Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Εργαστηριακοί: Η απόφαση για τις διαγνωστικές εξετάσεις επιβαρύνει μόνο τους γιατρούς, όχι τους ασφαλισμένους



Διευκρινήσεις αναφορικά με την απόφαση Πολάκη που αφορά στις διαγνωστικές εξετάσεις κάνουν οι εργαστηριακοί γιατροί, σημειώνοντας ότι από την εν λόγω απόφαση, δεν αυξάνεται η συμμετοχή του ασφαλισμένου, ο ΕΟΠΥΥ κερδίζει από την μείωση της αποζημίωσης προς τους συμβεβλημένους «παρόχους» και οι μόνοι που χάνουν τελικά, είναι οι συμβεβλημένοι «πάροχοι» Εργαστηριακοί γιατροί.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν αναλυτικά, η Πανελλήνια Ένωση Εργαστηριακών Γιατρών Βιοπαθολόγων-Κυτταρολόγων-Παθολογοανατόμων, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Ιδιωτών Πυρηνικών Ιατρών και η Πανελλήνια Ένωση Ελευθεροεπαγγελματιών Ακτινολόγων, ύστερα από τον θόρυβο που έχει δημιουργηθεί σχετικά με την ανωτέρω Υ.Α του αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Παύλου Πολάκη και προκειμένου να μπει το θέμα στην σωστή του διάσταση, σας διευκρινίζουμε:

1) Κατ’ αρχήν η ΠΟΣΙΠΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας) είναι το δευτεροβάθμιο όργανο το οποίο περιλαμβάνει τα τρία πανελλήνια σωματεία των Εργαστηριακών γιατρών (των Βιοπαθολόγων, των Ακτινολόγων και των Πυρηνικών γιατρών).

2) Με την Υπουργική απόφαση Γ3γ/οικ.98494 ΦΕΚ 2816/22-12-15:

Στο άρθρο 3 της υπ’ αριθμ. Υ9/οικ. 70521 (ΦΕΚ Β΄2243/18.8.2014) υπουργικής απόφασης Βραχυπρόθεσμα και Μακροπρόθεσμα Μέτρα Ελέγχου της Συνταγογράφησης και Εκτέλεσης Εργαστηριακών Εξετάσεων όπως τροποποιήθηκε και ισχύει προστίθεται εδάφιο ως ακολούθως:
" Έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης μεταξύ του ΕΟΠΥΥ και των ιδιωτών παρόχων του, οι τιμές 51 αποζημιούμενων από τον Οργανισμό διαγνωστικών εξετάσεων, μειώνονται μεσοσταθμικά κατά 43%, όπως αναλυτικά περιγράφεται στο παράρτημα Ε. Οι λοιπές εργαστηριακές εξετάσεις μειώνονται μεσοσταθμικά κατά 9%, όπως αναλυτικά περιγράφεται στο παράρτημα ΣΤ.

Οι τιμές αποζημίωσης των μαγνητικών τομογραφιών και του PET SCAN μειώνονται κατά 18% και 10% αντίστοιχα, επί των ισχυουσών τιμών αποζημίωσης του ΕΟΠΥΥ. Με απόφασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΟΠΥΥ καθορίζει τις κατευθυντήριες οδηγίες για την εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να ελεγχθεί η δαπάνη διαγνωστικών εξετάσεων σε πραγματικό χρόνο. Η απόδοση των μέτρων θα αξιολογηθεί μετά από 2 μήνες."

ΔΕΝ μειώθηκε το ισχύον από το 1991!!! Κρατικό τιμολόγιο, ΑΛΛΑ η αποζημίωση των εξετάσεων που δίδει το συγκεκριμένο Ταμείο (ΕΟΠΥΥ) προς τους συμβεβλημένους παρόχους του.

Αυτό σημαίνει ότι:

α) Το επίσημο Κρατικό τιμολόγιο (σταθερό από το 1991) εξακολουθεί να ισχύει ως έχει.

β) Η μείωση των τιμών των εξετάσεων αφορά αποκλειστικά και μόνο τον ασφαλιστικό Οργανισμό που λέγεται ΕΟΠΥΥ και την αποζημίωση που δίνει προς τους συμβεβλημένους παρόχους του, ενώ τα λοιπά (έστω λίγα) ασφαλιστικά Ταμεία (ΕΥΔΑΠ κλπ) εξακολουθούν να αποζημιώνουν τους συμβεβλημένους παρόχους τους, με το ισχύον Κρατικό τιμολόγιο του 1991.

γ) Επομένως οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, όπως πάντα ίσχυε, θα έπρεπε να επιβαρύνονται με συμμετοχή 15% επί του (επίσημου και αναλλοίωτου από το 1991) Κρατικού τιμολογίου.
Αυτή λοιπόν την «αστοχία» της συγκεκριμένης Υπουργικής Απόφασης, ύστερα από δική μας παρέμβαση (ΠΟΣΙΠΥ και ΠΕΕΒΙ), ήρθε να διορθώσει το Υπουργείο Υγείας, με την Υ.Α .Γ3γ/12146 φεκ372/12-2-16, όπου ορίζει ότι «η συμμετοχή 15% των ασφαλισμένων υπολογίζεται επί του κρατικού τιμολογίου».

Εν κατακλείδι:

• Η συμμετοχή ΔΕΝ αυξάνεται και ο ασφαλισμένος εξακολουθεί να πληρώνει ό, τι πλήρωνε πάντα από καταβολής ΕΟΠΥΥ.
• Ο ΕΟΠΥΥ κερδίζει από την μείωση της αποζημίωσης προς τους συμβεβλημένους «παρόχους» του.
• Οι μόνοι που χάνουν κατά 50%(λόγω της μείωσης της αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ) είναι οι συμβεβλημένοι «πάροχοι» Εργαστηριακοί γιατροί.

15 σχόλια:

  1. ΕΠΕΙΔΗ ΛΟΙΠΟΝ ΧΑΝΟΥΝ ΟΙ ΣΥΜΒΕΒΛΗΜΕΝΟΙ ΠΑΡΟΧΟΙ ΚΑΤΑ 50% Η ΠΟΣΙΠΥ ΘΕΩΡΗΣΕ ΟΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΣΤΕΙΛΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΧΕΣΗ.ΤΗΝ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΓΙΑ ΝΟΜΠΕΛ ΑΝΟΗΣΙΑΣ.ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΤΡΟΜΕΡΗ ΑΣΤΟΧΙΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΕΠ ΑΟΡΙΣΤΟΝ ΚΑΙ ΑΦΗΣΤΕ ΚΑΤΙ ΛΑΜΟΓΙΑΤΖΗΔΕΣ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΧΑΡΤΙΑ ΚΑΙ ΛΕΦΤΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Α ενταξει τότε!! εγώ νόμιζα οτι χάνει ο ΕΟΠΥΥ και εκανα επίσχεση! αλλά αφού χάνω μονο εγώ να τη σταματήσω!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΝΑΡΤΥΣΙΑ . ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΣΕΤΟ ΚΑΙ ΓΡΑΨΕΤΟ ΞΑΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ.

      Διαγραφή
    2. Το σχόλιο ειναι ειρωνικο προς ΠΟΣΙΠΥ -ΠΕΕΒΙ που σταματησαν την επίσχεση ενώ οι μόνοι που χάνουμε είμαστε οι γιατροί!! ΥΓ. ασυναρτησία με η!!

      Διαγραφή
  3. Πιο κατανοητα δεν γινοταν να τα γραψει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ειμαι κλινικος ιατρος,συνοδευω την κορη μου για εξετασεις αιματος την Τριτη 23/2 στην Βιοιατρικη,με παραπεμπτικο που εκδοθηκε 19/2 και αναγραφει συμμετοχη ασφαλισμενου 1,51 ευρω.Μου ζητηθηκε να προπληρωσω ,πριν την καλεσουν για αιμοληψια,αλλα το ποσο ηταν 3,47 ευρω!!!δηλαδη σχεδον διπλασιο,λεγοντας οτι αλλαξαν οι αποζημιωσεις απο τον ΕΟΠΥΥ!!!Αν κανω καταγγελια τι λετε να γινει?(δεν προκειται βεβαια για το υψος των ποσων,αλλα για την απατη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εισαι συνάδελφος και πήγες το παιδί σου στούς εμπόρους δεν υπάρχουν μικροβιολόγοι στα μέρη σου?

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ κλινικέ τι να σου πω. Το πρόβλημα σου ειναι οτι σου ειπαν να δωσεις 2 ευρω ακόμα !! Δεν τολμω να ρωτησω αν εισαι γιατρος συμβεβλημενος με τον ΕΟΠΥΥ!! Πρεπει να απαγορευτει οσοι δεν ειναι συμβεβλημενοι να συνταγογραφουν για τον ΕΟΠΥΥ τοτε θα καταλαβετε τι σημαινει να σε πληρωνουν με ψιλα !! έπρεπε να ντραπεις και να το αναφερεις !!με 3.5 ευρω εκανες εξετασεις!!

      Διαγραφή
    3. ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΝΑ ΠΗΓΑΙΝΕΙΣ ΕΚΕΙ.
      ΕΓΩ ΠΑΙΡΝΩ 5 ΕΥΡΩ ΕΛΑΧΙΣΤΟ ΠΟΣΟ ΑΙΜΟΛΗΨΙΑΣ.

      Διαγραφή
  5. Άλλαξαν πράγματι στο ΦΕΚ αλλά δεν πέρασαν ακόμα στο ΙΔΙΚΑ.δηλ παραμένει η προηγούμενη συμμετοχή .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. φιλε κλινικε ιατρε με τα 1,51 που θα δωσεις καλυτερα να τα πεταξεις στα σκουπιδια τα αποτελεσματα γιατι προφανως και δεν θα κανουν ολες τις εξετασεςι...Εσυ βλεπεις ασθενη πληρωνοντας απο την τσεπη σου?...Ελεος!...αφορα και την κορη σου!..Ντροπή! ....Για να μαθαινεις...Αν θελεις αξιοπιστα αποτελεσματα ξεχνα τον ΕΟΠΥΥ πλεον.....και η Βιοιατρικη φυσικα......ουτε για τους ασθενεις σου..ουτε για τους δικους σου ανθρωπους

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. ναστε σιγουροι οτι αυτος αν λεγεται συναδελφος θα παιρνει επισκεψη καμμια 50 ευρω !σας κανει εντυπωση οταν οι γυναικολογοι συμβεμβλημενοι με τον εοπυυ παιρνουν + 30 με 40 επιπλεον κ στο τελος γραφουν κ μια γενικη αιματος για τον ηλιθιο μικροβιολογο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. εισαι αστειος και μονο που το αναφερεις.σε κατακλεψαν ε;;;;ποσο χαμηλα εχει πεσει πια ο κλαδος!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. συναδελφοι ο λογος που ανεφερα το περιστατικο με την Βιοιατρικη ειναι για να απαντησω στον τιτλο του αρθρου , τελικα ναι,στην πραξη παντα το κοστος μετακυλιεται στον τελικο καταναλωτη-ασθενη.Σαφως δεν αφορα τα συγκεκριμενα ποσα,αλλα αν ηταν π.χ. μια μαγνητικη?.

    ΑπάντησηΔιαγραφή