Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Στάκλερ: Η λιτότητα καταστρέφει τη δημόσια υγεία στην Ελλάδα

Ο ειδικός στα οικονομικά του τομέα της υγείας Ντέιβιντ Στάκλερ σημειώνει ότι το ελληνικό σύστημα υγείας έχει περικοπεί κατά περισσότερο από 40%.

Την Ελλάδα αναφέρει ως το πιο ακραίο παράδειγμα «καταστροφής της δημόσιας υγείας λόγω της λιτότητας» ο εκ των συγγραφέων του νέου βιβλίου «Body Economic» Ντέιβιντ Στάκλερ (φωτό), σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian.

Ο ειδικός στα οικονομικά του τομέα της υγείας σημειώνει ότι το ελληνικό σύστημα υγείας έχει περικοπεί κατά περισσότερο από 40%. Ο κ. Στάκλερ σχολιάζει ότι «όπως έχει πει ο υπουργός Υγείας “αυτές δεν είναι περικοπές με το νυστέρι αλλά με τον μπαλτά”». Ακόμα χειρότερα, προσθέτει, οι περικοπές δεν έχουν αποφασιστεί από γιατρούς ή επαγγελματίες της υγείας, αλλά από οικονομολόγους και χρηματοοικονομικούς διαχειριστές «Το σχέδιο ήταν να μειωθούν οι δαπάνες για την υγεία στο 6% του ΑΕΠ. Από πού προέκυψε αυτό το ποσοστό; Είναι μικρότερο από το αντίστοιχο στη Βρετανία, τη Γερμανία, πολύ μικρότερο από τις ΗΠΑ», διερωτάται ο κ. Στάκλερ.

Στη συνέχεια γίνεται λόγος για δραματικές συνέπειες, όπως η αύξηση των φορέων του ιού HIV στη χώρα κατά 200%, κυρίως λόγω της αύξησης χρήσης ενδοφλέβιων ναρκωτικών την ώρα που η ανεργία των νέων ξεπερνά το 50%. Οι άστεγοι επίσης αυξήθηκαν κατά περίπου 25%. Ο συγγραφέας σημειώνει ότι ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά την παροχή 200 καθαρών βελόνων το χρόνο σε κάθε χρήστη ενδοφλέβιων ναρκωτικών, οι ομάδες που προσπαθούν να προσφέρουν βοήθεια στους ναρκομανείς στην Αθήνα υπολογίζουν ότι υπάρχουν μόνο τρεις βελόνες διαθέσιμες ανά χρήστη.

Αναφέρεται επίσης ότι η Ελλάδα έχει πάει από το ένα άκρο στο άλλο ως προς τις «οικονομικές» αυτοκτονίες. Εκεί που είχε από τα χαμηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών στην Ευρώπη, έχει καταγράψει αύξηση τουλάχιστον 60%. Ο κ. Στάκλερ συνδέει το ποσοστό αυτό με το διπλασιασμό των περιπτώσεων κατάθλιψης στην Ελλάδα.

Ως προς το σύστημα υγείας, αναφέρεται ότι δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει τις απειλές που αντιμετωπίζει. Γίνεται αναφορά σε έλλειψη αναλώσιμων υλικών όπως χειρουργικά γάντια, καθώς και στην έλλειψη φαρμάκων. «Στο τέλος αυτός που χάνει είναι ο ασθενής», δηλώνει ο Ντέιβιντ Στάκλερ, επικρίνοντας ξανά τις υπερβολικές περικοπές.

Κατά την άποψη των συγγραφέων όλα αυτά έχουν αιτιακή σχέση με τη λιτότητα, καθώς όπως σημειώνουν, μια οικονομική ύφεση δε συνεπάγεται αυτόματα τέτοιου είδους υγειονομικές «καταστροφές». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου