Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Μ. Σαλμάς για το νέο σύστημα ελέγχου στα φάρμακα: «Νίκη αξιοπιστίας»

Σε εφαρμογή τέθηκε, από σήμερα, το νέο σύστημα παρακολούθησης και ελέγχου των φαρμακευτικών προϊόντων σε ολόκληρη την αλυσίδα διανομής, από την εισαγωγή ή παραγωγή ενός φαρμάκου, μέχρι και την αγορά του στο φαρμακείο από τον πολίτη.

Με την αφορμή αυτή, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μάριος Σαλμάς, δήλωσε σχετικά: «Σήμερα, η ελληνική κυβέρνηση, υπό τις σαφείς οδηγίες του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά καταγράφει μια νίκη αξιοπιστίας. Αποδεικνύει ότι το κράτος μπορεί να θεσπίζει κανόνες, να επιβλέπει την εφαρμογή των κανόνων και να τιμωρεί όσους δεν τους εφαρμόζουν».

«Όλοι σήμερα καταλαβαίνουν ότι εννοούμε όσα λέμε και κάνουμε όσα εννοούμε» συμπλήρωσε ο κ. Σαλμάς.

Ωστόσο, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής (ΦΣΑ) εκτιμά ότι η όλη διαδικασία θα προκαλέσει προβλήματα κατά την εκτέλεση των ηλεκτρονικών συνταγών, καθώς το σύστημα θα απορρίπτει φάρμακα, των οποίων οι ταινίες γνησιότητας για διάφορους λόγους δεν θα αναγνωρίζονται.

Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει οι φαρμακοποιοί να παραγγέλνουν άλλο φάρμακο από τη φαρμακαποθήκη ή την εταιρεία με διαφορετικό κουπόνι και, στη συνέχεια, να επιστρέφουν τα φάρμακα αυτά στις φαρμακαποθήκες ή στις εταιρείες αντίστοιχα, για αντικατάσταση. 

«Δυστυχώς, για ακόμη μία φορά προτιμούνται λύσεις που, αντί να διευκολύνουν, περιπλέκουν τα πράγματα» αναφέρει ο ΦΣΑ και προτείνει να εκτελούνται κανονικά οι συνταγές στα φαρμακεία και, εφόσον το σύστημα αναγνωρίζει τα «λάθος» κουπόνια, να καταλογίζονται στην εταιρεία που είναι υπεύθυνη.  ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου