Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2021

ΠΟΥ: Καμία μετάλλαξη δεν εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα όσο η «Όμικρον»

Την υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Ομικρον επιβεβαίωσε ο ΠΟΥ ενώ και τα δεδομένα από μία μετά την άλλη τις ευρωπαϊκές χώρες, κυρώνουν τις εκτιμήσεις του Οργανισμού: Η Δανία ανακοίνωσε σήμερα 1.000 κρούσματα της νέας μετάλλαξης ενώ η Ολλανδία κλείνει εσπευσμένα τα δημοτικά σχολεία ενόψει Χριστουγέννων.

Newsroom kathimerini.gr

Την υψηλή μεταδοτικότητα της μετάλλαξης Ομικρον επιβεβαίωσε ο ΠΟΥ ενώ και τα δεδομένα από μία μετά την άλλη τις ευρωπαϊκές χώρες, κυρώνουν τις εκτιμήσεις του Οργανισμού: Η Δανία ανακοίνωσε σήμερα 1.000 κρούσματα της νέας μετάλλαξης ενώ η Ολλανδία κλείνει εσπευσμένα τα δημοτικά σχολεία ενόψει Χριστουγέννων.

Η φράση του γενικού γραμματέα του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους, είναι ενδεικτική του συναγερμού:

«Kαμία παραλλαγή του κορωνοϊού που προκαλεί την Covid-19 δεν εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα όσο η Όμικρον», δήλωσε ο αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που εκτιμά ότι το στέλεχος αυτό βρίσκεται πλέον σε όλες τις χώρες.

Κρούσματα της «Όμικρον» έχουν εντοπιστεί σε 77 χώρες «όμως η πραγματικότητα είναι ότι η Όμικρον βρίσκεται πιθανότατα στις περισσότερες χώρες, ακόμη και αν δεν έχει εντοπιστεί ακόμη. Η Όμικρον εξαπλώνεται με ρυθμό που δεν έχουμε ξαναδεί σε καμία άλλη παραλλαγή» εξήγησε ο Γκεμπρεγέσους.

«Ανησυχούμε από το γεγονός ότι οι άνθρωποι θεωρούν την Όμικρον ήπια (…) Ακόμη και αν η Όμικρον προκαλεί λιγότερο σοβαρή ασθένεια, ο αριθμός των κρουσμάτων θα μπορούσε για άλλη μια φορά να κατακλύσει εκείνα τα συστήματα υγείας που δεν είναι προετοιμασμένα», προειδοποίησε.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ υπογράμμισε επίσης ότι τα εμβόλια από μόνα τους δεν θα επιτρέψουν σε καμία χώρα να βγει από την κρίση και ζήτησε να χρησιμοποιούνται όλα τα διαθέσιμα εργαλεία: οι μάσκες, ο τακτικός αερισμός των κλειστών χώρων και η τήρηση των αποστάσεων. «Να τα κάνετε όλα αυτά. Κάντε τα με συνέπεια. Κάντε τα σωστά», επέμεινε.

Ο Τέντρος επισήμανε ότι η εμφάνιση της Όμικρον ώθησε ορισμένες χώρες να επιταχύνουν τα προγράμματα αναμνηστικού εμβολιασμού για όλον τον ενήλικο πληθυσμό τους, «μολονότι δεν έχουμε στοιχεία για την αποτελεσματικότητα των ενισχυτικών εμβολιασμών έναντι αυτής της παραλλαγής».

«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: ο ΠΟΥ δεν είναι κατά των αναμνηστικών δόσεων. Είμαστε κατά της (εμβολιαστικής) ανισότητας», είπε ο Τέντρος. «Είναι θέμα προτεραιοτήτων. Η σειρά (εμβολιασμού) μετράει. Το να δίνεις ενισχυτικές δόσεις σε ομάδες χαμηλού κινδύνου, απλώς θέτει σε κίνδυνο τη ζωή εκείνων που είναι υψηλού κινδύνου και ακόμη περιμένουν την πρώτη δόση τους, λόγω των προβλημάτων στον ανεφοδιασμό», εξήγησε.

«Από την άλλη, το να δίνεις πρόσθετες δόσεις σε εκείνους που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο μπορεί να σώσει περισσότερες ζωές από το να δίνεις τις πρώτες δόσεις σε εκείνους που ανήκουν σε ομάδες χαμηλού κινδύνου», κατέληξε στη διαδικτυακή, τακτική ενημέρωση του Οργανισμού από τη Γενεύη
Χίλια κρούσματα σε μία ημέρα

Η Δανία ξεπέρασε σήμερα, για πρώτη φορά, τα 1.000 κρούσματα της παραλλαγής Όμικρον μέσα σε μία ημέρα και οι αρχές εκτιμούν ότι το στέλεχος αυτό θα επικρατήσει στην Κοπεγχάγη εντός της εβδομάδας.

Η χώρα, που βρίσκεται στην πρωτοπορία όσον αφορά τον αριθμό τεστ αλλά και την αλληλούχιση του γονιδιώματος για τον εντοπισμό των παραλλαγών, κατέγραψε συνολικά 4.535 κρούσματα της Όμικρον, εκ των οποίων τα 1.098 τις τελευταίες 24 ώρες, σύμφωνα με τον απολογισμό της Υπηρεσίας Ελέγχου Μολυσματικών Ασθενειών (SSI).

Η εξάπλωση της νέας παραλλαγής είναι θεαματική, μόλις δύο εβδομάδες αφότου εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στη Δανία, στις 28 Νοεμβρίου. Ο αριθμός των κρουσμάτων διπλασιάζεται κάθε δύο με τρεις ημέρες, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Τα περισσότερα (περίπου 2.700) εντοπίστηκαν στην Κοπεγχάγη και τα περίχωρά της.

Η SSI προειδοποίησε την Δευτέρα ότι η νέα παραλλαγή Όμικρον θα αντικαταστήσει τη Δέλτα και θα γίνει η κυρίαρχη στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου