Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Καρτέλ και στην υγεία

Πως αυξάνεται το κόστος Ταμεία, ασφαλιστικές και ασφαλισμένους. Αφήνει ανεξέλεγκτες τις ιδιωτικές κλινικές και γιατρούς να αφαιμάζουν τα Δημόσια Ταμεία
Καρτέλ και στην υγείαΣκανδαλώδης συμπαιγνία ιδιωτικών κλινικών και Δημοσίων νοσοκομείων, κάτω από την πολιτική κάλυψη των κυβερνήσεων οδηγεί σε «ληστεία» των ασφαλιστικών ταμείων, των ασφαλιστικών εταιριών και κατ επέκταση των ασφαλισμένων. Σύμφωνα με στοιχεία και μελέτες που βρίσκονται στα χέρια της τρόικας αν και οι δημόσιες δαπάνες υγείας βαίνουν μειούμενες, ακολουθώντας τους στόχους του Μνημονίου, στην πραγματικότητα αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο το κόστος υγειονομικής και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τους ασφαλισμένους, ενώ από την ανεξέλεγκτη τιμολόγηση πλήττονται οι ασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίες αναγκάζονται να περιορίσουν τις καλύψεις τους.

Ρεπορτάζ: Έλενα Ερμείδου, Χρήστος Φράγκου

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι αρμόδιες αρχές τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδος παρατηρούνται συμπεριφορές και πολιτικές καρτέλ και χειραγώγησης της αγοράς. Οι ελεγκτικές αρχές που μελετούν προσεκτικά και σε βάθος καταγγελίες ασφαλιστικών εταιριών και τα στοιχεία που έχουν συλλέξει κλιμάκια της τρόικας, φαίνεται να καταλήγουν στο συμπέρασμα της τεχνητής διαμόρφωσης των τιμών σε υψηλότερα επίπεδα, παρά την κρίση που διέρχεται η χώρα, «χτυπώντας» στο πλέον ανελαστικό αγαθό, επιτυγχάνοντας ραγδαία αναδιανομή εισοδήματος προς την υγεία.

Δεν είναι άλλωστε τυχαία η γιγάντωση ιδιωτικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων και η επέκτασή τους ανά την επικράτεια και η πρωτοφανής αντοχή που επιδεικνύουν αυτά στην κρίση. Στην Ελλάδα κυριαρχούν η MIG με τον όμιλο Υγεία, ο όμιλος Ιασώ, η οικογένεια Αποστολόπουλου με το Ιατρικό Αθηνών, και η Axon του επιχειρηματία και εκδότη Λιακουνάκου.

Παράλληλα ομάδες μεγαλογιατρών που προσκολλώνται σε νοσοκομειακά ιδρύματα, μαιευτήρια και κλινικές θησαυρίζουν εκμεταλλευόμενοι τις συνθήκες αδιαφάνειας που επικρατούν, ενώ οι εταιρίες εμφανίζονται να επιβιώνουν οριακά.

Τα στοιχεία αυτά αποτελούν και αδιαμφισβήτητη ένδειξη του μαύρου χρήματος που διακινείται στο χώρο της υγείας και το οποίο δεν έχει φορολογηθεί ακόμη και το ύψος του οποίου ανέρχεται σε αρκετά δισεκατομμύρια.

Η ευημερία των αριθμών

Την ίδια στιγμή το Δημόσιο ανακοινώνει μείωση στις δαπάνες υγείας που καταβάλει κατά 12,4% σημείωσαν το 2011, σε σχέση με το 2010, επιτυγχάνοντας τους μνημονιακούς στόχους.

Στην πραγματικότητα όμως το κόστος αυτό δεν αποσβέστηκε αλλά μετακυλύθηκε στους ασφαλισμένους. Η περιορισμένη παρουσία του κράτους στον χώρο, η παρουσία ελεγκτικών μηχανισμών και η έλλειψη πολιτικής βούλησης όμως αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα στα χέρια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών και «λαβωμένων» Ασφαλιστικών ταμείων.

Παράλληλα, η συμβολή του δημόσιου τομέα στη συνολική τρέχουσα δαπάνη, περιορίστηκε από 69,5% το 2009 σε 65,9% το 2011.Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία για τις δαπάνες υγείας σε εθνικό επίπεδο, με βάση το σύστημα λογαριασμών υγείας του ΟΟΣΑ, που δημοσιοποιεί για πρώτη φορά η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η συνολική ιδιωτική τρέχουσα δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 5,6% το 2010 έναντι του 2009 και περαιτέρω μείωση κατά 4,4% το 2011 ως προς το 2010. Ως αποτέλεσμα, η συνολική τρέχουσα δαπάνη υγείας στην Ελλάδα (ως προς το ΑΕΠ), διαμορφώθηκε σε 10% το 2009, σε 9,4% το 2010 και σε 9% του ΑΕΠ το 2011.                           http://www.sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου