Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2019

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Υπέκυψε ακόμα ένας ασθενής στις ΗΠΑ – Στους 9 ο συνολικός αριθμός

Ρούλα Τσουλέα - IATROPEDIA

Στους 9 αυξήθηκαν οι νεκροί στις ΗΠΑ από την πνευμονοπάθεια που σχετίζεται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Αρρωσταίνουν ολοένα περισσότεροι άνθρωποι, σύμφωνα με τα CDC.

Ακόμα ένας άνθρωπος στις ΗΠΑ έχασε τη ζωή του από σοβαρή πνευμονοπάθεια που σχετίζεται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Ο ασθενής ήταν ένας άνδρας ηλικίας άνω των 50 ετών, ο οποίος ζούσε στο Κάνσας. Είναι το δεύτερο θύμα της νόσου στη συγκεκριμένη πολιτεία και το ένατο σε όλες τις ΗΠΑ.

Όπως ανακοίνωσε η κυβερνήτης του Κάνσας κυρία Laura Kelly, ο άνδρας αυτός έπασχε από υποκείμενα προβλήματα υγείας. Προβλήματα υγείας είχε και το πρώτο θύμα του Κάνσας, μία γυναίκα που επίσης είχε ηλικία άνω των 50 ετών.

Το Κάνσας έχει έως στιγμής χαμηλό αριθμό πασχόντων από την πνευμονοπάθεια που σχετίζεται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Συνολικά έχουν νοσήσει 9 άνθρωπο, συμπεριλαμβανομένων των δύο που κατέληξαν. Οι ηλικίες των ασθενών αυτών κυμαίνονται από 17 έως 67 ετών. Και οι εννέα νοσηλεύθηκαν, κατά την κυρία Kelly. Οι πέντε πήραν εξιτήριο, οι δύο κατέληξαν και οι υπόλοιποι δύο εξακολουθούν να βρίσκονται στο νοσοκομείο.

Όπως εξ άλλου ισχύει για όλα τα κρούσματα στις ΗΠΑ, έτσι και στο Κάνσας άλλοι ασθενείς είχαν καπνίσει μόνο προϊόντα με νικοτίνη, άλλοι μόνο προϊόντα με κάνναβη και άλλοι συνδυασμό των δύο.

Συνολικά στις ΗΠΑ, μέχρι και τις 17 Σεπτεμβρίου 2019 είχαν καταγραφεί 530 κρούσματα από την πνευμονοπάθεια που σχετίζεται με το ηλεκτρονικό τσιγάρο. Τον αριθμό αυτό δημοσιοποίησαν την περασμένη εβδομάδα τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC). Όπως διευκρίνισαν, εφεξής θα ανακοινώνονται μόνο τα επιβεβαιωμένα και σχεδόν επιβεβαιωμένα κρούσματα και όχι τα πιθανά.

Εν τω μεταξύ, μιλώντας σήμερα στο Κογκρέσο η αναπληρώτρια διευθύντρια των CDC Dr Anne Schuchat δήλωσε πως αρρωσταίνουν ολοένα περισσότεροι άνθρωποι και αναμένονται νέα κρούσματα και θάνατοι.

Την περασμένη εβδομάδα είχε καταλήξει και όγδοος ασθενής, στο Μισούρι.


Το προφίλ των ασθενών

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν στα χέρια τους την περασμένη εβδομάδα τα CDC, σχεδόν τα τρία τέταρτα των ανθρώπων που έχουν εκδηλώσει την πνευμονοπάθεια είναι άνδρες. Όσον αφορά την ηλικία των ασθενών:
Σχεδόν τα δύο τρίτα έχουν ηλικία 18-34 ετών
Το 16% έχουν ηλικία κάτω των 18 ετών
Το 17% έχουν ηλικία 35 ετών και πάνω

Συνολικά, πάνω από το 50% των ασθενών έχουν ηλικία κάτω των 25 ετών

Τα τυπικά συμπτώματα που αναφέρουν είναι βήχας, δύσπνοια ή πόνος στο στήθος. Αρκετοί έχουν επίσης ναυτία, έμετο ή διάρροια, κόπωση, πυρετό ή πόνο στην κοιλιά.

Η αιτία της νόσου παραμένει άγνωστη. Είναι όμως γεγονός πως οι περισσότεροι ασθενείς είχαν καπνίσει ηλεκτρονικό τσιγάρο με κάνναβη, πολλοί σε συνδυασμό με υγρά που περιείχαν νικοτίνη. Ωστόσο άλλοι είχαν καπνίσει μόνο υγρά με νικοτίνη.

Οι ειδικοί των CDC συνιστούν στους εφήβους, στους νεαρούς ενήλικες και στις εγκύους να μην χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο. Και αν κάποιος χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό τσιγάρο με νικοτίνη για να διακόψει το κάπνισμα αλλά θέλει να σταματήσει το άτμισμα, του συνιστούν να συμβουλευθεί τον γιατρό του για άλλες μεθόδους διακοπής.

Οι ειδικοί συνιστούν ακόμα σε όσους εξακολουθούν να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικό τσιγάρο:
Να αποφεύγουν να αγοράζουν υγρά στο δρόμο
Να μην προσθέτουν έλαιο κάνναβης στα υγρά
Να μην τροποποιούν τα προϊόντα που αγοράζουν από επίσημους διανομείς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου