Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2016

Επιστολή παραίτησης Κώστα Μπεντεβή από τη θέση του Προέδρου της ΠΕΕΒΙ


η εικόνα προφίλ του Kostas Mpentevis

Kostas Mpentevis

Συνάδελφοι

Η παραίτησή μου από τη θέση του προέδρου της ΠΕΕΒΙ έγινε για έναν και κύριο λόγο. Η αναστολή της επίσχεσης που είχαμε ξεκινήσει με βρίσκει αντίθετο λόγω του ότι θεωρώ ότι οι γραπτές δεσμεύσεις του προέδρου του ΕΟΠΥΥ δεν εξασφαλίζουν την βιωσιμότητα του μικρού και μεσαίου ιατρείου.

Σίγουρα η πρόθεση και η διάθεση είναι πραγματικά θετικές αλλά χωρίς ξεκάθαρα, άμεσα, αποτελεσματικά και ουσιαστικά μέτρα θα κλείσουν πολλά εργαστήρια πολύ σύντομα. Δυστυχώς τα αντιδραστήρια, το προσωπικό και οι άλλες υποχρεώσεις δεν πληρώνωνται με προθέσεις και καλή διάθεση. 

Δεν θα μηδενίσω τη προσπάθεια της ηγεσίας του ΕΟΠΥΥ γιατί θα ήμουν άδικος και βέβαια δε θα τη συγκρίνω με το απαράδεκτο χθες γιατί θα ήμουν υποκειμενικά λάθος. 

Δυστυχώς όμως θεωρώ ότι δεν αρκουν οι ανακοινώσεις και αυτά τα οριακά ψίχουλα που μπορεί ο ΕΟΠΥΥ να δώσει σήμερα στον εργαστηριακό ιατρό που αιμορραγεί. 

Το γεγονός ότι μεγάλες αλυσίδες ανακοινώνουν νέα παραρτήματα στο κέντρο αλλα και στην επαρχία ενώ μικρά εργαστήρια δεν ανοίγουν πια, δείχνει το πραγματικό περιβάλλον της μικροοικονομίας μας. Το γεγονός ότι κάποιοι νομοί συνεχίζουν να ανθίστανται δείχνει το μέγεθος της απόγνωσης των εργαστηριακών ιατρών.

Οφείλει λοιπόν η πολιτική ηγεσία του ΥΥ να αναγνωρίσει το πραγματικό πρόβλημα, να δώσει πραγματικές και ανθεκτικές λύσεις για να διασώσει το μικρό και μεσαίο ιατρείο. Θεωρώ ότι χρειάζονται γενναίες και σίγουρες πολιτικές επιλογές για να ανακοπεί η επέλαση των λίγων, μεγάλων και δυνατών. Η κινεζοποίηση της εργασίας μας είναι προ των πυλών και τα κλειδιά της πύλης τα έχουν οι πολιτικές ηγεσίες.

Η επίσχεση θα έπρεπε να είχε υποστηριχθεί πολιτικά από την πολιτική ηγεσία του ΥΥ ώστε να επιτρέψει σε όποιους δεν αντέχουν να προσπαθήσουν να επιβιώσουν γιατί μόνο τα μικρά και μεσαία εργαστήρια μπορούν με την παρουσία τους να ανακάμψουν τα μεγάλα σουπερ μαρκετ υγείας.

Η επίσχεση έπρεπε να ήταν όπλο του <αριστερού> ΥΥ στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και όχι ενοχλητικό κουνούπι στο χώρο.

Επιμένω να θεωρώ αυτήν την επίσχεση, με το έστω πολύ μικρό ποσοστό συμμετοχής ως μια ασπίδα απέναντι στην οικονομική χρεωκοπία και την ομηρία των συναδέλφων από τον ΕΟΠΥΥ. Οφείλω να υπερασπιστώ και τον τελευταίο συνάδελφο που βρίσκεται σε αυτή τη θέση.

Η άποψή μου αυτή είναι μειοψηφία στο ΔΣ της ΠΕΕΒΙ και επειδή έχω μάθει να σέβομαι τη δημοκρατία παραιτήθηκα από πρόεδρος ελπίζοντας να κάνω λάθος και να διαψευστώ από τις εξελίξεις.

Διατηρώντας τις ανθρώπινες πικρίες μου για διαδικασίες που καπέλωσαν κατά τη γνώμη μου την ΠΕΕΒΙ κατά τη διάρκεια της προεδρίας μου παραμένω μέλος του ΔΣ της ένωσης επιμένoντας να εκφράζω την άποψή μου ενάντια σε οποιαδήποτε πολιτική ηγεσία, σταθερά διεκδικητικός και απαιτητικός απέναντι σε όποιο χρώμα και να έχει. Δυστυχώς δεν έχω μάθει να κάνω εκπτώσεις στη φιλοσοφία μου ανάλογα με το που φυσάει ο άνεμος.

Ευχαριστω όλα τα μέλη του ΔΣ της ΠΕΕΒΙ για την συνεργασία, όλους τους συναδέλφους σε όλη την Ελλάδα που συνεργαστήκαμε αυτόν τον καιρό.

Στη διάθεση όλων σας.

ΚΩΝ/ΝΟΣ Κ. ΜΠΕΝΤΕΒΗΣ

8 σχόλια:

  1. Εδώ χρειάζεται μηνυτήρια αναφορά έναντι του ΕΟΠΥΥ για άνιση μεταχείριση των βιολογικών υλικών έναντι των απεικονιστικών εξετάσεων μεγάλου κόστους. Φως φανάρι ότι η πρόθεση της διοίκησης ειναι ολοφανερα διαπλεκομενη...αφηνοντας ελευθερη την συνταγογραφηση απεικονιστικων που οδηγει σε υπερβαση του προυπολογισμου και αρα σε υποκοστολογηση -70% των αιματολογικων σε ενα μηνα απο τωρα...τετοια αποφαση ουτε οι μανατζερ της euromedica και της bio θα παιρναν. Η μεγαλη ξεφτιλα του κλαδου ειναι οτι δεν εφαρμοζεται το αυτονοητο. Οι εξετασεις οι μικροβιολογικες μειωθηκαν -50% αλλα η δαπανη του εοπυυ για τον Ιανουάριο μαθαίνω ότι μειωθηκε στο ελαχιστο. Πραγμα που σημαινει οτι υπαρχει μεν παραπεμτικολογια στα εργαστηρια αλλα το πραγματικο παρτυ!!! γινεται στις μαγνητικες-αξονικες. Ειναι σαν να σου λενε μεγαλε σε δουλευω για να δουλευεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτά πεστα στους συναδέλφους που ακουνε οτι θα καταργηθεί το claw back και το πιστευουν!!

      Διαγραφή
  2. ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΚΩΔΙΚΩΝ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΔΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΟΙ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ Κ.ΜΠΕΝΤΕΒΗ ΜΠΡΑΒΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ ΠΟΥ ΦΟΡΑ.ΑΛΛΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΥΓΕΙΩΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ ΔΙΝΕΤΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΤΑΚΗΔΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΑΤΕΞΟΧΗΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΒΙΩΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ.ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό που λες είναι αυτονόητο ! Δεν καταλαβαίνω τι κάνουν οι υπεύθυνοι του βίοπαθολογικού; Διαπλοκή κάτω από τη μύτη μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μια αφελής ερώτηση,
    Γιατί, αλήθεια μέχρι χτες 26/02, δεν έχει αλλάξει, προς τα κάτω η συμμετοχή των 35 ευρώ στις μαγνητικές, ενώ έχει αλλάξει στις γενικές αίματος από τις 02/02/2016;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΥΡΑΚΙ.....ΝΑ ΤΡΩΕΙ Ο ΕΝΑΣ ΤΙΣ ΣΑΡΚΕΣ ΤΟΥ ΑΛΛΟΥ ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΟΙ- ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΟΙ 0-1....ΤΗΝ ΦΑΚΑ ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΑΔΩΝΗ ΤΟ ΦΩΝΑΖΩ ΣΥΝΕΧΩΣ. ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΤΟ ΓΡΑΦΩ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΑ. ΤΩΡΑ ΞΥΠΝΗΣΑΤΕ? ΟΤΑΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟ CLAW BACK ΤΟΤΕ ΘΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ. ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΕΒΙ? ΚΑΙ ΕΑΝ ΝΑΙ ΜΕ ΤΙ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή