Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ


ΙΑΤΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ                                                                      Λάρισα  13-05-2013                             
        «Ο ΙΠΠΟΚΡΑΤΗΣ»
                Ν.Π.Δ.Δ.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

             

               Μετά την δημοσίευση της απόφασης Αριθμ. Υ281 του Πρωθυπουργού της Χώρας (ΦΕΚ 1139 Β΄/11-05-2013) περί «Κήρυξης σε κατάσταση πολιτικής κινητοποίησης του συνόλου των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των αναγκαίων πόρων», καθώς και εν’ αναμονή των αποφάσεων για κινητοποιήσεις από πλευράς εκπαιδευτικών, ο Ι.Σ.Λ. επισημαίνει τα ακόλουθα:
               Σήμερα, η δημόσια Παιδεία κατεδαφίζεται, ακολουθώντας την ίδια πορεία με την δημόσια Υγεία. Σ’ αυτήν την κρίσιμη στιγμή τουλάχιστον περισσεύουν  τα κροκοδείλια δάκρυα για τους μαθητές, που χύνονται καθημερινά από  διάφορους αρμόδιους ή μή, κυρίως όμως απ’ τους ακριβοπληρωμένους υπαλλήλους των καναλαρχών.
               Όλοι αυτοί, που υπερασπίζονται σήμερα την «ομαλή διεξαγωγή των πανελλαδικών εξετάσεων» με περισσή υποκρισία και θράσος, προφανώς είχαν ξεχάσει μέχρι τώρα να διαμαρτυρηθούν, όταν σχολεία υπολειτουργούσαν χωρίς καθηγητές και  οι μαθητές δεν είχαν βιβλία. Όταν τα παιδιά μεταφέρονταν σε καρότσες αγροτικών από γονείς για να πάνε στο σχολείο, γιατί δεν γίνονταν η δωρεάν μεταφορά των μαθητών. Όταν χρόνια ολόκληρα μαθητές περνούσαν την σχολική τους ζωή σε διαλυμένες λυόμενες αίθουσες, στην διπλοβάρδια, σε ακατάλληλα κτίρια. Όταν οι αποσπάσεις ημετέρων σε γραφεία άσχετα με την εκπαίδευση, δημιουργούσαν κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία.
               Όταν οι γονείς αναγκάζονταν να δίνουν χρήματα για πετρέλαιο στα σχολεία των παιδιών τους, αφού το Κράτος πετσόκοψε κατά 60% τα λειτουργικά έξοδα των σχολείων. Όταν η πρόσθετη διδακτική στήριξη, η ενισχυτική διδασκαλία, οι σχολικές βιβλιοθήκες σταμάτησαν να λειτουργούν, λόγω δημοσιονομικής προσαρμογής.
               Όταν τα αθλητικά σχολεία καταργήθηκαν μέσα σε μία νύχτα, τα μουσικά υπολειτουργούν, ενώ  1000 περίπου συγχωνεύτηκαν ή έκλεισαν, αναγκάζοντας  τον μαθητόκοσμο να ξυπνά από τα άγρια χαράματα για να μετακινηθεί σε μεγάλες αποστάσεις.
               Σπιλώνουν και λοιδορούν  τον κλάδο των εκπαιδευτικών μέσα σ’ ένα κλίμα κοινωνικού κανιβαλισμού, απειλώντας καθημερινά με το μοντέλο της βιομηχανίας των επίορκων που έστησε η τρόικα, για να οδηγήσει έναν μεγάλο αριθμό σε «αυτοδίκαιη αργία», και ακολούθως σε απόλυση.
               Συγχρόνως όμως καταπνίγουν το γεγονός ότι οι δαπάνες για τη δημόσια Παιδεία φθάνουν  μόλις το 2,23% του ΑΕΠ (χαμηλότερες και από χώρες τις υποσαχάριας Αφρικής), ενώ οι μισθοί των εκπαιδευτικών   έχουν είδη κατακρεουργηθεί.
               Μπροστά σ’ αυτήν την τραγική εικόνα, ήρθε η ώρα να πάρουμε ο καθένας μας την ευθύνη που μας αναλογεί και με θάρρος  να απαντήσουμε σ’ αυτές τις πρωτόγνωρες προκλήσεις.
               Εμείς πάντως είμαστε μ’ αυτούς που ακόμα πιστεύουν στην δημόσια Παιδεία και Υγεία και ιδιαίτερα στο ρόλο του εκπαιδευτικού, για ένα σχολείο πραγματικά δημόσιο και δωρεάν, με υψηλής ποιότητας μόρφωση για όλα τα παιδιά, με παιδαγωγική αξιοπρέπεια και σταθερή εργασία.

              
Για τον Ι.Σ.Λ.

                 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ


        ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ                           ΜΙΧΑΗΛ ΜΕΡΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου