Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Η τρόικα σήμερα στο υπουργείο Υγείας! Τι θα συζητηθεί για νοσοκομεία, πρωτοβάθμια, προσλήψεις

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
HR 

Στο υπουργείο Υγείας στην οδό Αριστοτέλους θα φθάσουν σήμερα εκπρόσωποι της τρόικας και ειδικότερα τα τεχνικά κλιμάκια προκειμένου να συζητήσουν όλες τις εκκρεμότητες στον τομέα της υγείας, όπως αναφέρουν αποκλειστικές πληροφορίες του HealthReport.gr.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται συνάντηση του υπουργού Υγείας με τους επικεφαλής των θεσμών, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Τι είναι στο στόχαστρο των «θεσμών»

Παρότι η προηγούμενη κυβέρνηση ισχυριζόταν ότι πλέον έχουν βγει από τα μνημόνια και δεν τίθεται πια θέμα ελέγχου και στενής εποπτείας από τους δανειστές, στην πράξη βέβαια άλλα ισχύουν.

Υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές του HealthReport.gr, σημειώνουν ότι κατά την σημερινή συνάντηση, όλο το βάρος της παρουσίασης στους τροϊκανούς του έργου το οποίο θα προωθήσει το υπουργείο Υγείας, έχει αναλάβει ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Ιωάννης Κωτσιόπουλος.

Άλλωστε θεωρείται άριστος γνώστης των θεμάτων υγείας αλλά και της αγγλικής γλώσσας, γεγονός που θα διευκολύνει δεόντως τις συνομιλίες με τους τροϊκανούς. (σ.σ.: Από το 2015 εργαζόταν στο Ηνωμένο Βασίλειο σε θέσεις ευθύνης στο NHS, όπως αυτή του Chief Information Officer και είναι μέλος του NHS Digital Academy).

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του HealthReport.gr, το ελληνικό υπουργείο Υγείας θα παρουσιάσει αναλυτικά στοιχεία για την κατάσταση που παρέλαβε στα δημόσια νοσοκομεία τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σχετικά με τις προσλήψεις και τα κενά σε προσωπικό.

Μάλιστα τα στοιχεία που θα παρουσιασθούν θα προέρχονται από τους Διοικητές των Νοσοκομείων που είχαν διορισθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Ιδιαίτερη έμφαση στη συνάντηση των δύο πλευρών αναμένεται να δοθεί στον εξορθολογισμό των δαπανών στο ΕΣΥ, αφού επιδιώκεται εξοικονόμηση πόρων από τομείς που σήμερα δεν αποδίδουν, ώστε να ενισχυθούν με προσωπικό τα νοσοκομεία, αλλά και με έργα υποδομής και εξοπλισμό, προκειμένου να υπάρξει βελτίωση των υπηρεσιών.

Εξάλλου τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έχουν δεσμευτεί ότι τους επόμενους πέντε μήνες θα έχουν προχωρήσει με διαδικασίες εξπρές, οι 2500 προσλήψεις στο ΕΣΥ.

Η πρωτοβάθμια

Κατά τα άλλα τις συζητήσεις υπουργείου Υγείας τρόικας πρόκειται να απασχολήσει και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και το σχέδιο που έχει στα σκαριά η νέα κυβέρνηση.

Τα στελέχη του υπουργείου Υγείας αναμένουν να ερωτηθούν ειδικά για το θεσμό του οικογενειακού γιατρού που θέλουν οι δανειστές να εφαρμοσθεί στη χώρα μας. Διαβάστε ΕΔΩ τα σχέδια του Βασίλη Κικίλια: «Οικογενειακός γιατρός: Ετοιμάζεται νέο σχέδιο! Όλες οι πληροφορίες»

Στο πλαίσιο αυτό- σημειώνουν υψηλόβαθμα στελέχη στο HealthReport.gr– θα παρουσιασθεί επιγραμματικά σε αυτή τη φάση, ο προγραμματισμός που υπάρχει για τις Μονάδες της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας και τις ΤΟΜΥ, ενώ αναμένεται να γίνει αναφορά και στην ενίσχυση των συμβεβλημένων γιατρών με τον ΕΟΠΥΥ.

1 σχόλιο: