Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Πάτρα: Καρδιολογικοί ασθενείς διακόπτουν τη θεραπεία λόγω… οικονομικής δυσπραγίας

ΑΠΟ ΤΙΣ 17 ΕΩΣ ΤΙΣ 19 ΜΑΙΟΥ ΤΟ 11Ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Η κρίση οδηγεί στην εμφάνιση περισσότερων καρδιακών νοσημάτων καθώς το ψυχικό στρες μας επηρεάζει άμεσα

Στην εμφάνιση περισσότερων καρδιακών νοσημάτων οδηγεί, μεταξύ άλλων, η οικονομική κρίση καθώς το ψυχικό στρες που δημιουργεί επηρεάζει άμεσα την καρδιά μας. Παράλληλα, η οικονομική δυσπραγία έχει ως αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς ακόμη και να διακόπτουν τη θεραπεία τους επειδή δεν μπορούν να αγοράσουν τα απαραίτητα φάρμακα, ενώ δεν έχουν τη δυνατότητα να επισκεφθούν και τον καρδιολόγο τους!

Σήμερα υπάρχουν ενδείξεις και επιστημονικές εργασίες που συνδέουν την οικονομική κρίση και το στρες που προκαλεί με περισσότερα καρδιακά νοσήματα, κυρίως στις πιο απλές μορφές, με ανεξέλεγκτη πίεση αλλά και οξέα εμφράγματα. Είναι γεγονός ότι το ψυχικό στρες επηρεάζει την καρδιά, η οποία δουλεύει πιο γρήγορα, ενώ εμφανίζονται και διαταραχές στην πηκτικότητα του αίματος με αποτέλεσμα τη δημιουργία θρομβώσεων.

Τα παραπάνω επισήμανε στη διάρκεια σημερινής συνέντευξης Τύπου ο καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και Διευθυντής της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ρίου Δημήτριος Αλεξόπουλος. Η συνέντευξη δόθηκε με αφορμή το 11ο κατά σειρά Διεθνές Καρδιολογικό Συνέδριο που θα διοργανώσει το Καρδιολογικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Καρδιολογίας Νοτιοδυτικής Ελλάδος από τις 17 έως τις 19 Μαΐου 2013, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, στο Ρίον.

Πρόκειται για ένα Συνέδριο-Θεσμό στα εκπαιδευτικά και μετεκπαιδευτικά δρώμενα της Καρδιολογίας στη χώρα μας. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα συζητηθούν οι περισσότεροι τομείς της Καρδιολογίας και θα αναλυθούν σύγχρονα θέματα που αφορούν την πρόληψη και τη διάγνωση.

Υπέρταση και υψηλή χοληστερίνη, τόνισε ο καθηγητής εμφανίζεται σχεδόν στο 50% του γενικού πληθυσμού μετά από κάποια ηλικία, ενώ ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 εμφανίζεται στο 15%. Ειδικότερα η υψηλή αρτηριακή πίεση εμφανίζεται στο 50% άνω των 50 ετών και από αυτούς μόνο οι μισοί παίρνουν φαρμακευτική αγωγή, από τους οποίους μόνο το 50% την ελέγχει αποτελεσματικά! Σε ειδικές περιπτώσεις υπέρτασης που δεν μπορεί να ελεγχθεί με φαρμακευτική αγωγή εφαρμόζεται σήμερα η απονεύρωση των νεφρικών αρτηριών με καθετήρα, επέμβαση που διαρκεί μια ώρα. Η μέθοδος ρυθμίζει την πίεση, ενώ τεκμηριώνει και το ρόλο που παίζει το νευρικό σύστημα στην υπέρταση.

Επίσης μεγάλο πρόβλημα είναι και οι αρρυθμίες. Η κολπική μαρμαρυγή εμφανίζεται στο 10% του πληθυσμού άνω των 60 ετών και στο 25% άνω των 80. Οι γιατροί έχουν στη διάθεσή τους καινούργια αντιπηκτικά φάρμακα τα οποία είναι πιο αποτελεσματικά και με λιγότερες επιπλοκές αλλά δυστυχώς πιο ακριβά. Σε όλες τις θεραπείες έχουν γίνει αναλύσεις για τη σχέση κόστους και αποτελέσματος. Θεραπεύοντας κάποιες ασθένειες και σώζονται ζωές, αλλά και προλαμβάνονται σοβαρές επιπλοκές που τελικά θα κοστίσουν περισσότερο, τόνισε ο κ. Αλεξόπουλος.

Μιλώντας για τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης αναφέρθηκε σε περιστατικό που δημοσιεύθηκε πρόσφατα από την Κλινική του σε ξένο επιστημονικό περιοδικό το οποίο είναι χαρακτηριστικό. Ασθενής διέκοψε τη θεραπεία του επειδή δεν μπορούσε να αγοράσει τα φάρμακα του και μετά από λίγες μέρες έπαθε έμφραγμα. Ένα άλλο πρόβλημα είναι η δύσκολη πρόσβαση σε απαραίτητες εξετάσεις ιδιαίτερα τις προληπτικές, ενώ πολλοί άνθρωποι δεν έχουν δυνατότητα να επισκέπτονται καρδιολόγο.

Μεταξύ άλλων στο Συνέδριο θα συζητηθεί και η απεικόνιση του εσωτερικού των στεφανιαίων με οπτική ίνα και τη μέθοδο θα παρουσιάσει ο καθηγητής Ε. Μπριλάκης από το Τέξας που θα μιλήσει για αγγειοπλαστική στις ολικά αποφραγμένες.

Επίσης σήμερα αντιμετωπίζονται βαλβιδοπάθειες με διαδερμική τοποθέτηση αορτικής βαλβίδας, σε περίπτωση που ο ασθενής είναι μεγάλης ηλικίας και δεν μπορεί να χειρουργηθεί. Πρόκειται για μέθοδο που δίνει πολύ καλά αποτελέσματα και αν και ακριβή καλύπτεται πλήρως από τα ταμεία.

Η τελευταία μέρα του Συνεδρίου θα αφιερωθεί σε ένα Πανευρωπαϊκό Πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει το Καρδιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Πατρών για την αντιμετώπιση του εμφράγματος άμεσα με αγγειοπλαστική, το Stent for Life.

Αφορά την άμεση διάνοιξη της αποφραγμένης αρτηρίας που προκάλεσε το έμφραγμα με μπαλονάκι και τοποθέτηση στεντ. Η τεχνική είναι καταξιωμένη εδώ και χρόνια. Στη χώρα μας, σημείωσε ο κ. Αλεξόπουλος, παρέχεται περίπου στο 25% των εμφραγματιών, σημαντική βελτίωση σε σχέση με το 8% που ήταν πριν τριετία. Όμως στις προηγμένες χώρες το ποσοστό αυτό φτάνει στο 80-90% των εμφραγμάτων.

Αυτό απαιτεί κέντρο με εξειδικευμένο προσωπικό που να εφημερεύει κάθε μέρα. Τα νοσοκομεία της Αθήνας μοιράζονται κάθε μέρα αυτές τις εφημερίες, όμως τεράστιο πρόβλημα έχει η επαρχία και ιδιαίτερα στα νησιά και γενικότερα στις δύσβατες περιοχές. Το αποτέλεσμα είναι να μην καλύπτεται μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Η λύση είναι η δημιουργία Δικτύων που να εφημερεύουν καθημερινά όλη την εβδομάδα σε κάθε περιοχή, ενώ πολύ μεγάλος είναι ο ρόλος του ΕΚΑΒ ώστε να μεταφέρεται εγκαίρως ο ασθενής. Όσο πιο γρήγορα γίνει η μεταφορά του, ιδανικά σε μία δύο ώρες τότε είναι πιο αποτελεσματική η παρέμβαση. Πολλές φορές όμως αργεί το ΕΚΑΒ και ο ασθενής δεν μεταφέρεται εγκαίρως με αποτέλεσμα να χάνει ακόμη και τη ζωή του σε ορισμένες περιπτώσεις… Σημειώνεται ότι το Καρδιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Πατρών εφημερεύει καθημερινά για τέτοιου είδους περιστατικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου