Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

Το κάπνισμα κοστίζει 3 δισ. ευρώ ετησίως στην ελληνική πολιτεία

Συντάκτης: Virus

Συμπαραστάτης είναι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας (Π.Σ.Ε.Υ.) ασθενών που υποφέρουν από ασθένειες- «μάστιγες» του σύγχρονου κόσμου. Στη «δύσβατη» πορεία της έγκαιρης πρόληψης, ο Π.Σ.Ε.Υ. έχει ενώσει τις δυνάμεις του με Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (Ε.Α.Ε.).

Σύμφωνα Π.Ο.Υ., ο καρκίνος σήμερα αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Το 2010 η νόσος αντιστοιχούσε σε 7,6 εκατομμύρια θανάτους (21% περίπου του συνόλου των θανάτων σε παγκόσμια κλίμακα), αριθμός που αναμένεται να ανέλθει περίπου σε 13.1 εκατομμύρια θανάτους το 2030.

Ανησυχητικά στοιχεία

Στην χώρα μας το 2018 οι νέες περιπτώσεις καρκίνου ήταν 67.400 και οι θάνατοι 32.888, με τον ανδρικό πληθυσμό να νοσεί από καρκίνο του πνεύμονα, του προστάτη, της ουροδόχου κύστεως, του παχέος εντέρου και του ήπατος.

Στην Ελλάδα οι γυναίκες συχνότερα εμφανίζεται ο καρκίνος του μαστού και ακολουθούν ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του πνεύμονα, των ωοθηκών και της μήτρας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο καρκίνος του πνεύμονα «κρατά τα σκήπτρα» σε επίπτωση (9.964 άτομα, δηλαδή ποσοστό 14,8%), καθώς επίσης και σε θνησιμότητα (8.343 άτομα, δηλαδή ποσοστό 25,1%).

Η βλαπτική συνήθεια του καπνίσματος συνδέεται με αυτήν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% όλων των περιπτώσεων.

Τα προαναφερόμενα στοιχεία παρουσιάστηκαν σήμερα σε συνέντευξη τύπου, με αφορμή τη σύμπραξη των δύο φορέων για την εκπόνηση προληπτικών προγραμμάτων και δράσεων κατά του καρκίνου.

Επίσης, με αφορμή τον εορτασμό της Πανελλήνιας Ημέρας Επισκέπτη Υγείας (17 Σεπτεμβρίου), η οποία για το 2019 είναι αφιερωμένη στην «Καταπολέμηση της καπνιστικής συνήθειας και των επιπτώσεών της», ανέδειξαν τα ευρήματα για τον καρκίνο ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Ε.Α.Ε., Ευάγγελος Φιλόπουλος, η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Π.Σ.Ε.Υ., Άννα Γκρόζου, η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Π.Σ.Ε.Υ, Βασιλική Μπελίτση και το Μέλος του Δ.Σ. του Π.Σ.Ε.Υ., Μαρία Σακουφάκη.

Απώλεια πόρων

Αξιοσημείωτο στοιχείο αποτελεί ότι το κάπνισμα ως την πιο σημαντική αιτία θανάτων και αυξημένης νοσηρότητας από ασθένειες, όπως είναι οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οι πνευμονοπάθειες, οι κακοήθεις νεοπλασίες και πλήθος άλλων νοσημάτων, τα οποία κοστίζει εν τέλει πάνω από 3 δισεκατομμύρια Ευρώ ετησίως στην Ελληνική πολιτεία, μη συμπεριλαμβανομένου του κόστους της απώλειας παραγωγικότητας/γονιμότητας.

Η «ασθένεια» αυτή στη χώρα μας έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας, καθώς η καπνιστική συνήθεια είναι η πιο διαδεδομένη μορφή εθισμού και εξάρτησης, σε μια κοινωνία όπου, σύμφωνα με τις διαθέσιμες μελέτες, η πρώτη επαφή με τα προϊόντα καπνού γίνεται, δυστυχώς, πριν καν συμπληρωθούν τα 13 έτη ζωής, σημείωσε η κ. Γκρόζου.

Προτεραιότητες

Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί τον πρώτο «στόχο» της συνεργασίας με τον Π.Σ.Ε.Υ., στο πλαίσιο και της εφετινής αφιέρωσης της Πανελλήνιας Ημέρας Επισκέπτη Υγείας στην καταπολέμηση του καπνίσματος και των επιπτώσεών του.

Σημειώνεται ότι η νόσος είναι 10 φορές συχνότερη στους καπνιστές από τους μη-καπνιστές. Ο κίνδυνος αυξάνει όσο αυξάνει η ποσότητα και η διάρκεια του καπνίσματος και όσο μικρότερη είναι η ηλικία έναρξης, ενώ ελαττώνεται με τη διακοπή του καπνίσματος.

Ιδιαίτερης μνείας χρήζει το γεγονός ότι καθόλου αθώα δεν είναι και η καθημερινή έκθεση στο παθητικό κάπνισμα, καθώς επηρεάζει αρνητικά την αναπνευστική λειτουργία και αυξάνει την πιθανότητα προσβολής από καρκίνο του πνεύμονα.

Επιβαρυντικοί παράγοντες αποτελούν η επαγγελματική έκθεση σε ιονίζουσα ακτινοβολία, ορισμένους πολυκυκλικούς υδρογονάνθρακες, αμίαντο, αρσενικό και διάφορα μέταλλα (χρώμιο, νικέλιο κ.λπ.),η μόλυνση του περιβάλλοντος, ο κίνδυνος από την οποία αυξάνει για τους καπνιστές, το προηγούμενο θετικό ατομικό ιστορικό, καθώς και την ηλικία άνω των 65 ετών.

Συνεπώς, επιβεβλημένη κρίνεται η συνεχής χάραξη στοχευμένων και αποτελεσματικών στρατηγικών πρόληψης, για την ανάπτυξη αντικαπνιστικής κουλτούρας.

«Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία υπόσχεται ότι θα συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο, και μέσω των παραρτημάτων της σε όλη τη χώρα, στο σημαντικό έργο που επιτελούν οι Επισκέπτες Υγείας για τον ελληνικό πληθυσμό», σημείωσε ο κ. Φιλόπουλος.

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Π.Σ.Ε.Υ. κ. Άννα Γκρόζου τόνισε ότι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγείας, αποφάσισε να αναδείξει το θέμα της καταπολέμησης της καπνιστικής συνήθειας και των επιπτώσεων της στην φετινή Πανελλήνια Ημέρα ΕΥ, καθώς τα στοιχεία που προκύπτουν από τις σχετικές μελέτες είναι εντυπωσιακά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου