Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

Μετάλλαξη Όμικρον - Τα καλά και τα κακά νέα: Το σενάριο της «υπερμετάλλαξης», ο τρόμος των κρουσμάτων και τα ηπιότερα συμπτώματα

Ο επικεφαλής γιατρός της Moderna εξέφρασε ανησυχία για ενδεχόμενο «πάντρεμα» της Όμικρον με τη Δέλτα - Η κορυφαία σύμβουλος της κυβέρνησης Τζόνσον προειδοποιεί ακόμα και για 1.000.000 κρούσματα την ημέρα μέχρι τέλος Δεκεμβρίου - Ηπιότερα συμπτώματα και μειωμένες νοσηλείες δείχνει νοτιοαφρικανική μελέτη
Protothema.gr

Με επιφύλαξη συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν επιστήμονες και κοινωνία την «επέλαση» της μετάλλαξης Όμικρον, καθώς οι πληροφορίες και τα συμπεράσματα που εξάγονται έως τώρα, δεν μπορούν να οδηγήσουν σε ασφαλείς προβλέψεις για την επικινδυνότητά της -ή μη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Πολ Μπάρτον, επικεφαλής γιατρός της Moderna, προειδοποίησε σήμερα ότι ο μεγάλος αριθμός κρουσμάτων της νέας παραλλαγής «Omicron» σε συνδυασμό με την ήδη υπάρχουσα Δέλτα αυξάνουν τον κίνδυνο για μια νέα υπερ-παραλλαγή. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εάν και σπάνιο, μπορεί να συμβεί όταν τα δύο στελέχη μολύνουν κάποιον ταυτόχρονα, ανέφερε ο Μπάρτον, μιλώντας στην Επιτροπή Επιστήμης και Τεχνολογίας.

«Σίγουρα υπάρχουν πιθανότητες» σημείωσε ο επικεφαλής γιατρός της Moderna και πρόσθεσε ότι έχουν δημοσιευθεί και μελέτες από τη Νότια Αφρική που λένε ότι οι άνθρωποι -και σίγουρα οι ανοσοκατεσταλμένοι άνθρωποι- μπορούν να φιλοξενήσουν και τους δύο ιούς.

«Αυτό θα ήταν δυνατό να συμβεί και στη Βρετανία δεδομένου του αριθμού των μολύνσεων που βλέπαμε» ανέφερε και όταν ρωτήθηκε εάν αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο επικίνδυνη παραλλαγή, είπε ότι «σίγουρα θα μπορούσε»...

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι ανάλογοι φόβοι είχαν εκφραστεί πριν από μερικούς μήνες, όταν κυκλοφορούσαν ταυτόχρονα το στέλεχος Δέλτα και το Άλφα, αλλά οι προβλέψεις για τη δημιουργία μιας νέας υπερμετάλλαξης δεν επιβεβαιώθηκαν.

Ανησυχητικές προγνώσεις για την επέλαση της Όμικρον στη Βρετανία

Την ίδια ώρα, ανησυχητικές είναι οι προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας στη Βρετανία, ενώ η νέα μετάλλαξη Omicron εξαπλωνεται με ταχύ ρυθμό. Την στιγμή που η Ντάουνινγκ Στριτ έχει ενισχύσει με νέα μέτρα, όπως η τηλεργασία, η επέκταση χρήσης μάσκας και επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού, το «οπλοστάσιό» της, η κορυφαία υγειονομική σύμβουλος της κυβέρνησης εκτιμά ότι οι μολύνσεις μπορεί να εκτιναχθούν στο 1 εκατ. την ημέρα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Η δρ. Σούζαν Χόπκινς δήλωσε ενώπιον της Βουλής των Κοινοτήτων ότι η νέα μετάλλαξη διπλασιάζεται ανά δύο ή τρεις ημέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο, όμως ο ρυθμός αύξησης των κρουσμάτων αυτής της παραλλαγής αυξάνεταιακόμη περισσότερο τελευταία, δημιουργώντας επιπλεον πίεση στο βρετανικό σύστημα υγείας.

Οι υγειονομικές αρχές της Γηραιάς Αλβιόνας ανακοίνωσαν ότι το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 59.610 νέες μολύνσεις, ο υψηλότερος αριθμός από τις αρχές Ιανουαρίου, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με αυτό που ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε «τσουνάμι» κρουσμάτων από τη νέα παραλλαγή.

Ο αριθμός των κρουσμάτων είναι ο πέμπτος υψηλότερος που έχει καταγραφεί στο Ηνωμένο Βασίλειο αφότου ξέσπασε η πανδημία, τον Μάρτιο του 2020.

Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι καταγράφηκαν 150 θάνατοι ασθενών που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό τις τελευταίες 28 ημέρες.

Ο αριθμός των ασθενών που εισήχθησαν σε νοσοκομεία κατά το διάστημα 4-10 Δεκεμβρίου ήταν αυξημένος κατά 10%, σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα.

Ταχύτητες έχει αναβάσει το επιτελείο του Μπόρις Τζόνσον ώστε να υψωθεί ισχυρό τείχος απέναντι στη μετάλλαξη Omicron που τείνει να επικρατήσει το επόμενο δάστημα στη Γηραιά Αλβιόνα. Με τις ουρές, μετά και τη δραματική έκκληση του Βρετανού πρωθυπουργού, για τα εμβόλια να δημιουργούν ακόμη και πεντάωρη ανμονή έξω από τα εμβολιαστικά κέντρα, το υγειονομικό επιτελείο του Λονδίνου προχώρησε στη λήψη ενός ακόμη μέτρου που θα οδηγήσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας λήψης δόσεων.

Όπως αποφασίστηκε, όσοι λαμβάνουν δόση της Pfizer ή της Moderna, δεν θα χρειάζεται να περιμένουν 15 λεπτά στο κέντρο μετά την έγχυση της δόσης.

Η κίνηση συντελείται ώστε να διενεργούνται περισσότεροι εμβολιασμοί ημερησίως κι ενώ οι ειδικοί εκτιμούν ότι εκείνοι που εμβολιάζονται με σκεύασμα mRNA δεν διατρέχουν κάποιον κίνδυνο μετά τη δόση.

Σύμφωνα με την ανάλυση δεδομένων, η αναμονή με την παράλειψη του ενός τετάρτου μειώνεται στα εμβολιαστικά κέντρα κατά 23%.

Αέρα ανησυχίας έχει φέρει η μετάλλαξη Omicron στη Βρετανία. Στην πολυπαραγοντική εξίσωση της πανδημίας, ο νέος συντελεστής Omicron, που έχει προστεθεί, δημιουργεί διαφορετικές συνθήκες. Πλέον, όπως αποδεικνύεται, ο διπλός εμβολιασμός δεν αρκεί για τη θωράκιση, με αποτέλεσμα να κρίνεται επιτακτική ανάγκη η λήψη τρίτης δόσης.

Για τον λόγο αυτόν, οι Βρετανοί σπεύδουν στα εμβολιαστικά κέντρα για την ενισχυτική δόση.

Συναγερμός σήμανε πριν από λίγες ώρες όταν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ανακοίνωσε τουλάχιστον έναν νεκρό από το στέλεχος Omicron.

Όπως παράλληλα σημείωσε, λόγω της νέας παραλλαγής, αυξήθηκαν οι νοσηλείες, ενώ τόνισε πως «το καλύτερο που έχουν να κάνουν οι πολίτες είναι η τρίτη δόση».

Υπάρχουν και καλά νέα... κι έρχονται από τη Νότια Αφρική

Στον αντίποδα όλων των παραπάνω, ενθαρρυντικά είναι τα συμπεράσματα της πρώτης μεγάλης μελέτης στη Νότια Αφρική, σχετικά με τη μετάλλαξη Όμικρον, που δείχνει να προκαλεί ηπιότερη ασθένεια στους ασθενείς.

Ειδικοί που ανέλυσαν 78.000 κρούσματα με Όμικρον τον περασμένο μήνα εκτίμησαν ότι ο κίνδυνος νοσηλείας ήταν κατά 1/5 χαμηλότερος απ’ ότι στη Δέλτα και 28% μειωμένος έναντι του αρχικού ιού.

Ειδικότερα, η Όμικρον οδηγεί επί του παρόντος σε μειωμένες εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά 30% απ’ ότι η Δέλτα, ήτοι 38 εισαγωγές ανά 1.000 κρούσματα έναντι 101 εισαγωγές ανά 1.000 κρούσματα.

Τα ευρήματα βρίσκονται κοντά στο συμπέρασμα ότι η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή είναι πιο αδύναμη απ’ ότι προηγούμενα στελέχη, μια θεωρία που οι γιατροί στη Νότια Αφρική υποστηρίζουν εδώ και εβδομάδες.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Συμβούλιο Ιατρικής Έρευνας της Νότιας Αφρικής, που ηγήθηκε της ανάλυσης επισημαίνει ότι οι μειωμένες περιπτώσεις σοβαρής νόσησης πιθανώς δεν οφείλονται αποκλειστικά στο ότι η παραλλαγή είναι πιο ήπια. Κι αυτό επειδή το 70% των Νοτιοαφρικανών έχουν ήδη αναρρώσει από κορωνοϊό και 23% είναι πλήρως εμβολιασμένοι, γεγονός που δημιουργεί υψηλά επίπεδα ανοσίας.

Τα συμπεράσματα της μελέτης, παρόλα αυτά, δημιουργούν ελπίδες ότι το κύμα που θα δημιουργήσει η νέα μετάλλαξη θα είναι λιγότερο σοβαρό απ’ ότι τα προηγούμενα, αν και το επόμενο διάστημα ο αριθμός των νοσηλειών αναμένεται να αυξηθεί.

Αποτελεσματικό κατά 70% το εμβόλιο της Pfizer

Επίσης, η μελέτη δείχνει ότι οι δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer είναι αποτελεσματικές κατά 70% στα ενδεχόμενα σοβαρής νόσησης ή θανάτου, έναντι 93% στη Δέλτα. Κάτι τέτοιο αφήνει απροστάτευτο ένα 30%, τέσσερις φορές περισσότερο απ’ ότι η Δέλτα.

Η Νότια Αφρική αντιμετωπίζει τη μετάλλαξη Όμικρον εδώ και ένα μήνα. Οι εισαγωγές αυξάνονται με ρυθμό της τάξεως του 141% έναντι της περασμένης εβδομάδας.

Συνολικά 6.198 άτομα βρίσκονται στο νοσοκομείο, έναντι 5.562 που νοσηλεύονταν την Κυριακή, κάτι που θεωρείται η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση από την εμφάνιση της παραλλαγής. Ωστόσο, παρά τα αυξημένα κρούσματα και νοσηλείες, υπάρχουν μόλις 11 θάνατοι λόγω κορωνοϊού τις τελευταίες 24 ώρες, σημειώνοντας οριακή αύξηση έναντι της προηγούμενης εβδομάδας.

Ηπιότερα συμπτώματα και πιο γρήγορα εξιτήρια

Την ίδια ώρα, οι γιατροί της Νότιας Αφρικής υποστηρίζουν ότι οι ασθενείς με Όμικρον πηγαίνουν με πιο ήπια συμπτώματα και λαμβάνουν πιο γρήγορα εξιτήριο. Τη μελέτη ενέκρινε και ο γιατρός στη Νότια Αφρική που σήμανε πρώτος συναγερμό για τη νέα μετάλλαξη. Ειδικότερα, είπε σε βουλευτές ότι επιβεβαιώθηκε αυτό που οι γιατροί βλέπουν στα νοσοκομεία.

Η επικεφαλής της Ιατρικής Ένωσης της Νότιας Αφρικής δρ. Angelique Coetzee είπε σε μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Επιστήμης και Τεχνολογίας ότι «δεν έχουμε όλες τις απαντήσεις», αλλά η κλινική εικόνα μέχρι στιγμής δείχνει ότι οι ασθενείς αντιμετωπίζουν πιο ήπια συμπτώματα με την Όμικρον, ιδιαίτερα οι εμβολιασμένοι. Στα νοσοκομεία, ένα ποσοστό 88%-90% ασθενών που νοσηλεύονται είναι ανεμβολίαστοι. Ωστόσο είναι δύσκολο να διευκρινιστεί ποιοι ασθενείς στα νοσοκομεία έχουν την Όμικρον ή τη Δέλτα. Σημαντικό είναι ότι οι ΜΕΘ δεν αντιμετωπίζουν τεράστια πίεση.

Πάντως, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι παρά τα στοιχεία, οι αβεβαιότητες για τη νέα μετάλλαξη παραμένουν, σε σημαντικό αριθμό ζητημάτων και περιμένουν νέα δεδομένα για την αξιολόγηση της παραλλαγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου