Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Στα "λόγια" η δωρεάν περίθαλψη των ανασφάλιστων



Capital.gr
Μόνο δωρεάν δεν θα είναι όπως όλα δείχνουν η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τα 2,5 εκατ. περίπου ανασφάλιστους πολίτες, παρά τις εντυπώσεις που είχε καλλιεργήσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας με την ψήφιση του παράλληλου προγράμματος στη Βουλή. Εν αναμονή και της υπουργική απόφασης, με την οποία θα καθορίζονται και λεπτομερώς οι όροι και οι προϋποθέσεις με τις οποίες -όσοι έχουν απολέσει την ασφαλιστική τους ικανότητα- θα μπορούν να πραγματοποιούν διαγνωστικές και ιατρικές εξετάσεις και να έχουν πρόσβαση στη συνταγογράφηση, φαίνεται τελικά πως "ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες”.

Σύμφωνα με τα όσα λέει τώρα το υπουργείο Υγείας, η δωρεάν περίθαλψη θα ισχύσει μόνο για όσους βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, καθώς, όπως ανέφερε και ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, μόνο οι ανασφάλιστοι με εισόδημα κάτω των 6.000 ευρώ ετησίως θα παίρνουν δωρεάν τα φάρμακα τους, γεγονός που σημαίνει πως οι υπόλοιποι ανασφάλιστοι με μεγαλύτερο εισόδημα θα κληθούν να καταβάλλουν κανονικά συμμετοχή για τα σκευάσματα που τους συνταγογραφούν οι γιατροί, όπως γίνεται και με τους υπόλοιπους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Οι ανασφάλιστοι δεν θα έχουν παντού ελεύθερη πρόσβαση στις δομές του ΕΟΠΥΥ, αλλά μόνο στα δημόσια νοσοκομεία και στους γιατρούς του ΠΕΔΥ (Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας), οπότε θα αποκλείονται οι ιδιώτες γιατροί που έχουν σύμβαση με τον Οργανισμό. Μόνο δηλαδή στους ανασφάλιστοι που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, όπου δεν υπάρχουν δημόσιες δομές, θα δίνεται η δυνατότητα να εξεταστούν και από ιδιώτες γιατρούς.

Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να μπουν στη λίστα των ραντεβού για να δουν ένα γιατρό σε δημόσιο νοσοκομείο ή για να κάνουν μια απλή αιματολογική εξέταση, καθώς ο χρόνος αναμονής είναι πολύ μεγάλος, ξεπερνώντας σε πολλές περιπτώσεις, στην καλύτερη περίπτωση, ακόμη τους δύο μήνες. 

Και μπορεί το υπουργείο Υγείας να υποστηρίζει πως οι ανασφάλιστοι θα μπορούν να κλείνουν κανονικά ραντεβού με τους γιατρούς οι οποίοι θα τους εξετάζουν και θα τους γράφουν τα φάρμακα που χρειάζονται, χωρίς χρέωση, όπως συμβαίνει και με τους ασφαλισμένους, εντούτοις η συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων επιλέγει να επισκέπτεται τα ιδιωτικά ιατρεία, κλινικές και διαγνωστικά κέντρα που έχουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, προκειμένου να μην χρειάζεται να περιμένουν στα δημόσια νοσοκομεία και τις πρώην δομές του ΙΚΑ.

Η κάλυψη των ανασφάλιστων πάντως θα γίνεται με τον ΑΜΚΑ. Εδώ προκύπτει και ένα επιπλέον ζήτημα, καθώς ενώ το υπουργείο Υγείας είχε υποσχεθεί πως και οι μετανάστες θα μπορούν να έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη, προς το παρόν αναζητείται λύση για τον τρόπο της πρακτικής εφαρμογής του μέτρου, καθώς η κατηγορία αυτή δεν διαθέτει ΑΜΚΑ

Βασιλική Κουρλιμπίνη

1 σχόλιο:

  1. Απεριόριστη σκασίλα έχετε για την περίθαλψη των λαθρομεταναστών !

    ΑπάντησηΔιαγραφή