Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2011

ΠΑΣΙΔΙΚ: ΔΕΝ ΠΕΙΘΑΡΧΕΙ ΣΤΗΝ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΠΙΣΤΩΣΗΣ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΑΔ

   Αθήνα, 02/12/2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
  Αναφορικά με το θέμα που έχει προκύψει μετά τις «Οδηγίες» του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και κάποιων Ιατρικών Συλλόγων προς Ιατρούς και Ιατρικές Εταιρείες, προκειμένου να προχωρήσουν σε αναστολή και επίσχεση των ιατρικών τους συμβάσεων με τον ΟΠΑΔ, ο Σύνδεσμός μας επιθυμεί να διευκρινίσει τα εξής:
  • Οι Ιατρικοί Σύλλογοι μπορούν να δίδουν οδηγίες μόνο προς Ιατρούς. Δεν δεσμεύουν ούτε και μπορούν να επηρεάσουν την λειτουργία των Ιατρικών Διαγνωστικών Εργαστηρίων και Διαγνωστικών Κέντρων που λειτουργούν υπό μορφή εταιρείας. Αντισυμβαλλόμενος του ΟΠΑΔ είναι το νομικό πρόσωπο των ιατρικών εταιρειών που λειτουργούν τις μονάδες ΠΦΥ.
  • Η απαίτηση του ΠΙΣ διαμέσου των Ιατρικών Συλλόγων προς όλους τους Ιατρούς να προχωρήσουν σε επίσχεση των συμβάσεων τους με τον ΟΠΑΔ επ’ απειλή της παραπομπής στο πειθαρχικό συμβούλιο όσων δεν συμφωνούν, αποτελεί παράνομη και κατάφορη παραβίαση των ατομικών δικαιωμάτων των Ιατρών. Ως τέτοια δεν μπορεί να δεσμεύσει τους Ιατρούς στην απαλλοτρίωση των περιουσιακών τους δικαιωμάτων και συνεπώς οποιαδήποτε σχετική πειθαρχική κύρωση θα είναι προδήλως παράνομη και ακυρωτέα καθώς και προσωπικά κατακριτέα απόφαση για όσους την πρότειναν και την υιοθέτησαν.
  • Ο Σύνδεσμός μας βρίσκεται απέναντι σε κάθε προσπάθεια εκβιαστικής επιβολής θέσεων και απόψεων απ’ όπου και αν προέρχεται. Τα μέλη μας, ως κατεξοχήν πληγέντα από τις καθυστερήσεις στην αποπληρωμή των οφειλών του ΟΠΑΔ και των λοιπών ασφαλιστικών οργανισμών, προσπαθούν ακόμα και σήμερα να προσφέρουν υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες προς τον Ελληνικό λαό, χωρίς να τον εμπλέκουν σε συνδικαλιστικές τους επιδιώξεις. Ο δοκιμαζόμενος πανταχόθεν συνταξιούχος και ασφαλισμένος δεν θα έπρεπε να επιβαρύνεται επιπλέον σε αυτή την δύσκολη περίοδο και να τίθεται η υγεία του σε κίνδυνο.
  • Πρέπει όλοι να αντιληφθούμε την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας, για την οποία ευθύνη έχουμε όλοι μας, χωρίς αυτήν την ώρα να έχουμε την πολυτέλεια επιμερισμού του βαθμού ευθύνης. Αυτήν την ώρα προέχει η σωτηρία της πατρίδος και του λαού της, δηλαδή όλων μας και αυτό θα συμβεί όταν όλοι απεμπολήσουμε πρακτικές και νοοτροπίες του παρελθόντος και συμπεριφερθούμε με αίσθημα ευθύνης, αλληλεγγύης και δικαιοσύνης κυρίως όμως με σκληρή δουλειά.
  • Τέλος, θεωρούμε ότι λύσεις μπορούν να βρεθούν μόνο μέσα από τον γόνιμο διάλογο και όχι υπό την μορφή υποβολής.

   Καλούμε όλα τα μέλη μας να αγνοήσουν τις «οδηγίες» των Ιατρικών Συλλόγων, όπου αυτές υπάρχουν, και να πράξουν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, προστατεύοντας έμπρακτα (και όχι στα λόγια) την δημόσια υγεία

     Ο Πρόεδρος                               Ο Γεν. Γραμματέας
Γιώργος Βουγιούκας                          Ιωάννης Καραμηνάς
Ιατρός Ακτινολόγος                                 Βιοχημικός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου