Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021

«Μαύρα» Χριστούγεννα: Lockdown και μέτρα υπό τον φόβο της μετάλλαξης Όμικρον στην Ευρώπη

Συναγερμός στην Ευρώπη για την μετάλλαξη Όμικρον / Φωτογραφία: GettyImages

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συναγερμός έχει σημάνει σε ολόκληρη την Ευρώπη εξαιτίας της μετάλλαξης Όμικρον, με πολλές χώρες να παίρνουν η μία μετά την άλλη αυστηρά μέτρα για τα Χριστούγεννα.

Η επιστημονική κοινότητα βρίσκεται σε μια πραγματική μάχη με τον χρόνο προκειμένου να «διαβάσει» όσο το δυνατόν καλύτερα τη νέα μετάλλαξη του ιού που σύμφωνα με τους επιστήμονες αλλάζει το πρόσωπο της πανδημίας.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είχε πει νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. «Πιθανόν η μετάλλαξη Ομικρον να κυριαρχήσει στην EE μετά τις γιορτές».

«Ενώ μαθαίνουμε περισσότερα για την Όμικρον, είναι ξεκάθαρο ότι η υψηλότερη μεταδοτικότητα θα οδηγήσει σε γρήγορη αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες. Το ECDC είναι σαφές: η αύξηση των κρουσμάτων θα φέρει επιπλέον νοσηλείες, εισαγωγές στη ΜΕΘ και απώλεια ζωών» είχε αναφέρει με την σειρά της η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου.

Πλησιάζοντας προς τις γιορτές, η Στέλλα Κυριακίδου υπογράμμισε ότι χρειάζεται ο μέγιστος σεβασμός «των μέτρων δημόσιας υγείας, σε συνδυασμό με την ταχεία αύξηση του αναμνηστικού εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της «Όμικρον».

Σ' αυτό το πλαίσιο οι χώρες της Ευρώπης λαμβάνουν μέτρα προκειμένου να θωρακιστούν απέναντι σε ένα νέο κύμα μετά τις γιορτές, λόγω του συναγερμού που έχει προκαλέσει παγκόσμια η μετάλλαξη «Ο».

Γαλλία: Ακυρώνονται οι πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις

Στη Γαλλία ακυρώνονται οι πρωτοχρονιάτικες εκδηλώσεις, συστήνονται ολιγομελείς οικογενειακές συναθροίσεις, ενώ λόγω της νέας παραλλαγής Όμικρον ματαιώνονται τα ταξίδια του Γάλλου προέδρου και του πρωθυπουργού σε Μάλι και Ιορδανία αντίστοιχα

«Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, οι τοπικές αρχές θα απαγορεύσουν τις συγκεντρώσεις που δεν θα δηλωθούν εκ των προτέρων, την κατανάλωση αλκοόλ στους δημόσιους χώρους και θα απαγορεύσουν τη διοργάνωση μεγάλων υπαίθριων συγκεντρώσεων, ειδικά πυροτεχνήματα και συναυλίες», δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός, Ζαν Καστεξ.

Το νέο στέλεχος εξαπλώνεται ραγδαία στη χώρα και εκτιμάται ότι θα είναι κυρίαρχο από τις αρχές του 2022. Η παραλλαγή Όμικρον του κορωνοϊού θεωρείται τώρα ύποπτη για ποσοστό μεγαλύτερου του 10% των νέων επιβεβαιωμένων μολύνσεων από την COVID-19 στη Γαλλία και είναι ο κύριος λόγος πίσω από τα σχέδια, για πιο αυστηρούς υγειονομικούς περιορισμούς, προκειμένου να επιτρέπεται η είσοδος σε δημόσιους χώρους, όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας.

Θυμίζεται ότι οι Αρχές επέβαλαν αυστηρούς περιορισμούς στους ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ οι ταξιδιώτες που δεν είναι Γάλλοι θα πρέπει να «εξηγούν» τους λόγους που επισκέπτονται τη χώρα.

Επίσης, θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ κορωνοϊού των τελευταίων 24 ωρών και να μπουν σε καραντίνα για τουλάχιστον δύο μέρες.

Η Γαλλία προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να προστατεύσει τα σύνορά της με την Αγγλία, όπου η διασπορά του κορωνοϊού καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Αυστηρά μέτρα από τις χώρες της Ευρώπης ενόψει Χριστουγέννων / Φωτογραφία: AP /Matt Dunham

Ολλανδία: Αυστηρό lockdown εν όψει Χριστουγέννων

Η Ολλανδία μπαίνει εκ νέου σε καθεστώς lockdown από σήμερα Κυριακή, για την περίοδο των Χριστουγέννων.

Αυτή είναι μια προσπάθεια να περιοριστεί η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων από την Covid-19 λόγω της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε.

«Η Ολλανδία κλείνει ξανά. Αυτό είναι αναπόφευκτο λόγω του πέμπτου κύματος που μας έρχεται με την παραλλαγή Όμικρον», πρόσθεσε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης Τύπου. «Είμαι εδώ απόψε με στενάχωρη διάθεση. Για να συνοψίσω σε μια φράση, η Ολλανδία επιστρέφει στην καραντίνα», τόνισε.

Τα μέτρα στην Ολλανδία

Όλα τα καταστήματα που δεν πωλούν είδη πρώτης ανάγκης, τα εστιατόρια, τα μπαρ, οι κινηματογράφοι, τα μουσεία, τα θέατρα, τα κομμωτήρια και τα γυμναστήρια πρέπει κατά συνέπεια να κλείσουν από σήμερα Κυριακή έως τις 14 Ιανουαρίου. Όλα τα σχολεία θα πρέπει να μείνουν κλειστά τουλάχιστον έως τις 9 Ιανουαρίου, δήλωσε ο Ρούτε. «Άλλα μέτρα είναι η σύσταση στα νοικοκυριά να δέχονται όχι πάνω από δύο επισκέπτες, από τέσσερις που ίσχυε πριν, εκτός από την ημέρα των Χριστουγέννων, την 25η Δεκεμβρίου. Οι συναθροίσεις έξω περιορίζονται επίσης σε δύο άτομα το πολύ».

Μια γυναίκα που φοράει μάσκα περνά μπροστά από έναν πωλητή γλυκών στο Άμστερνταμ / Φωτογραφία: AP /Peter Dejong

Ο επικεφαλής της ολλανδικής ομάδας διαχείρισης της επιδημίας Γιάαπ φαν Ντίσελ δήλωσε στην ίδια συνέντευξη Τύπου ότι η Όμικρον θα ξεπεράσει σε κρούσματα την παραλλαγή Δέλτα και θα γίνει κυρίαρχη στην Ολλανδία μέχρι το τέλος του έτους. Μια αποτυχία να λάβουμε μέτρα τώρα πιθανόν να οδηγήσει σε "μια μη διαχείριση κατάσταση στα νοσοκομεία", τα οποία έχουν ήδη περιορίσει την τακτική περίθαλψη για να κάνουν χώρο για τους ασθενείς με Covid-19, είπε ο Ρούτε.

Παρότι πάνω από το 85% του ενήλικου πληθυσμού στην Ολλανδία έχει εμβολιαστεί, λιγότερο από το 9% έχει κάνει την αναμνηστική δόση, ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη. Σήμερα το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (RIVM) ανέφερε ένα σύνολο πάνω από 2,9 εκατομμυρίων κρουσμάτων Covid-19 από την αρχή της πανδημίας και 20.420 θανάτους. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 14.616 νέες μολύνσεις.

Γερμανία: Καραντίνα δύο εβδομάδων για τους ταξιδιώτες από τη Βρετανία

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Κοχ» Λόταρ Βίλερ, το πέμπτο κύμα της πανδημίας θα έρθει μέσω της μετάλλαξης «Όμικρον». Οπως τόνισε, ο σημαντικότερος τρόπος να γίνει επίπεδο το νέο κύμα είναι ο άμεσος περιορισμός των κρουσμάτων, μέσω του εμβολιασμού και των μέτρων προστασίας.

Η Γερμανία θα επιβάλει από τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα καραντίνα στους ταξιδιώτες από τη Βρετανία και θα απαιτεί αρνητικό τεστ για να μπουν στη χώρα, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Τα τοπικά υπουργεία Υγείας ζήτησαν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση το Σάββατο να εισάγει σκληρότερους κανόνες για τις αφίξεις από τη Βρετανία, όπου η παραλλαγή Όμικρον έχει πυροδοτήσει ένα κύμα μολύνσεων.

Η Βρετανία θεωρείται στο εξής «ζώνη παραλλαγής» της Covid-19, μπαίνει δηλαδή κατηγορία των χωρών απ’ όπου ο κίνδυνος είναι υψηλότερος. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι ταξιδιώτες, ακόμη και οι εμβολιασμένοι, θα μπαίνουν σε καραντίνα δύο εβδομάδων κατά την άφιξή τους.

«Η εξάπλωση της Όμικρον στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι προφανής. Πρέπει να εμποδίσουμε την εξάπλωση για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορούμε και να την επιβραδύνουμε όσο περισσότερο γίνεται», ανέφεραν οι υπουργοί στην ανακοίνωσή τους.

Μόνο οι Γερμανοί πολίτες ή οι αλλοδαποί που κατοικούν μόνιμα στη Γερμανία θα επιτρέπεται να μπαίνουν στη χώρα προερχόμενοι από τη Βρετανία. Ο κανόνας ισχύει για όλα τα μέσα μεταφοράς.

Τις τελευταίες τρεις ημέρες η Βρετανία καταγράφει καθημερινά ρεκόρ μολύνσεων και την Παρασκευή τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 90.000 μέσα σε ένα 24ωρο. Οι μολύνεις αυξήθηκαν απότομα στη Γερμανία τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, αλλά από τις αρχές Δεκεμβρίου άρχισαν να μειώνονται αργά και την Παρασκευή ανακοινώθηκαν 50.968 νέα κρούσματα.

Αγγλία: Οι ειδικοί ζητούν lockdown 2 εβδομάδων για να περιοριστεί η μετάλλαξη Ομικρον

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες στην Αγγλία ζητώντας νέα, πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα, ακόμα και lockdown 2 εβδομάδων.

Κάποιοι από τους ειδικούς μάλιστα κάνουν λόγο ακόμη και την ακύρωση των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων προκειμένου να μην φτάσουν τις 3.000 οι εισαγωγές ασθενών στα νοσοκομεία την ημέρα, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον εξαπλώνεται ταχύτατα.

Το BBC είδε τα πρακτικά που διέρρευσαν μιας συνεδρίασης της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Ομάδας Έκτακτης Ανάγκης (SAGE) και η οποία πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη. Το έγγραφο αναφέρει πως υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες σχετικά με την μελλοντική πορεία των νοσηλειών που συνδέονται με την μετάλλαξη Όμικρον. Ο επιδημιολόγος Νιλ Φέργκιουσον είπε πως το Λονδίνο έχει ήδη μια αύξηση στις εισαγωγές.

Σύμφωνα με τα πρακτικά που διέρρευσαν, οι σύμβουλοι του SAGE λένε ότι χωρίς μέτρα παρέμβασης πέρα από τους ισχύοντες κανόνες του Σχεδίου Β, η μοντελοποίηση δείχνει πως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία θα μπορούσαν να κορυφωθούν στις τουλάχιστον 3.000 την ημέρα στην Αγγλία. Να σημειωθεί πως την περασμένη εβδομάδα, οι εισαγωγές κυμαίνονταν μεταξύ 696 και 815 κάθε μέρα.

Οι ισχύοντες κανόνες του Σχεδίου Β για την Βρετανία περιλαμβάνουν πιστοποιητικά εμβολιασμού για ορισμένες εκδηλώσεις, μάσκες για τα περισσότερα μέρη και όσο το δυνατόν περισσότερη τηλεργασία. Η Σκωτία, από την πλευρά της έχει προχωρήσει παραπέρα, ζητώντας από τους κατοίκους να περιορίσουν τις κοινωνικές επαφές σε τρία νοικοκυριά κάθε φορά ενόψει των Χριστουγέννων. Η Ουαλία διέταξε το κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων από τις 27 Δεκεμβρίου.

«Κρίσιμος» ο χρόνος λήψης αποφάσεων

Τα πρακτικά του SAGE αναφέρουν: «Εάν ο στόχος είναι να μειωθούν τα επίπεδα μόλυνσης στον πληθυσμό και να αποτραπούν οι νοσηλείες, θα πρέπει να εφαρμοστούν πιο αυστηρά μέτρα πολύ σύντομα». Σύμφωνα με τα πρακτικά, η εφαρμογή μέτρων ισοδύναμα με εκείνα που ίσχυαν στην αρχή της πανδημίας στην Αγγλία, εάν θεσπιστούν αρκετά νωρίς «θα μπορούσαν να μειώσουν ουσιαστικά την κορύφωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των λοιμώξεων, σε σχέση με το Σχέδιο Β μόνο του».

«Ο χρόνος λήψης τέτοιων μέτρων είναι κρίσιμος» αναφέρουν τα πρακτικά του Sage. «Η καθυστέρηση μέχρι το 2022 θα μείωνε σημαντικά την αποτελεσματικότητα τέτοιων παρεμβάσεων και θα καθιστούσε λιγότερο πιθανό πως αυτές θα αποτρέψουν σημαντικές πιέσεις σε νοσοκομεία και δομές υγείας».

Μάλιστα, ο καθηγητής Νιλ Φέργκιουσον ζήτησε να γίνουν αυστηρότερα τα μέτρα, πριν από την Πρωτοχρονιά. Όπως δήλωσε στην εκπομπή Today του BBC 4 είπε πως οι νοσηλείες θα μπορούσαν να εκτοξευτούν μέχρι τα Χριστούγεννα, καθώς τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον αυξάνονται την επόμενη εβδομάδα με μια «πολύ μεγάλη επιδημία σε εξέλιξη». Και πρόσθεσε: «Το επίπεδο προστασίας από σοβαρές ασθένειες δεν είναι τέλειο και οι πολύ μεγάλοι αριθμοί κρουσμάτων μπορεί να μεταφράζονται σε πολύ μεγάλους αριθμούς νοσηλειών».

Την ίδια ώρα, οι Times του Λονδίνου, κάνουν λόγο για σχέδια για lockdown δύο εβδομάδων μετά τα Χριστούγεννα, αν και δεν έχει ληφθεί ακόμη τελική απόφαση για νέους περιορισμούς.

Σύμφωνα με τους Times, θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα που ίσχυαν και σε προηγούμενα lockdown όπως την απαγόρευση συγχρωτισμού σε εσωτερικούς χώρους εκτός για εργασιακούς λόγους και τον περιορισμό των πελατών μόνο σε εξωτερικούς χώρους σε παμπ και εστιατόρια.

Τα σχολεία και τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά, αλλά ο «κανόνας των έξι» θα μπορούσε να επιβληθεί εκ νέου όσον αφορά σε συναντήσεις με φίλους, ενώ σε γάμους και κηδείες ο μέγιστον αριθμός θα περιοριστεί στα 15 με 30 άτομα και οι πιο ευάλωτοι θα συμβουλευτούν να προστατευτούν.

Αυστρία: Χαλάρωση του lockdown για τους ανεμβολίαστους λόγω Χριστουγέννων

Την ίδια στιγμή, η Αυστρία ανακοίνωσε ότι προχωρά στην προσωρινή χαλάρωση του lockdown για αυτούς που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένοι έναντι της covid-19 την περίοδο των Χριστουγέννων.

«Τα Χριστούγεννα πρέπει να μας δείξουν για άλλη μια φορά πόσο σημαντική είναι η επαφή με τους αγαπημένους μας και πόσο πολύτιμος είναι ο χρόνος μαζί τους», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βόλφγκανγκ Μουκστάιν.

Η Αυστρία ήταν η πρώτη χώρα στη δυτική Ευρώπη που επέβαλε εκ νέου lockdown τον περασμένο μήνα -το τέταρτο της πανδημίας- καθώς οι μολύνσεις ανήλθαν σε επίπεδα ρεκόρ. Η απόφαση αυτή προκάλεσε διαδηλώσεις στους δρόμους.

Με τα κρούσματα να μειώνονται από τότε, η κυβέρνηση προχώρησε σε χαλάρωση του πλήρους lockdown την περασμένη εβδομάδα αλλά διατήρησε τους περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους καθώς και τα σχέδια για υποχρεωτικό εμβολιασμό από τον Φεβρουάριο.

Ιταλία: Πιθανά τα νέα μέτρα μετά τα Χριστούγεννα

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσω ενημέρωσης, αμέσως μετά τα Χριστούγεννα είναι πιθανή η λήψη νέων, αυστηρότερων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ιταλία.

Στις 23 του μηνός, ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόκειται να συναντήσει τους αρχηγούς των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, για να αξιολογήσουν από κοινού την όλη κατάσταση, βάσει και των νέων στοιχείων που αφορούν τη διάδοση της παραλλαγής όμικρον.

Η εφημερίδα La Repubblica γράφει ότι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κυρίως, μπορεί να επεκταθεί στους πολίτες που είναι σε συνεχή επαφή με το κοινό. Μέχρι τώρα, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν το εμβόλιο κατά της Covid-19, οι εργαζόμενοι στην παιδεία, στον υγειονομικό τομέα, στην αστυνομία, στον στρατό και στους καραμπινιέρους.

Παράλληλα, εξετάζεται και η μείωση της ισχύος του «πράσινου πάσου εμβολιασμένου», από εννέα σε έξι μήνες. Στο μεταξύ, σήμερα στη χώρα καταγράφηκαν 28.064 κρούσματα κορονοϊού και 123 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Συνολικά, έγιναν 697.740 διαγνωστικά τεστ, το 4% εκ των οποίων προέκυψε θετικό.

Στις μονάδες εντατικής θεραπείας βρίσκονται 953 ασθενείς με τον ιό, ενώ στους νοσοκομειακούς θαλάμους είναι 7.576 οι ασθενείς. Από την αρχή της πανδημίας, στην Ιταλία οι μολύνσεις είναι 5.364.852 και 135.544 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

Μόνο με PCR ή rapid test η είσοδος στην Ελλάδα για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

Με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού καθώς και της μετάλλαξης «Όμικρον» από σήμερα Κυριακή είναι σε ισχύ νέοι κανόνες εισόδου στη χώρα.

Τις νέες προϋποθέσεις θα τεθούν σε ισχύ από τις 06:00 το πρωί της Κυριακής 19 Δεκεμβρίου 2021 έως την Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2022 και έχουν ως στόχο τον περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19 καθώς και της παραλλαγής «Όμικρον», ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Με τις νέες ρυθμίσεις πλέον προβλέπεται ότι για την είσοδο στη χώρα είναι απαραίτητη η διενέργεια PCR (μοριακού) τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού 72 ωρών ή rapid test 24 ωρών. Ο έλεγχος του ταξιδιώτη πριν από την επιβίβασή του είναι ευθύνη των αεροπορικών, ναυτιλιακών, σιδηροδρομικών εταιρειών, όπως και των εταιρειών οδικών μεταφορών. Οι εταιρείες πρέπει να επιβεβαιώνουν ότι ο ταξιδιώτης φέρει όλα τα απαραίτητα έγγραφα.

Σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ, οι ταξιδιώτες προς την Ελλάδα που διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορωνοϊό:

-υπόκεινται σε προσωρινό περιορισμό, κατ' οίκον ή σε κατάλληλο τόπο προσωρινής διαμονής που υποδεικνύεται από τις αρμόδιες αρχές, για δέκα ημέρες,

-ενώ όσοι έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό προ δεκατεσσάρων ημερών και διαγιγνώσκονται θετικοί, τίθενται σε προσωρινό περιορισμό επτά ημερών.

Λόγω της νέας μετάλλαξης περιορίζονται προσωρινά οι θαλάσσιες συνδέσεις με την Τουρκία, ενώ μειώνεται η πληρότητα στα πλοία που εκτελούν τα δρομολόγια Ελλάδα-Ιταλία και Ελλάδα-Αλβανία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου