Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Με μικρές νίκες δεν παίρνεις το πρωτάθλημα

Συντάκτης: Αιμίλιος Νεγκής Virus

Ο στόχος του Βασίλη Κικίλια – όπως τον έθεσε ο ίδιος – είναι «πολλές μικρές νίκες, σημαντικές για τις ζωές των συνανθρώπων μας». Προφανώς, αποφεύγει να μιλήσει για μεταρρυθμίσεις και τομές. Όμως, με μικρές νίκες δεν παίρνεις πρωτάθλημα…

Πολλοί θεωρούν ότι οι δηλώσεις του κ. Κικίλια οφείλονται στην πολιτική ανασφάλειά του γιατί ουδέποτε είχε σχέση με τον τομέα της υγείας. Ίσως ως ένα βαθμό να έχουν δίκιο. Εγώ πάλι δεν συμφωνώ.

Θεωρώ το γεγονός ότι δεν βάζει τον πήχη ψηλά οφείλεται στο ότι δεν θέλει να κάνει τα λάθη των προκατόχων του. Άλλωστε όλοι σχεδόν οι προηγούμενοι υπουργοί Υγείας που συχνά μιλούσαν με τυμπανοκρουσίες για μεγάλες αλλαγές και τομές, που μας οδήγησαν;

Η ιστορία του ΕΣΥ τα τελευταία 30 χρόνια είναι πλούσια σε μεγάλες… ήττες. Επί δεκαετίες ακούμε για αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας και ακόμη μένει στα χαρτιά. Δεν είναι τυχαίο ότι την τελευταία 10ετία, η μοναδική αλλαγή ήταν η ίδρυση του ΕΟΠΥΥ το 2011. Και χρειάστηκε να έρθει η τρόικα και τα μνημόνια για να το κάνουμε.

Είτε το θέλει, είτε όχι, ο Βασίλης Κικίλιας είναι «καταδικασμένος» να ασχοληθεί και με τα «μεγάλα» στην υγεία. Και όχι μόνο με την απομάκρυνση των παροπλισμένων ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, που σάπιζαν στον προαύλιο χώρο του Γ. Γεννηματάς Αθηνών.

Σε όσους σχολιάζουν δηκτικά ότι «μα καλά είναι δουλειά του υπουργού Υγείας;», τους απαντώ: Εδώ χρειάστηκε να παρέμβει ο Πρωθυπουργός για να απομακρυνθούν τα καμένα δένδρα από το Μάτι. Σε αυτή τη χώρα ζούμε. Και δεν μπορούμε να την αλλάξουμε, απλά και μόνο με την αλλαγή κυβέρνησης.

Είτε το θέλει, είτε όχι, ο υπουργός Υγείας θα ασχοληθεί και με την επίλυση προβλημάτων, που απαιτούν μελέτη, σχεδιασμό και υλοποίηση σε βάθος χρόνου. Άλλωστε, το προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ για την Υγεία δεν μιλά για μικρές νίκες, αλλά για πρωταθλητισμό.

Μάλιστα, για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα πολιτικό κόμμα έθεσε σημαντικούς στόχους για την υγεία. Θυμίζω τους πιο σημαντικούς:
30% μείωση των καπνιστών και της παιδικής παχυσαρκίας στην επόμενη δεκαετία.
24% μείωση των περιστατικών καρκίνου, που συνδέονται με το κάπνισμα, τη διατροφή και την παχυσαρκία εντός 10ετίας
35% μείωση των ενδοσοκομειακών λοιμώξεων μέσα σε 5 χρόνια.
75% των καρκίνων θα διαγιγνώσκονται σε αρχικά στάδια (1 ή 2) μέσα στην επόμενη δεκαετία.
30% μείωση των επιπλοκών διαβήτη και καρδιαγγειακών (έμφραγμα-εγκεφαλικό) μέσα στην επόμενη 5ετία.
Μείωση της ιδιωτικής δαπάνης για την υγεία στο μέσο όρο των χωρών της νότιας Ευρώπης (από το 34% στο 25%).

Είναι φανερό ότι με μικρές νίκες δεν είναι δυνατόν να πετύχεις τίποτε απ΄ όλα αυτά. Ο Βασίλης Κικίλιας έχει ένα μεγάλο ατού στα χέρια του: Η συγκυρία ευνοεί μεταρρυθμίσεις. Πλέον, πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά, οι συνθήκες είναι κατάλληλες για μία κυβέρνηση να πετύχει όχι μόνο μικρές, αλλά και μεγάλες νίκες.

2 σχόλια:

  1. Ακομη δεν εχει καταλαβει ο υπουργος πως προισταται της δημοσιας υγειας.Θελει και τσαμπουκα.Οχι μονο φαρμακα με κουριερ στο σπιτι.Εδω ο κοσμος χανεται και αυτοι ασχολουνται με τριχες.Υπαρχουν και πιρανχας στον χωρο της υγειας,οπως ελεγε ο εκσυγχρονιστης Αλεκος Παπαδοπουλος.Αυτα τα θεματα δεν λυνονται απο το Κολονακι και την Μυκονο.Αληθεια τι γινεται με την ρυθμιση του προστιμου των 70000 ευρω για καθε χειρουργικη επισκεψη πανεπιστημιακων σε ιδιωτικες κλινικες? Για να το επιβαλλει το υπουργειο και οι περιφερειες πρεπει να γινει και κανενας ελεγχος.Εδω σε θελω καβουρα..Και οχι τζαμπα μαγκιες με τις κουριερ.Ειστε σε θεση να προασπισετε τα συμφεροντα των ασθενων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα μπλα.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή