, είναι απαγορευτική η εκτέλεσή τους βάσει των επιστημονικών κανόνων ποιότητας, διότι η αποζημίωση τους είναι πολύ κάτω από τα όρια του κόστους. Από την οριζόντια ισοπεδωτική μείωση τιμών δεν προκύπτουν οφέλη για τον ασφαλισμένο, καθώς θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε: 

Αύξηση των ιδιωτικών πληρωμών για την άρτια διενέργεια του απαιτούμενου εργαστηριακού ελέγχου.

• Οδυνηρή μείωση της ποιότητας των διαγνωστικών και προληπτικών υπηρεσιών υγείας, σε επίπεδα τριτοκοσμικών χωρών.

• Μερική απο-ασφάλιση του πληθυσμού ιδίως σε απομακρυσμένες και ακριτικές περιοχές, όπου λειτουργούν εργαστήρια γειτονιάς.

• Εγκαθίδρυση ισχυρού και αδίστακτου επιχειρηματικού μονοπωλίουπου θα εκτινάξει το κόστος της υγείας, με οδυνηρές δημοσιονομικές και υγειονομικές συνέπειες για τη χώρα.

• Άμεσες θα είναι οι κοινωνικές προεκτάσεις και οι οικονομικές συνέπειες: 

• Μαζικές απολύσεις παραϊατρικού προσωπικού που μπορεί να αγγίξει τις 5.000.

• Μαζικά λουκέτα σε μικρά και μεσαία εργαστήρια ανά την Επικράτεια.

• Κύμα εξαγοράς διαγνωστικών μονάδων σε όλη την χώρα, έναντι πινακίου φακής και εγκαθίδρυση ισχυρού μονοπωλίου.

• Αντιρροπιστική προκλητή εκτόξευση των δαπανών του ΕΟΠΥΥ με ενεργοποίηση μεγαλύτερου clawback που θα δώσει καίριο πλήγμα στην επιβίωση των τίμιων συνεργατών του Οργανισμού και θα ενθρονίσει τους συστηματικούς παραβάτες, που ανεμπόδιστα και ασύδοτα δρουν όλα αυτά τα χρόνια, εξαγοράζοντας σημαντικό τμήμα του κρατικού μηχανισμού, με το αζημίωτο.

Σύμφωνα με την κα Μαστοράκου, ο εκβιασμός εκ μέρους των «θεσμών» παραπέμπει στα σκοτεινά πλοκάμια αδίστακτων επιχειρηματικών κύκλων της εσωτερικής τρόικας, που επιθυμούν την ισοπέδωση της δημόσιας υγείας με σκοπό την εγκαθίδρυση ισχυρού μονοπωλιακού μηχανισμού. Όπως τονίζει, η εφαρμογή αυτή της Υπουργικής Απόφασης ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια υγεία και πρέπει να αναθεωρηθεί άμεσα. 

Για ταφόπλακα στην Υγεία μιλά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) και καλεί την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να επανεξετάσει το ζήτημα. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΙΣ κ. Μιχάλης Βλασταράκος, αν δεν κάνει κάτι τώρα το Υπουργείο να διορθώσει αυτό το λάθος θα έχει την ευθύνη για τα «λουκέτα» που θα μπουν σε δεκάδες εργαστήρια. 

Ενώ, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) κ. Γιώργος Πατούλης, με σημερινή του ανακοίνωση καταγγέλλει ως απαράδεκτη και επικίνδυνη για το σύστημα υγείας την υποκοστολόγιση των διαγνωστικών εξετάσεων που ζήτησε η Τρόικα και αποδέχτηκε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Όπως λέει, η μεσοσταθμική μείωση κατά 45%σε 51 διαγνωστικές εξετάσεις και κατά 9% για τις εργαστηριακές είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε κλείσιμο τα μικρά εργαστήρια και θα δημιουργήσει ολιγοψώνια στην αγορά. Η παράδοση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στις μεγάλες αλυσίδες θα στερήσει από τον ασθενή την εξατομικευμένη φροντίδα από το γιατρό της γειτονιάς του και θα τον καταστήσει όμηρο των "σουπερ μάρκετ" της υγείας. Επιπρόσθετα θα οδηγήσει στον επαγγελματικό μαρασμό εκατοντάδες επιστήμονες που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στηρίζοντας το σύστημα υγείας.

Ο κ. Πατούλης μιλά για ανικανότητα της πολίτικης ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να προβάλει αντιστάσεις στις παράλογες και ύποπτες απαιτήσεις της Τρόικας και την αποτυχία της να συγκρατήσει την άνευ ορών παράδοση του συστήματος υγείας στα "σουπερ μάρκετ" της υγείας.

Επίσης, όπως αναφέρει, ο ΙΣΑ θα συγκαλέσει το επόμενο χρονικό διάστημα έκτακτες συνελεύσεις με επαγγελματικούς φορείς για την συγκρότηση ενός κοινού μετώπου ενάντια στην λαίλαπα των μέτρων.

5 σχόλια:

  1. Ας δουμε και την περιπτωση ο ασφαλισμενος ,να πληρωνει τις εξετασεις του και
    να παει στο ρημαδοταμειο του να πληρωθει, οποτε πληρωθει...
    Θα λυθουν μαγικα ολα απο την επομενη της εφαρμογης.
    ΑΣ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΑΠ' ΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ !!!
    ΜΑΖΕΥΕΤΑΙ 'Η ΔΕΝ ΜΑΖΕΥΕΤΑΙ Η ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η πιο τίμια λύση είναι ,απόδειξη στον ασφαλισμένο για το 100% της αμοιβής και να τα βρει αυτος με τον ΕΟΠΥΥ.Ετσι λειτουργούν ανέκαθεν οι οπτικοί .Γιατι όχι και εμείς .Τ ο σύστημα εξορθολογίζεται αυτόματα και ο ΕΟΠΥΥ ας επιστρέφει στους ασφαλισμένους ότι θέλει .Αλλιως θα κλείσουμε όλοι και το μονοπώλιο της Βιοϊατρικής θα από ασφαλίσει κάθε κλινήρη ασθενή στην επαρχία με απόλυτη υπαιτιότητα του κράτους.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΤΙΜΙΑ ΛΥΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΝΟΜΙΜΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΩΣ ΠΡΟΤΑΣΗ Ο ΠΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ.ΑΛΛΩΣΤΕ ΣΤΙΣ ΧΩΡΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΙ ΑΝΑΛΟΓΟ ΓΙΝΕΤΑΙ,ΘΑ ΤΟ ΔΕΧΘΟΥΝ.ΜΑΛΛΟΝ ΟΜΩΣ ΤΑ ΤΟΜΑΡΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΤΑ ΒΟΛΕΥΕΙ-ΤΟΜΑΡΙ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΑ ΛΥΣΗ ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ.ΕΑΝ Ο ΠΙΣ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΛΥΣΕΙΣ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ.ΤΟ ΛΕΩ ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΠΡΟΤΑΘΗΚΕ ΣΕ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΥΤΗ Η ΛΥΣΗ ΜΑΣ ΛΕΓΑΝ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΠΕΡΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΠΡΑΞΕΩΣ.ΠΩΣ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΚΟΒΟΥΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΣΤΟΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΝΑ ΤΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ??ΑΣ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙ ΑΠΑΝΤΗΣΗ Ο ΠΙΣ??ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΦΘΑΣΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΤΟ ΚΑΙ ΜΑΣ ΛΕΝΕ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΜΕ ΑΠΛΗΡΩΤΟΙ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ.ΕΛΕΟΣ ΜΕ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.

      Διαγραφή
    2. Συμφωνω όπως το λες..η πιο τιμια λύση..και προς τους ασφαλισμενους και προς τον ΕΟΠΥΥ

      Διαγραφή
  3. ΛΟΓΙΑ- ΛΟΓΙΑ- ΛΟΓΙΑ.... ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΚΑΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΘΕΙ ΜΙΑ ΜΑΖΙΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ,ΜΙΑ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ? ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ Ν'ΑΓΑΠΙΩΜΑΣΤΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή