Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2021

Το 10-20% των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας είναι «Όμικρον»

Healthpharma.gr

«Η Όμικρον εξαπλώνεται ραγδαία», τόνισε ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος εκτίμησε ότι αυτή τη στιγμή το 10-20% των κρουσμάτων στη χώρα μας είναι με το νέο παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού, σημειώνοντας ότι είναι θέμα εβδομάδων να επικρατήσει.

«Από τον πανικό πήγαμε στην υπεραισιοδοξία, αυτό είναι λάθος», τόνισε χαρακτηριστικά, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Εκτίμησε ότι «το 5ο κύμα θα είναι δριμύ», επισημαίνοντας ότι «πολλές θα είναι οι δυσλειτουργίες», που θα προκύψουν ακόμα κι αν είναι πιο ήπια η δομή του νέου στελέχους.

Ο ίδιος δεν απέκλεισε την λήψη πιο δύσκολων μέτρων μέσα στον Ιανουάριο, όπως για παράδειγμα τοπικό lockdown. «Δεν είμαστε εκεί» ακόμα, είπε, σημειώνοντας εμφατικά ότι «πρέπει να επικρατήσει ο ορθολογισμός, όχι ο πανικός». «Αν κάνουμε αυτά που πρέπει, θα μπορέσουμε να ανακόψουμε το κύμα της πανδημίας», πρόσθεσε, έχοντας ωστόσο εκτιμήσει ότι «θα κολλήσουν εκατομμύρια συμπατριώτες μας την Όμικρον». Τόνισε δε ότι στο ενδεχόμενο που «κολλήσει το 10% των υγειονομικών, θα υπάρχουν δυσλειτουργίες».

«Οι υπεύθυνοι θα πρέπει επεξεργαστούν τα δεδομένα που θα προκύψουν τις επόμενες ημέρες και με βάση το πώς θα εξελιχθεί η ένταση της πανδημίας το χρονικό διάστημα της λήψης των μέτρων θα πρέπει να αποφασιστεί», είπε και σχολίασε: «Αν δούμε ότι έχουμε ηπιότερη εκδοχή, τις επόμενες ημέρες σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων και μη μεγάλη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας, προφανώς το χρονοδιάγραμμα αλλάζει».
Όμικρον: Σκέψεις για αναστολή λειτουργίας νυχτερινών κέντρων

Ευρέως φαίνεται πως συζητείται στους κόλπους της επιτροπής των ειδικών η αναστολή λειτουργίας των νυχτερινών κέντρων διασκέδασης, σύμφωνα με ρεπορτάζ που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ. Δεδομένης της επιδημιολογικής κατάστασης στην χώρα, οι ειδικοί φαίνεται πως σκέφτονται να προχωρήσουν στην πρόταση μιας πιο δραστικής λύσης.

Σε κάθε περίπτωση, το παραπάνω δεν φαντάζει ως το ιδανικότερο των σεναρίων, δεδομένου του κόστους που θα επιφέρει, τόσο σε επίπεδο οικονομίας όσο και σε επίπεδο ψυχολογίας των πολιτών.

Σειρά προστίμων

Σε ελέγχους που πραγματοποίησε η Ελληνική Αστυνομία την Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου, πρώτη ημέρα εφαρμογής των νέων μέτρων κατά του κορωνοϊού, βεβαιώθηκαν 657 παραβάσεις, συνελήφθησαν 7 άτομα και ανεστάλη η λειτουργία 13 επιχειρήσεων.

Το σχέδιο εφαρμογής των μέτρων προστασίας κατά της πανδημίας υλοποιήθηκε σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ΕΛΑΣ. Σύμφωνα με το αρχηγείο της, τα 1.722 συνεργεία ελέγχων διαπίστωσαν 657 παραβάσεις και επέβαλαν αναστολές λειτουργίας σε 13 επιχειρήσεις.

Σε δύο περιπτώσεις η επέμβαση των αστυνομικών ήταν αποτελεσματική. Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποίησαν σε νυχτερινά κέντρα στην Ιερά οδό, έγιναν τέσσερις συλλήψεις και επιβλήθηκαν υψηλά πρόστιμα και αναστολή λειτουργίας για 15 ημέρες. Διαπιστώθηκε ότι δεν γινόταν κανένας έλεγχος και βρέθηκαν πελάτες τους με πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, στην έφοδο των αρχών στα συγκεκριμένα νυχτερινά κέντρα, θαμώνες προσπαθούσαν είτε να κρυφτούν σε πατάρια και κάτω από τραπέζια είτε να αποχωρήσουν άμεσα από το κατάστημα προκειμένου να μην διαπιστωθεί η απάτη τους.

Ενδεικτικά, όπως διαπιστώθηκε εντοπίστηκαν δεκάδες νεαρά άτομα είτε δεν κατείχαν πιστοποιητικά είτε επιδείκνυαν πιστοποιητικά που δεν τους ανήκουν.

Υπενθυμίζεται πως η εν λόγω παράβαση επιφέρει πρόστιμο 3.000 ευρώ.

Σημειώνεται πως ένα από τα καταστήματα εκ των οποίων διαπιστώθηκαν παρατυπίες είναι υπότροπο για δεύτερη φορά καθώς έχουν διαπιστωθεί ξανά σε αυτό παρόμοιες παραβάσεις με υψηλόβαθμα στελέχη της ΑΑΔΕ, να σημειώνουν στον ΣΚΑΙ πως την τρίτη φορά που θα διαπιστωθεί κάτι ανάλογο ο νόμος προβλέπει αφαίρεση της άδειας λειτουργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου