Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2013

ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΑΤΡΑΣ: «Ευχόμαστε ο ΕΟΠΥΥ να σεβαστεί τους ασφαλισμένους περισσότερο από ότι σέβεται τους ιατρούς του».


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Ιατρικός Σύλλογος ΠάτραςΑΝΑΣΤΟΛΗ ΠΙΣΤΩΣΗΣ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΏΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ προς τον ΕΟΠΥΥ 

«Ευχόμαστε ο ΕΟΠΥΥ να σεβαστεί τους ασφαλισμένους περισσότερο από ότι σέβεται τους ιατρούς του». 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών έχει τη θεσμική υποχρέωση να ενημερώσει τους ασφαλισμένους στον ΕΟΠΥΥ για την ιδιαίτερα δυσμενή χρηματοοικονομική κατάσταση του Οργανισμού. 

Ο ΕΟΠΥΥ αποτελεί τον μεγαλύτερο οργανισμό παροχής υπηρεσιών υγείας της χώρας, που σχεδιάστηκε με εξαιρετική προχειρότητα, χωρίς να λαμβάνονται υπ’ όψιν οι πραγματικές ανάγκες των ασθενών και με ελλιπέστατη χρηματοδότηση. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο κλειστός του προϋπολογισμός, παρουσίασε έλλειμμα πάνω από 2,5 δις για το έτος 2012, με αποτέλεσμα να έχει δημιουργήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους ιατρούς (οι εργαστηριακοί ιατροί έχουν εργαστεί 12 μήνες και έχουν πληρωθούν τους 6 μήνες και οι κλινικοί έχουν πληρωθεί 8 μήνες). 

Οι ελευθεροεπαγγελματίες κλινικοί και εργαστηριακοί Ιατροί συνεχίζουν να είναι απλήρωτοι για παλιά και νέα χρέη, ενώ έχουν χρηματοδοτήσει επί 2,5 έτη την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με ιδιωτικά κεφάλαια της τάξεως των 1,3 δις, προασπίζοντας το ασφαλιστικό σύστημα από την κατάρρευση και ενώ υπέστησαν περικοπές της τάξεως του 50% στις αμοιβές τους και πιθανά κουρέματα της τάξεως έως και 20% στις παλιές οφειλές. 

Οι δημόσιοι Ιατροί, στηρίζοντας επίσης το δημόσιο σύστημα υγείας, έχουν υποστεί εξίσου σημαντικές περικοπές στο μισθό τους αλλά και στις υπερωριακές εφημερίες, με σημαντικές καθυστερήσεις στις πληρωμές. 

Επιπλέον, μέρα με την ημέρα υποβαθμίζεται η λειτουργία των μονάδων υγείας του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) καθώς τα περιορισμένα κονδύλια και το λιγοστό προσωπικό δημιουργούν σοβαρές δυσλειτουργίες. Όπως καταγγέλλουν οι υγειονομικοί υπάλληλοι του ΕΟΠΥΥ, οι μονάδες δεν έχουν πλέον ούτε υλικά και αντιδραστήρια για να κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις στους ασθενείς. Τα ταμεία των μονάδων είναι άδεια καθώς οι οφειλές των Ταμείων πριν την ένταξη στον ΕΟΠΥΥ (κυρίως του ΟΠΑΔ) αγγίζουν τα 2,5 δις ευρώ. 

Ο ΕΟΠΥΥ αποτελεί πρωτοποριακό δείγμα ασφαλιστικού οργανισμού παγκοσμίως που συντεταγμένα ενορχηστρώνει την εξαθλίωση και αφανισμό των συνεργατών του ιατρών και που φέρεται με ιδιαίτερη σκληρότητα και αναλγησία προς τους ασφαλισμένους, δηλαδή προς τους χρηματοδότες του. Απαιτεί εργασία χωρίς αμοιβή από τους παρόχους και κωλυσιεργεί ή αρνείται δίκαιες παροχές προς τους χρήστες του. 

Ο ΙΣΠ στηρίζει και συμπαραστέκεται στην προγραμματισμένη μαζική αναστολή πίστωσης των εργαστηριακών ιδιωτικών μονάδων υγείας προς τον ΕΟΠΥΥ κατά τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας. 

Οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να απευθύνονται στις τοπικές μονάδες του ΕΟΠΥΥ με το ηλεκτρονικό παραπεμπτικό και την απόδειξη παροχής υπηρεσιών, ώστε να καταθέσουν τα δικαιολογητικά της δαπάνης με σκοπό να αποπληρωθούν από τον Οργανισμό (τηλ επικοινωνίας κεντρικών υπηρεσιών ΕΟΠΥΥ: 2106871770-3). 

«Ευχόμαστε ο ΕΟΠΥΥ να σεβαστεί τους ασφαλισμένους περισσότερο από ότι σέβεται τους ιατρούς του». 

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς οδηγεί στη σταδιακή απο-ασφάλιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, λόγω του διαρκώς περιορισμένου προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ. 

Καλούμε την ηγεσία του ΥΥΚΑ αντί να παραπλανά συστηματικά τους πολίτες, να πει επιτέλους την αλήθεια και να αναλάβει τις ευθύνες της για την επερχόμενη κατάρρευση όλων των ιδιωτικών και δημόσιων δομών υγείας, δημιουργώντας συνθήκες εκτεταμένης ανθρωπιστικής κρίσης, με τραγικά αποτελέσματα για την Δημόσια Υγεία. 

Η Πρόεδρος                                   Ο Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου                           Γεώργιος Σκρουμπής                      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου