Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

Αλλάζουν όλα στις εντατικές - Τι σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας


Ατελείωτη αναμονή για ένα κρεβάτι σε εντατική, καθώς δεκάδες συνάνθρωποί μας έχουν εγγραφεί στις σχετικές λίστες τους τελευταίους δύο μήνες

Φρένο στις πολυήμερες αναμονές για ένα κρεβάτι εντατικής, που στοιχίζει, όμως, τη ζωή σε δεκάδες συμπολίτες μας κάθε χρόνο, επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Υγείας.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες του ethnos.gr, έχει ξεκινήσει ο επανασχεδιασμός του συστήματος διαχείρισης των κρεβατιών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), προκειμένου να γίνονται καλύτερος υπολογισμός των κενών κλινών και η μεταφορά των πασχόντων με ταχύτερο τρόπο.

Μέσα στα σχέδια του υπουργείου Υγείας είναι να ψηφιοποιηθεί η διαδικασία καταγραφής των κρεβατιών στις ΜΕΘ, ώστε όλες οι πληροφορίες να είναι διαθέσιμες σε μια ειδική πλατφόρμα, όπου θα καταχωρίζονται τα στοιχεία των ασθενών που νοσηλεύονται ήδη, αλλά και εκείνων που είναι στην αναμονή. Να σημειωθεί ότι με βάση την τελευταία καταγραφή του υπουργείου Υγείας, μέσα σε δύο μήνες 90 συνάνθρωποί μας ήταν στη λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι σε εντατική. Σήμερα οι γιατροί που χρειάζονται κρεβάτι σε ΜΕΘ για ασθενείς τους μπαίνουν σε έναν τηλεφωνικό Γολγοθά μέσω ΕΚΑΒ για την εξεύρεσή του.

Οι όποιες αλλαγές θα προωθηθούν μόλις ξεκινήσει ο μετασχηματισμός του ΕΚΑΒ, το οποίο θα γίνει ένα «υπερ-ΕΚΑΒ», αφού θα ενσωματωθεί και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) που λειτουργούσε ανεξάρτητα. Ήδη είναι έτοιμη η σχετική τροπολογία και θα ενταχθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης εντός των ημερών.

Κρεβάτια και από τον ιδιωτικό τομέα

Στο μεταξύ, λόγω της έλλειψης κρεβατιών σε ΜΕΘ των δημόσιων νοσοκομείων, ήδη είχε ξεκινήσει η διαπραγμάτευση μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ιδιωτικών κλινικών για τη μίσθωση κλινών σε εντατικής ιδιωτικών νοσοκομείων, αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο ethnos.gr. 

Να σημειωθεί ότι στον δημόσιο τομέα παραμένουν κλειστά 150 πολύτιμα κρεβάτια εντατικής λόγω έλλειψης προσωπικού. Έγκυρες πηγές του ethnos.gr σημειώνουν ότι η αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Θεανώ Καρποδίνη, έχει ξεκινήσει συνομιλίες με τους εκπροσώπους των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών της Αθήνας, ώστε να επιτευχθεί μια οικονομική συμφωνία και να νοσηλεύονται και ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ χωρίς επιβάρυνση. 

Σήμερα, άλλωστε, οι ασθενείς που δεν βρίσκουν κρεβάτι ΜΕΘ στο ΕΣΥ σπεύδουν υποχρεωτικά στον ιδιωτικό τομέα, όπου οι λογαριασμοί είναι απαγορευτικοί για τους… κοινούς θνητούς. Στο παρελθόν, πάντως, είχε επιτευχθεί συμφωνία για μίσθωση κρεβατιών σε ΜΕΘ σε ιδιωτικές κλινικές, μια συμφωνία που, όμως, δεν διατηρήθηκε επί πολλά χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου