Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2021

Μετάλλαξη Όμικρον: Ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς με νέα μέτρα μετά το ρεκόρ κρουσμάτων – Αύριο οι ανακοινώσεις

Προβληματίζει τους ειδικούς η μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων - Συνεδριάζει η επιτροπή εμπειρογνωμόνων - «Παράθυρο» για αυστηρότερους περιορισμούς

kathimerini.gr/ Λουκάς Βελιδάκης

Προβληματισμό προκάλεσε η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων, λόγω της μεγάλης μεταδοτικότητας της παραλλαγής Όμικρον, που οδήγησε στο ρεκόρ των 21.657 σημερινών λοιμώξεων. Η κυβέρνηση προανήγγειλε την επίσπευση της λήψης των μέτρων σε εστίαση και διασκέδαση.

Αύριο Τετάρτη συνεδριάζει εκ νέου η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να αξιολογήσει την επιδημιολογική κατάσταση και εκτιμάται ότι θα εισηγηθεί την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων που έχουν αποφασιστεί νωρίτερα από τις 3 Ιανουαρίου. Το ίδιο πρωί, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, θα προεδρεύσει της σύσκεψης με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, τον Σωτήρη Τσιόδρα και άλλους επιστήμονες.

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τόνισε ότι ενδεχομένως να ισχύσουν νωρίτερα όσα μέτρα έχουν ήδη ανακοινωθεί.

Μιλώντας στο Mega, και ερωτηθείς για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, είπε ότι αν τα μέτρα τεθούν σε ισχύ νωρίτερα, θα υπάρξει προσαρμογή, ώστε το ρεβεγιόν να γίνει με τέτοιο τρόπο που να μην δημιουργεί υπερμεταδοτικότητα. «Θα εκτιμηθεί το γεγονός ότι ο χρόνος αλλάζει στις 12», απάντησε σε σχετική ερώτηση για την εστίαση και τα κέντρα διασκέδασης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προανήγγειλε ότι οι περιορισμοί που θα ανακοινωθούν αύριο σε εστίαση και διασκέδαση θα είναι πιο αυστηροί.

Ερωτηθείς σχετικά με την πιθανότητα να έρθουν πιο μπροστά τα μέτρα που επρόκειτο να εφαρμοστούν από τις 3 Ιανουαρίου, υπογράμμισε ότι υπήρξε μεγάλη προσπάθεια για να σωθεί η περίοδος των Χριστουγέννων, ωστόσο τα νέα δεδομένα ανάγκασαν την κυβέρνηση να αλλάξει τακτική. «Είχαμε πάρει μέτρα και έτσι σώσαμε τα Χριστούγεννα και φτάσαμε έως εδώ, όταν τα δεδομένα όμως αλλάζουν θα ήταν ολέθριο λάθος να μην προσαρμόσουμε την τακτική μας. Οι εξελίξεις μας αναγκάζουν να προσαρμόσουμε την στρατηγική μας και να έρθουν τα μέτρα νωρίτερα», δήλωσε.

Διευκρίνισε πως η επιτροπή θα εισηγηθεί την μετάθεση των μέτρων νωρίτερα από αύριο ή μεθαύριο και πως θα υπάρχουν σαφείς συστάσεις και οδηγίες για το ρεβεγιόν την πρωτοχρονιά και τις συγκεντρώσεις στα σπίτια, καθώς και για την εστίαση και την διασκέδαση.

Για τον ενδεχόμενο να επιβληθεί καθολικό lockdown, τόνισε ότι δεν φαίνονται στον ορίζοντα καθολικοί περιορισμοί.

Οικονόμου: Τι θα γίνει με τα γήπεδα

Σχετικά με τον περιορισμό της παρουσίας των φιλάθλων στα γήπεδα, δήλωσε πως έχει περιορισμένο ορίζοντα και απέκλεισε την αλλαγή του μέτρου προς το παρόν και για τις επόμενες 15 ημέρες.

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων ανέφερε πως θα ανοίξουν κανονικά στις 10 Ιανουαρίου ίσως με πιο αυστηρό έλεγχο τεστ. «Θα έχουμε χρόνο μπροστά μας μέχρι τότε για να δούμε με ποιο τρόπο θα ανοίξουν», επισήμανε ενδεικτικά και τόνισε πως όλο το προηγούμενο διάστημα ο τρόπος που λειτούργησαν τα σχολεία απέδωσε και έμεινα τα σχολεία ανοιχτά.

Σχετικά με τα μαγαζιά, ανέφερε πως δεν προβλέπεται να αλλάξει κάτι και πως δεν έχει εισηγηθεί κάτι σχετικά η επιτροπή.

Από την πλευρά του, ο Θάνος Πλεύρης σημείωσε: «Αντιλαμβάνομαι ως φίλαθλος τις αντιδράσεις. Καταλαβαίνω και τις ομάδες. Αν τηρηθούν κάποια πράγματα θα πάμε σε κανονική λειτουργία. Στα γήπεδα και κυρίως σε κάποιες ΠΑΕ οι φίλαθλοι έβγαζαν τη μάσκα, κι αυτό φαίνεται κι από τις κάμερες. Είχαμε και περίπτωση συλλήψεων σε γήπεδο. Σε περίπτωση που δούμε να εφαρμόζεται το μέτρο και δούμε τήρηση είμαστε έτοιμοι και το έχουμε συζητήσει να δώσουμε δεύτερη ευκαιρία σε γήπεδα με κόσμο. Υπήρξαν φίλαθλοι που πήγαν να εμβολιαστούν προκειμένου να πάρουν διαρκείας και να μπαίνουν στα γήπεδα. Αν τηρηθούν τα μέτρα μετά από 15 μέρες θα υπάρξει άρση».

Πλεύρης για το ΕΣΥ

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο Mega, ανέφερε ότι «με την επικράτηση της Όμικρον περιμέναμε αύξηση των κρουσμάτων, αλλά όχι τόσο άμεσα», δεν είναι κάτι όμως που «μας αιφνιδιάζει αλλά μας προβληματίζει».

Πρόσθεσε ότι θα δούμε μεγάλους αριθμούς κρουσμάτων και έφερε ως παράδειγμα την αύξηση κατά 370% που καταγράφεται στην Αττική. Χαρακτήρισε αισιόδοξο το ότι παρά την αύξηση των κρουσμάτων δεν έχει ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο σύστημα Υγείας.

Το πρόβλημα, είπε ο κ. Πλεύρης, είναι ότι δεν πρόλαβε να γίνει αποσυμπίεση στο ΕΣΥ από το τέταρτο κύμα της μετάλλαξης Δέλτα. Σημείωσε ότι το διαχειρίζεται σήμερα περιστατικά της Δέλτα και υπάρχει ανησυχία να μην προστεθούν και περιστατικά, έστω και ήπια, της Όμικρον.

«Θέλουμε να έχουμε ενισχυμένο το ΕΣΥ», είπε και ανακοίνωσε ότι έχει επέλθει συμφωνία με όλες τις ιδιωτικές δομές που θα διαχειριστούν περιστατικά covid, ή θα στελεχώσουν με γιατρούς τους μονάδες του ΕΣΥ. «Άρα θεωρούμε ότι η Αθήνα που αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στο επίκεντρο της Όμικρον θα είναι πλήρως κατοχυρωμένη στο επίπεδο των νοσηλειών». Τέλος, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν σκέψεις για αλλαγή του πλαισίου ανοίγματος των σχολείων.

Τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί

Υποχρεωτική χρήση μάσκας FFP2/KN95 ή διπλή μάσκα σε σούπερ μάρκετ και στα μέσα μαζικής μεταφοράς καθώς επίσης και στους εργαζόμενους στην εστίαση.
Σύσταση για διπλή μάσκα ή υψηλής προστασίας όπου υπάρχει συγχρωτισμός.
Οι χώροι διασκέδασης/εστίασης θα έχουν ωράριο έως τις 24:00, ενώ στα τραπέζια θα επιτρέπονται έως έξι άτομα.
Δεν θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες. Η μουσική θα διακόπτεται όταν δεν θα τηρούνται οι περιορισμοί.
Στα γήπεδα θα υπάρχει περιορισμός 10% με ανώτατο όριο τα 1.000 άτομα.
Τηλεργασία τόσο σε δημόσιο όσο και σε ιδιωτικό τομέα έως το 50%. Θα υπάρχει κυλιόμενο ωράριο.
Στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρόνιων πασχόντων, επισκεπτήριο με PCR 48 ωρών και αυστηροποίηση επισκεπτηρίων στα νοσοκομεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου