Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2021

Κοροναϊός – Πάνω από 10.000 τα κρούσματα σε παιδιά και εφήβους την περασμένη εβδομάδα

Ο κοροναϊός «χτυπάει» κάθε ηλικία, ενώ μεγάλη ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία που έρχονται από τις ΗΠΑ σχετικά με τις νοσηλείες που σχετίζονται με την «Όμικρον».

Trending
Η παραλλαγή Όμικρον δεν κάνει εξαιρέσεις για κανένα, ενώ νέο «μαύρο» ρεκόρ κρουσμάτων ανακοινώθηκε σήμερα από τον ΕΟΔΥ με 28.828 νέα κρούσματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Οργανισμού, την εβδομάδα 20-26 Δεκεμβρίου 2021 καταγράφηκαν 10.293 νέα κρούσματα κοροναϊού στις ηλικίες 4-18 ετών, σε παιδιά και εφήβους δηλαδή.

Αυτό σημαίνει πως το 22% των συνολικών κρουσμάτων κοροναϊού την εβδομάδα αναφοράς προέρχεται από αυτές τις ηλικίες και παρουσιάζει μείωση 19% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό σίγουρα ακούγεται θετικό, όμως, πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι σε αυτά τα νούμερα δεν περιλαμβάνονται τα στοιχεία από τη Δευτέρα μέχρι και σήμερα Τετάρτη όπου είδαμε μια έκρηξη κρουσμάτων που δεν είχε προηγούμενο.

Επίσης, την εβδομάδα αναφοράς, οι εισαγωγές νέων ασθενών όλων των ηλικιών ήταν 2.222, ενώ το σύνολο των εξιτηρίων λόγω ίασης ήταν 2.129. O λόγος εισαγωγών νέων ασθενών προς εξιτήρια λόγω ίασης ήταν 1.04.

Ξεκίνησε η συζήτηση για παράταση στο άνοιγμα των σχολείων

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις, η συζήτηση για να πάρει παράταση το άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές έχει «ανάψει». Μία πρώτη συζήτηση σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων έγινε σήμερα στη συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων στο υπουργείο Υγείας.

Οι ειδικοί, σύμφωνα με πληροφορίες, συζήτησαν για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα και πως θα μπορούσε αυτή να επηρεάσει το άνοιγμα των σχολείων, καθώς το επιδημιολογικό αποτύπωμα της παραλλαγής Όμικρον όλο και «δυναμώνει», ειδικά στην Αττική, ενώ αναμένεται να επικρατήσει εντελώς το επόμενο διάστημα.

Αποφάσεις σήμερα δεν πάρθηκαν, ωστόσο, μέλη της Επιτροπής φέρεται να ανέφεραν πως αν συνεχιστεί η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων θα εισηγηθούν την παράταση μίας εβδομάδας στο άνοιγμα των σχολείων, ωστόσο αυτό θα επανεκτιμηθεί την επόμενη εβδομάδα, λίγο πριν ανοίξουν.

Τι δείχνει η διεθνής εμπειρία

Εδώ και τρεις μέρες, τα στοιχεία που έρχονται από τις ΗΠΑ είναι πραγματικά ανησυχητικά για τα παιδιά. Μάλιστα, αυξάνονται οι εισαγωγές σε νοσοκομεία. Αναλυτικότερα, σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ, κατά μέσο όρο, οι νοσηλείες σε παιδιατρικές κλινικές αυξήθηκαν κατά 35% στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας.

Οι εισαγωγές στις παιδιατρικές κλινικές στην πόλη της Νέας Υόρκης πενταπλασιάστηκαν στη διάρκεια του μήνα. Η αύξηση για την πόλη της Ουάσινγκτον αγγίζει σχεδόν το 100%.

«Πιστεύω ότι θα δούμε υψηλότερους αριθμούς τώρα σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη στιγμή στο παρελθόν», τονίζει στο CNN ο Δρ. Στάνλεϊ Σπίνερ, αρχίατρος και αντιπρόεδρος στην Παιδιατρική Κλινική Επειγόντων Περιστατικών του Τέξας στο Χιούστον.

«Τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται εξαιτίας των χριστουγεννιάτικων συγκεντρώσεων και περιμένουμε να συνεχίσουμε να βλέπουμε αύξηση αυτή την εβδομάδα», σημειώνει.

«Τώρα θα έρθει και η Πρωτοχρονιά το Σαββατοκύριακο, με ακόμη περισσότερες συγκεντρώσεις και μεγαλύτερη έκθεση που θα ανεβάσει ακόμη περισσότερο τους αριθμούς».

Έρχεται δύσκολος Ιανουάριος

Στις ΗΠΑ, οι παιδίατροι προετοιμάζονται για ένα δύσκολο Ιανουάριο. «Είναι λες και ενώ μπορείς να δεις το τρένο να εκτροχιάζεται, απλώς να ελπίζεις ότι θα μείνει στις γραμμές», λέει η Δρ. Κλόντια Χόγιεμ, διευθύντρια του τμήματος ελέγχου παιδιατρικών λοιμώξεων στην Παιδιατρική Κλινική UH Rainbow Babies στο Κλίβελαντ, μιλώντας στο CNN.

«Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πολύ ενδιαφέρουσες. Αμέτρητα παιδιά συναντήθηκαν με όλους τους υπόλοιπους για τα Χριστούγεννα. Έχουμε κι άλλη μια γιορτή να ξεπεράσουμε, την Πρωτοχρονιά, και μετά όλα τους θα επιστρέψουν στα σχολεία», παρατηρεί η Χόγιεν.

Χειρότερη και από τη «Δέλτα» η «Όμικρον»

Ήδη η «Δέλτα» προσέβαλε περισσότερα παιδιά σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη. Η «Όμικρον» εμφανίζεται ακόμη χειρότερη, τονίζει ο Σπίνερ.

«Αυτό που μας ανησυχεί από παιδιατρικής άποψης είναι ότι, σε αντίθεση με τους ενήλικες, όπου βλέπουμε ότι ο αριθμός των λοιμώξεων ανταποκρίνεται σε σχετικά περιορισμένες νοσηλείες, αυτό που παρατηρούμε, πιστεύουμε, είναι αύξηση των νοσηλειών σε παιδιά», υποστηρίζει.

«Επομένως αυτό μας ανησυχεί, ιδίως για τις ηλικίες κάτω των 5 ετών που δεν μπορούν να εμβολιαστούν, και για τα παιδιά που είτε δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, είτε δεν έχουν εμβολιαστεί, παρά το γεγονός ότι έχουν τη δυνατότητα. Επομένως ανησυχούμε πολύ».

Αν και ο Σπίνερ αναφέρει ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή δεδομένα που να δείχνουν ότι η «Όμικρον» προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση στα παιδιά σε σχέση με τα προηγούμενα στελέχη, υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχουν ούτε ενδείξεις που να παραπέμπουν σε ηπιότερη νόσηση.

«Κάνουμε ό, τι μπορούμε για να κρατήσουμε τα παιδιά εκτός νοσοκομείου. Επομένως, αν τους γίνει εισαγωγή, αυτό σημαίνει ότι ήδη ασθενούν βαριά», εξηγεί ο Σπίνερ.

«Χρειάζονται οξυγόνο. Χρειάζονται κάποια άλλη μορφή υποστήριξης. Ακόμη κι αν το μόνο πρόβλημα είναι ότι είναι πολύ αφυδατωμένα, χρειάζονται ορό, α περισσότερα από αυτά τα παιδιά που νοσηλεύονται με κοροναϊό έχουν και αναπνευστικά προβλήματα – χρειάζονται οξυγόνο ή άλλης μορφής υποστήριξη. Επομένως είναι πολύ άρρωστα. Ξέρεις, δεν βλέπεις παιδιά που δεν είναι πολύ άρρωστα να νοσηλεύονται στο νοσοκομείο».

Στην πλειοψηφία τους τα παιδιά αυτά είναι είτε ανεμβολίαστα, είτε δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, σημειώνει. «Μπορώ να σας πω ότι ουσιαστικά όλα τα παιδιά μας που νοσηλεύονται είτε δεν έχουν εμβολιαστεί είτε δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως – δηλαδή, μπορεί να έχουν κάνει μόνο μια από τις δύο δόσεις και άρα να μην είναι απολύτως προστατευμένα από το εμβόλιο», αναφέρει ο Σπίνερ.

Εύκολος στόχος για τον ιό

Τα παιδιά αποτελούν εύκολο στόχο για τον ιό, σημειώνει ο Δρ. Χουάν Σαλαζάρ, αρχίατρος στο Ιατρικό Κέντρο Παιδιών του Κονέκτικατ στο Χάρτφορντ, μιλώντας στο CNN.

«Επηρεάζει μεγαλύτερες κοινότητες και είναι βέβαιο ότι πλήττει τα παιδιά με τρόπο που δεν έχουμε δει στο παρελθόν. Και αυτή η εξέλιξη είναι καινούργια σε σχέση με αυτά που βλέπαμε την περασμένη χρονιά», αναφέρει. Μόλις το ένα τρίτο των παιδιών που μπορούσαν να κάνουν το εμβόλιο έχουν εμβολιαστεί στο Κονέκτικατ.

«Εξαιτίας αυτού του γεγονότος, ο ιός βρήκε ένα νέο κοινό. Τουλάχιστον εδώ στο Κονέκτικατ φαίνεται ότι έχει αλλάξει κατεύθυνση», προσθέτει.

«Ίσως έχει εξαπλωθεί περισσότερο τώρα που οι κοινωνικές συγκεντρώσεις γίνονται ελεύθερα. Ίσως κάποιοι δεν φορούν πια τις μάσκες τους – οι οικογένειες έχουν κουραστεί. Δεν είναι πρόθυμες να υποστούν ορισμένους από τους πιο αυστηρούς κανόνες απομόνωσης που επιβλήθηκαν πέρσι», τονίζει.

«Κι έτσι, τα νέα στελέχη είχαν την ευκαιρία να διαδοθούν περισσότερο. Και για αυτό τον λόγο πλήττουν παιδιά που αυτή τη στιγμή είναι ο πλέον ευάλωτος πληθυσμός, επειδή δεν είναι εμβολιασμένα».

Βαριές λοιμώξεις και σε παιδιά

Τα παιδιά συνήθως περνούν τον ιό σχετικά ήπια στο Νιου Τζέρσεϊ, αναφέρει η Δρ. Τζένιφερ Όγουενσμπι της παιδιατρικής μονάδας εντατικής θεραπείας στην Ιατρική Σχολή Rutgers Robert Wood Johnson. Τα παιδιά νοσηλεύονται για άλλα προβλήματα και βγαίνουν θετικά στον κοροναϊό στη διάρκεια του τυπικού ελέγχου.

Το ίδιο συμβαίνει και στην πόλη της Ουάσινγκτον, σύμφωνα με τη Δρ. Ρομπέρτα Ντεμπιάζι, επικεφαλής του τμήματος λοιμωδών νοσημάτων στο Εθνικό Παιδιατρικό Νοσοκομείο. Σχεδόν τα μισά τεστ κοροναϊού πραγματοποιούνται εκεί.

Και τα παιδιά που βγαίνουν θετικά δεν περνούν βαρύτερα τον ιό, όμως είναι βέβαιο ότι υπάρχουν περισσότερα παιδιά που παρουσιάζουν συμπτώματα.

«Βλέπουμε σημαντική αύξηση τόσο στον αριθμό των κρουσμάτων, όσο και στο ποσοστό των θετικών τεστ», παρατηρεί μιλώντας στο CNN. «Σχεδόν τα μισά τεστ – το 48% – βγαίνουν θετικά και αυτό το ποσοστό είναι πολύ, πολύ υψηλότερο σε σχέση με προηγούμενα κύματα, όταν άγγιζε το πολύ το 17%. Και αν εξετάσουμε τους απόλυτους αριθμούς των θετικών στο τελευταίο κύμα, βρίσκουμε 80 με 200 κρούσματα την ημέρα. Επομένως είναι πολύ, πολύ μεταδοτικός».

Αυτά τα τεστ αφορούν και παιδιά που φτάνουν στο νοσοκομείο χωρίς συμπτώματα, παιδιά που εξετάζονται προληπτικά και τυχαίους ελέγχους σε ασθενείς που νοσηλεύονται για άλλα προβλήματα υγείας, αλλά και τεστ που πραγματοποιούνται στο προσωπικό.

«Αν εξετάσουμε τις εισαγωγές στο νοσοκομείο, πάλι βλέπουμε αύξηση. Σε προηγούμενα κύματα, στην κορύφωσή τους είχαμε περίπου 18 παιδιά στο νοσοκομείο». Τώρα, υπάρχουν μέρες ακόμη και με 30 εισαγωγές παιδιών.

Στην πόλη της Νέας Υόρκης, η επίτροπος υγείας Δρ. Μέρι Μάσετ, δήλωσε ότι οι εισαγωγές ασθενών κοροναϊού σε παιδιατρικές κλινικές έχει σχεδόν πενταπλασιαστεί από τις 11 Δεκεμβρίου. Την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 11 Δεκεμβρίου, 22 παιδιά εισήχθησαν στα νοσοκομεία της πόλης της Νέας Υόρκης, εξήγησε. Την περασμένη εβδομάδα και μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου, οι εισαγωγές άγγιξαν τις 109.

Σε όλη την πολιτεία κατά το ίδιο διάστημα, ο αριθμός των νοσηλευόμενων παιδιών αυξήθηκε κατά 250%, από τις 70 στις 184 εισαγωγές.


Κινδυνεύουν τα παιδιά κάθε ηλικίας

Από τα μωρά μέχρι τους εφήβους κανένα παιδί δεν είναι ασφαλές, προειδοποιούν οι ειδικοί. Η Όγουενσμπι ανησυχεί για το Πολυσυστημικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο που εμφανίζεται σε παιδιά, το MIS-C.

«Μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και μέσα σε δύο ή τρεις εβδομάδες», τονίζει, όμως στις περισσότερες περιπτώσεις παρουσιάζεται οκτώ έως 10 εβδομάδες μετά την αρχική λοίμωξη.

Συνήθως εμφανίζεται σε παιδιά που δεν είχαν ασθενήσει πολύ βαριά και χαρακτηρίζεται από φλεγμονή στην καρδιά και σε άλλα όργανα.

«Στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ασυμπτωματικά», τονίζει η Όγουενσμπι. «Το τρομακτικό είναι ότι πριν από αυτό ήταν απολύτως φυσιολογικά παιδιά. Δεν είχαν κάποιο υποκείμενο νόσημα. Ήταν απολύτως υγιή παιδιά που εμφάνισαν καρδιακή ανεπάρκεια».

Το CDC έχει καταγράψει μέχρι στιγμής 5973 περιπτώσεις MIS-C, ενώ 52 παιδιά έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του.

«Μπορεί να είχαν ελαφριά συμπτώματα – καταρροή, ελαφρύ βήχα ή ακόμη και πυρετό, όπως με κάθε ιό του αναπνευστικού», σημειώνει η Όγουενσμπι. «Πρέπει να δίνεις σημασία στα συμπτώματα: εξάντληση, αδυναμία να παίξουν».

Τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια, όμως το MIS-C δεν είναι καθόλου. «Αυτό είναι το πρόβλημα με τα παιδιά. Είναι μια χαρά, μέχρι που παύουν να είναι. Τότε, ξαφνικά, βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση».

Η Ντεμπιάσι αναφέρει ότι προς το παρόν δεν έχει δει τις περιπτώσεις MIS-C να αυξάνονται. «Δεν έχουμε παρατηρήσει αύξηση των περιπτώσεων, αλλά δεν θα περιμέναμε και κάτι τέτοιο. Πρέπει να περάσουν τέσσερις με έξι εβδομάδες από την έκρηξη του οποιουδήποτε νέου στελέχους», εξηγεί.

Οι γονείς θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση, συμβουλεύει. «Να επιστρέψετε στην τήρηση μέτρων. Φροντίστε τα παιδιά σας να τηρούν αποστάσεις. Θα πρέπει να φορούν μάσκες όταν χρειάζεται. Όταν είναι σε εσωτερικούς χώρους με ανθρώπους που δεν ζουν μαζί σας, για παράδειγμα».

«Οι μάσκες δεν κάνουν κακό στα παιδιά», συνεχίζει. «Όλη η οικογένεια θα πρέπει να εμβολιαστεί αν έχει αυτή τη δυνατότητα. Οι εμβολιασμένοι γονείς και τα μεγαλύτερα αδέρφια μπορούν να προστατεύσουν τα μικρά παιδιά που δεν είναι ακόμη σε θέση να εμβολιαστούν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου