Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

Τρόικα καλεί υπουργό Υγείας! Τι θα παρουσιάσει στους θεσμούς

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Την πρώτη επαφή με τους τροϊκανούς αναμένεται να έχει ο νέος υπουργός Υγείας Βασίλη Κικίλιας, καθώς στην ατζέντα των τροϊκανών υπάρχει συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, προκειμένου να συζητηθούν τα φλέγοντα ζητήματα του χώρου. Η συνάντηση έχει προγραμματισθεί στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας, παρουσία και εκπροσώπων από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Είναι η πρώτη φορά που οι επικεφαλής της τρόικας θα δουν από κοντά τον νέο υπουργό Υγείας, ώστε να του δώσουν τις κατευθυντήριες οδηγίες ειδικά για τα οικονομικά της υγείας. Άλλωστε μπορεί τα μνημόνια να …τελείωσαν κατά την προηγούμενη κυβέρνηση, η χώρα ωστόσο παραμένει υπό αυστηρή εποπτεία από τους δανειστές.

Είχε προηγηθεί συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων με τον Γενικό Γραμματέα υπηρεσιών Υγείας Ιωάννη Κωτσιόπουλο, όπου και έγινε η πρώτη παρουσίαση των δεδομένων που υπάρχουν σήμερα στο ΕΣΥ, αλλά και των οικονομικών εκκρεμοτήτων που βρήκε η νέα κυβέρνηση. Δείτε ΕΔΩ τι συζητήθηκε: «Η τρόικα σήμερα στο υπουργείο Υγείας! Τι θα συζητηθεί για νοσοκομεία, πρωτοβάθμια, προσλήψεις»

Η συνάντηση που έχει προγραμματισθεί αναμένεται να είναι από τις 10:30 έως τις 12:30, μαζί με θέματα κοινωνικής ασφάλισης.
Στο μικροσκόπιο οι προμήθειες στα νοσοκομεία

Πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα παρουσιάσει το νέο ενιαίο σύστημα προμηθειών υγείας που σκοπεύει να ενσωματώσει στο δημόσιο σύστημα υγείας, κάτι που άλλωστε είναι και μέσα στις συμφωνίες με τους «θεσμούς».
Στόχος να γίνονται ηλεκτρονικά και αυτοματοποιημένα οι διαγωνισμοί στα νοσοκομεία, ώστε να επιτυγχάνονται ίδιες τιμές σε όλες τις Μονάδες και όχι σε κάθε νοσοκομείο ξεχωριστά.

Παράλληλα οι ίδιες υψηλόβαθμες πηγές του HealthReport.gr σημειώνουν ότι το υπουργείο Υγείας θα παρουσιάσει αναλυτικά και την κατάσταση που βρήκε στο ΕΣΥ, καθώς όπως έχει πει ο Βασίλης Κικίλιας, η Εθνική Αρχή για τις προμήθειες που έπρεπε να πραγματοποιεί διαγωνισμούς, έκανε μόλις δύο οι οποίοι και δεν ολοκληρώθηκαν. Διαβάστε ΕΔΩ τι σχεδιάζεται: «Έρχεται νέο κεντρικό σύστημα προμηθειών στα νοσοκομεία! Τι ετοιμάζεται»
Τα οικονομικά των νοσοκομείων

Εκτός των άλλων η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτίθεται να παρουσιάσει στους θεσμούς και αναλυτικά τα οικονομικά των νοσοκομείων, με στόχο να ζητήσει να επιτραπεί μία αύξηση στις δαπάνες ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες, δεδομένων των περικοπών που έγιναν τα τελευταία χρόνια.

Η επιχειρηματολογία θα εστιάζεται στην καλύτερη διαχείριση που θα γίνει στα νοσοκομεία, ώστε να εξασφαλιστούν πόροι και από την άλλη να περιορισθούν οι όποιες σπάταλες. Εξάλλου είναι γνωστό ότι ενώ τα νοσοκομεία δε διαθέτουν βασικά υλικά για τους ασθενείς, όπως αναλώσιμα, σεντόνια, κ.λ.π., από την άλλη υπάρχουν τομείς που καταγράφεται ακόμη σπατάλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου