Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

ΙΣΑ. Απεσύρθη ο περιορισμός για τις πραζόλες σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση : Όλες οι κλινικές ειδικότητες δύνανται να συνταγογραφούν

Υστερα από την έντονη παρέμβαση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών το Υπουργείο Υγείας τροποποίησε την Υπουργική απόφαση για την έγκριση της θετικής λίστας στην οποία είχε τεθεί περιορισμός της δραστικής ουσίας πραζόλης.

Με την Υπουργική Απόφαση υπ. Αριθμ.ΓΠοικ.4927(ΦΕΚ Β” 1184/15-5-2013) ήρθη ο περιορισμός της συνταγογράφησης της μόνο από γαστρεντερολόγους.



Οι αναστολείς της αντλίας πρωτονίων αποζημιώνονται πλέον για τη θεραπεία του πεπτικού έλκους, της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και της φαρμακευτικής γαστροπροστασίας σε ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης γαστροδωδεκαδακτυλικού έλκους.

Ειδικότερα όσον αφορά τη γαστροπροστασία σε χορήγηση κλοπιδογρέλης πρώτη επιλογή είναι η χορήγηση Η2 αναστολέων. Είχαμε τονίσει και δια τούτο το ΔΣ του ΙΣΑ είχε αποφασίσει την προσφυγή μας στη δικαιοσύνη , ότι εξαιτίας του συγκεκριμένου περιορισμού- αποκλεισμού όλων των ειδικοτήτων πλην των γαστρεντερολόγων θα προέκυπταν τεράστια προβλήματα και συγκεκριμένα: 

1)Για τη Δημόσια Υγεία,

2)Για τα Δημόσια Νοσοκομεία, τα οποία με τεράστιες ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, πρόκειται να δεχθούν μεγαλύτερο όγκο ασθενών εξαιτίας των ως άνω επιπλοκών,

3)Για το φόρτο εργασίας των γαστρεντερολόγων οι οποίοι αν και αριθμητικά λίγοι θα κληθούν να καλύψουν τεράστιο αριθμό ασθενών.

Και όλα τα ως άνω λαμβάνοντας υπόψη τη βιβλιογραφικά τεκμηριωμένη υπεροχή των αναστολέων αντλιών πρωτονίων (πραζόλες) σε σχέση με τους Η2 ανταγωνιστές (ρανιτιδίνη), οι οποίοι μας γυρνούν 20 χρόνια πίσω, για τη γαστροπροστασία από έλκη και τις επιπλοκές τους (αιμορραγία , διάτρηση), σε περιπτώσεις λήψης ασπιρίνης και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (που χορηγούνται από ορθοπαιδικούς, καρδιολόγους κλπ)

Ως εκ τούτου ο ΙΣΑ χαιρετίζει την απόφαση απόσυρσης του ως άνω περιορισμού, η οποία βασίστηκε στην επιστημονικά τεκμηριωμένη βιβλιογραφία που καταθέσαμε, και θεωρούμε ότι μόνο με αγαστή συνεργασία μεταξύ μας θα επιτευχθεί η εξυγίανση του χώρου της υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου