Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

Η έρευνα Τσιόδρα, Λύτρα που αγνόησε ο πρωθυπουργός - Τι ισχύει για τη θνητότητα εκτός ΜΕΘ

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας (Φωτογραφία αρχείου) EUROKINISSI

Έρευνα των καθηγητών Τσιόδρα και Λύτρα, διαπιστώνει ότι αν και μόνο το 5% των διασωληνωμένων νοσηλεύτηκαν στο 2ο και 3ο κύμα εκτός ΜΕΘ, οι 9 στους 10 πέθαναν.
Γιώργος Σακκάς - news247.gr

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική είναι η επιστημονική δημοσίευση του Λοιμωξιολόγου και Καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα και του Επίκουρου Καθηγητή Δημόσιας Υγείας από το Πανεπιστήμιο Κύπρου Θεόδωρου Λύτρα, το οποίο εστιάζει στην θνητότητα που προκαλεί ο κορονοϊός. Ένα σημαντικό εύρημα στη συγκεκριμένη δημοσίευση αποτελεί το γεγονός ότι όσοι διασωληνωμένοι βρέθηκαν εκτός ΜΕΘ, δεν τα κατάφεραν σε ποσοστό 88%.

Η συγκεκριμένη διαπίστωση ακυρώνει το "αφήγημα" του πρωθυπουργού περί ίσης φροντίδας των διασωληνωμένων εντός και εκτός ΜΕΘ, αν και θα πρέπει να σημειώσουμε ότι προσμετρούνται και άλλοι παράμετροι. Να σημειώσουμε βέβαια ότι μόνο το 5% των διασωληνωμένων έμειναν εκτός ΜΕΘ και αυτό είναι πολύ πιθανό να ήταν και θέμα "αναγκαστικής επιλογής".



Η δημοσίευση σημειώνει ότι η θνητότητα λόγω κορονοϊου, όπως μας δίδαξε το 2ο και 3ο κύμα, σχετίζεται με τρία στοιχεία: Τη βαρύτητα στο ΕΣΥ από αύξηση των διασωληνωμένων, τον αριθμό αυτών που μένουν εκτός ΜΕΘ αλλά και την περιφέρεια που νοσηλεύεται κανείς.

Τρεις παράμετροι που ενώ τους γνώριζε η Κυβέρνηση από τον Μάιο, αφέθηκε στην "εξασφάλιση" της κοινωνίας έναντι του κορονοϊού στο εμβόλιο και μόνο, με αποτέλεσμα να θρηνούμε πλέον 100 νεκρούς τη μέρα.

Η μελέτη

Με βάση λοιπόν τη δημοσίευση, μελετήθηκαν τα στοιχεία από τη νοσηλεία 6.282 ατόμων που διασωληνώθηκαν από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως και τις 6 Μαϊου 2021, δηλαδή κατά την περίοδο των δύο ισχυρών επιδημικών κυμάτων που παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα. Το πρώτο κορυφώθηκε τον Νοέμβριο του 2020 και επικεντρώθηκε στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα, ενώ το δεύτερο συνδέθηκε με την Βρετανική Μετάλλαξη Β.1.1.7 και επηρέασε την Αθήνα και ολόκληρη τη χώρα.

Από τις 6282 περιπτώσεις που διασωληνώθηκαν οι 3988 πέθαναν (63,5%). Οι περισσότεροι ασθενείς πέρασαν μέρος ή το σύνολο της νοσηλείας τους σε ΜΕΘ (5971/6282. Από αυτούς που δεν εισήχθησαν σε ΜΕΘ ήτοι 311, οι 275 (88,4%) κατέληξαν σε σύγκριση με 3713 (62,2%) που κατέληξαν εντός ΜΕΘ.

Από την μελέτη διαπιστώνεται σημαντική συσχέτιση μεταξύ της θνησιμότητας και του συνόλου των διασωληνωμένων ασθενών και ειδικότερα η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ σχετίζεται έντονα με τη θνησιμότητα, όπως και η ηλικία, ιδιαίτερα μετά τα 60.

Επίσης ένα ακόμη ενδιαφέρον στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι η νοσηλεία εκτός της πρωτεύουσας της Αττικής συνδέθηκε και με αυξημένη ενδονοσοκομειακή θνησιμότητα, στην Θεσσαλονίκη και και την υπόλοιπη χώρα.

Δεδομένων των παραπάνω συσχετίσεων, από τους 3988 θανάτους που αναφέρθηκαν, 947 αποδίδονταν στο υψηλό φορτίο των διασωληνωμένων ασθενών με COVID-19, 133 στο να βρίσκονται εκτός ΜΕΘ, και 656 να νοσηλεύονται εκτός Αττικής. Συνολικά 1535 θάνατοι αποδόθηκαν σε αυτούς τους τρεις παράγοντες συνολικά.

Να αναφέρουμε ότι το δείγμα που αναλύθηκε είναι τεράστιο καθώς αποτελεί περίπου το 60% των συνολικών διασωληνώσεων από την έναρξη της πανδημίας. Το 2ο και 3ο κύμα επέδειξε τι θα πρέπει να κάνει η Κυβέρνηση ενόψει του τωρινού 4ου κύματος όπως το ότι θα πρέπει να περιοριστεί ο αριθμός των κρουσμάτων ώστε να μην αυξάνονται οι νοσηλείες, να αποκεντρωθεί το ΕΣΥ και φυσικά να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο και με οποιονδήποτε τρόπο πολύ νωρίτερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου