Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

3/2/2013 Η «λίστα» ΕΣΥ για τα νοσοκομεία

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ

Στο υπουργείο Υγείας ξανασχεδιάζουν το χάρτη, προκειμένου να καταλήξουν στο οριστικό «σβήσιμο» των κλινικών εκείνων που δεν ανταποκρίνονται στα κριτήρια αποδοτικότητας, πληρότητας και κομματικής... πιστότητας


Σβήνουν και γράφουν τις τελευταίες ημέρες τα στελέχη του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να καταλήξουν στον τελικό κατάλογο των νοσοκομείων που θα «σβηστούν» από το χάρτη της υγείας.

Το οριστικό «κούρεμα» κλινικών, αλλά ακόμη και νοσοκομείων, θα προκύψει με βάση κριτήρια που σχετίζονται με την αποδοτικότητα και την πληρότητα. Χωρίς βέβαια να απουσιάζουν και τα κομματικά και τοπικιστικά κριτήρια φυσικά, φαινόμενο σύνηθες στα ελληνικά δεδομένα. Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξουν όσο το δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις, καθώς πολλές περιοχές θα μείνουν είτε χωρίς μεγάλο νοσοκομείο είτε χωρίς εξειδικευμένες κλινικές.

Αυτό που φαίνεται να παίζει βασικό ρόλο είναι η απόδοση σε σχέση με το κόστος των νοσοκομείων που λειτουργούν σήμερα. Κόστος που σχετίζεται κυρίως με τις δαπάνες ανά ασθενή, τα φάρμακα, τα υλικά και τα νοσήλια για την αποθεραπεία του. Γι' αυτό και τα στελέχη του υπουργείου Υγείας έχουν βάλει στο τραπέζι όλα τα τελευταία δεδομένα που δείχνουν την κάθε νοσηλευτική μονάδα ξεχωριστά και τον τρόπο λειτουργίας της.

Το κόστος...

Πάντως με βάση έρευνα που πραγματοποίησε η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ομάδα Γ. Κυριόπουλου, Κ. Αθανασάκη, ΕΣΔΥ 2012), υπάρχουν φθηνά και ακριβά νοσοκομεία! Εκείνα που χρειάζονται χιλιάδες ευρώ για κάθε ασθενή λόγω αντιμετώπισης σοβαρών περιστατικών και εκείνα που αντιμετωπίζουν πιο απλές περιπτώσεις (κυρίως στην περιφέρεια) και δεν χρειάζονται πολλούς πόρους για τη λειτουργία τους. Αλλωστε είναι γνωστός ο συνωστισμός που παρατηρείται στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, δεδομένου ότι αυτά της υπόλοιπης Ελλάδας είναι πολύ πιο υποστελεχωμένα και με ανύπαρκτη υποδομή. Δείγμα και της κακής οργάνωσης του συστήματος υγείας.

...οι μισθοί...

Είναι χαρακτηριστικό ότι στα λεγόμενα «ακριβά» νοσοκομεία (κόστος ανά νοσηλευθέντα συμπεριλαμβανομένης της μισθοδοσίας του προσωπικού και με βάση και την πληρότητα) συγκαταλέγονται στην 1η υγειονομική περιφέρεια το Παιδοψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής με 15.106 ευρώ ανά νοσηλευθέντα, το «Σπηλιοπούλειο» με 11.253 ευρώ και το «Ανδρέας Συγγρός» με 6.548 ευρώ. Στα πιο «φθηνά» επίσης της 1ης υγειονομικής περιφέρειας ανήκουν το Οφθαλμιατρείο Αθηνών με 1.327 ευρώ ανά νοσηλευθέντα, το μαιευτήριο «Ελενα Βενιζέλου» με 1.426 ευρώ και το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» με 1.685 ευρώ.

Στη 2η υγειονομική περιφέρεια, όπου ανήκουν ο Πειραιάς και τα νησιά, ακριβότερο νοσοκομείο εμφανίζεται να είναι το «Μεταξά» (αντικαρκινικό) με 6.124 ευρώ, το Γ.Ν. - Κ.Υ. Σύρου «Βαρδάκειο & Πρώιο» με 5.462 ευρώ, καθώς και το Γ.Ν. - Κ.Υ. Κυθήρων «Τριφύλλειο» με 4.264 ευρώ ανά ασθενή. Σε αυτά με τη χαμηλότερη τιμή για κάθε ασθενή στη 2η περιφέρεια συγκαταλέγονται το Νοσοκομείο της Κω με 2.225 ευρώ , το Γ.Ν. Χίου «Σκυλίτσειο» με 2.152 ευρώ και το Γ.Ν. Ρόδου «Ανδρέας Παπανδρέου» με 1.953 ευρώ ανά νοσηλευθέντα.

...τα φάρμακα...

Μεγάλο κομμάτι του κόστους, πάντως, φαίνεται ότι πηγαίνει στα φάρμακα, όπως αποδεικνύεται από την έρευνα της ΕΣΔΥ. Χαρακτηριστικό είναι ότι από τις υψηλότερες τιμές στα νοσοκομεία της Αττικής (1η υγειονομική περιφέρεια) είναι στο Ογκολογικό Νοσ. Κηφισιάς «Οι Αγιοι Ανάργυροι» με 2.029 ευρώ ανά ασθενή, στο «Ανδρέας Συγγρός» με 2.875 ευρώ και στον «Αγιο Σάββα», επίσης αντικαρκινικό, με 1.937 ευρώ ανά ασθενή για τα φάρμακά του. Πιο φθηνά για το σύστημα αποδεικνύονται στην 1η υγειονομική περιφέρεια το Οφθαλμιατρείο με 8 ευρώ για φάρμακα ανά ασθενή, το Παίδων Πεντέλης με 34 ευρώ και το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων με 146 ευρώ ανά ασθενή για φάρμακα.

... και οι αντιδράσεις

Πάντως, η πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας να «κουρέψει» νοσοκομεία και κλινικές έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στους κόλπους των εργαζομένων, οι οποίοι θεωρούν ότι οι κινήσεις αυτές δεν είναι τυχαίες αλλά στοχευμένες. Σκοπός είναι κατά τους συνδικαλιστές να κλείσουν τα μικρά νοσοκομεία άμεσα, γι' αυτό και υποστηρίζουν ότι τα στοιχεία που δίνονται στη δημοσιότητα από το υπουργείο Υγείας περί της πληρότητας είναι πλασματικά. Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του Νοσοκομείου «Αγία Βαρβάρα» στα δυτικά προάστια, για το οποίο οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν (ΟΕΝΓΕ-ΠΟΕΔΗΝ) ότι δίνεται ακόμη και εντολή στο ΕΚΑΒ να μεταφέρει τους ασθενείς στο «Αττικόν» και όχι εκεί.

ΕΝΕΤ.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου