Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

Κορονοϊός- εμβόλιο: Τα τρία χαρακτηριστικά τους που «χτυπούν» την πανδημία

Τα τρία… υπέρ των εμβολίων κατά του κορονοϊού.
HR

Στα τρία χαρακτηριστικά των εμβολίων που χρησιμοποιούνται στη μάχη με τον κορονοϊό, αναφέρθηκε εκτενώς η καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά δήλωσε: «Έχουν περάσει δύο μήνες από τον πρώτο εμβολιασμό στη χώρα. Η Ελευθερία ξεκίνησε με το πιο δύσκολο σε διαχείριση εμβόλιο, το mRna. Σήμερα έχουμε τρία διαφορετικά εμβόλια.

Βάση στοιχείων που έδωσε η αποτελεσματικότητα των εμβολίων αποδεικνύεται στην πράξη πως είναι καλύτερα από τις κλινικές μελέτες.

Πρώτο χαρακτηριστικό, είναι ότι δεν έχει αναφερθεί κανένα σοβαρό σύμπτωμα.

Δεύτερο η αποτελεσματικότητα σε όλα τα επίπεδα. Κανένας θάνατος και μείωση των σοβαρών νοσήσεων.

Επίσης η μείωση των ασυμπτωματικών, που βοηθά στον περιορισμό της διασποράς.

Και τα τρία εμβόλια είναι αποτελεσματικά στη βρετανική μετάλλαξη.

Τους επόμενους μήνες θα έχουμε στη διάθεσή μας και το εμβόλιο της Johnson & Johnson. Αυτό είναι μίας δόσης, εύχρηστο και προσφέρει 86% προστασία από σοβαρή νόσηση και 100% για θάνατο.

(ΦΩΤΟ αρχείου)

Με το mRna εμβόλιο φαίνεται ότι επιτυγχάνεται μεγάλη προστασία από την πρώτη κιόλας δόση. Το διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στις δύο δόσεις, είναι υπό συζήτηση.

Στο εμβόλιο της AstraZeneca υπήρξε μία διαφοροποίηση ως προς την ηλικία. Πρόσφατη μελέτη στη Σκωτία, ωστόσο, δείχνει ότι είναι αποδοτικό και στις ηλικίες πάνω από 55.

Ωστόσο ορισμένα άτομα μπορεί να νοσήσουν και μετά τον εμβολιασμό τους. Αυτό όμως δεν μειώνει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Στην ερώτηση γιατί οι εμβολιασμένοι πρέπει να τηρούν τα μέτρα τόνισε πως το περιβάλλον με υψηλό ιικό φορτίο, μπορούν να μολυνθούν και ακολούθως να το μεταδόσουν. Ο ιός παραμονεύει. Για πόσο; Είναι σημαντική η απάντηση όταν δοθεί. Τα πάντα εξαρτώνται από το πότε θα επιτευχθεί η ανοσία».

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, δήλωσε ότι σήμερα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γίνει 30.000 εμβολιασμοί και αναμένεται να ξεπεράσουν οριακά τους 34.000 που αποτελεί νέο ημερήσιο ρεκόρ.

Συνολικά έχουμε φτάσει τους 915.000 εμβολιασμούς από το Δεκέμβριο και εντός της εβδομάδας αναμένεται να ξεπεράσουμε το 1 εκατομμύριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου