Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

«Η ελληνική κοινωνία αντιμέτωπη με την ουσιαστική έλλειψη της φαρμακευτικής κάλυψης»

Με αφορμή την Ημερίδα που διοργάνωσε ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ροδόπης, το περασμένο Σάββατο με θέμα «Προϋποθέσεις και ενέργειες για τη βιωσιμότητα του Ελληνικού Φαρμακείου - Θεσμική θωράκιση - Επιστημονική ενδυνάμωση» με ομιλητές τους Βασίλη Μπιρλιράκη, Γιάννη Δαγρέ και Γιώργο Κουτέπα, ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου ν.Ροδόπης κ. Ηλίας Χαλιγιάννης μίλησε στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β» και τους Νίκο Βαβατσικλή και Νατάσσα Βαφειάδου, για τα τον πολύπαθο πλέον κλάδο των φαρμακοποιών, τη σημερινή κατάσταση και το αβέβαιο μέλλον του κλάδου.

«Μέσα από ομαδικές και συλλογικές προσπάθειες να οχυρώσουμε το χώρο του φαρμάκου»

Μιλώντας για την ημερίδα ο κ. Χαλιγιάννης αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν στην διοργάνωση της τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Όπως δήλωσε λοιπόν «τα τελευταία τρία χρόνια το ελληνικό φαρμακείο έχει γίνει στόχος του μνημονίου, της κυβέρνησης, των συμφερόντων, δημιουργώντας την αίσθηση ότι όλα τα δεινά της υγείας οφείλονται στο φάρμακο στοχοποιώντας τους φαρμακοποιούς. Ένα τεράστιο λάθος που είχε αντίκτυπο στην ελληνική κοινωνία η οποία τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την ουσιαστική έλλειψη της φαρμακευτικής κάλυψης. Δεν είναι μόνο η έλλειψη, είναι και η αύξηση της συμμετοχής αλλά και η πανάκριβη τιμή πλέον του φαρμάκου και πάνω απ’ όλα η στάση πληρωμών του ΕΟΠΥΥ η οποία έχει σαν αποτέλεσμα ο ασθενής να στερείται το φάρμακό του, αφού ο ίδιος ο φαρμακοποιός δεν μπορεί να παράσχει το φάρμακο, γιατί δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να το αγοράσει. Έχουμε μεγάλη έλλειψη ρευστότητας και δεν μπορούμε να διασφαλίσουμε το φάρμακο για τον ασθενή, έτσι όπως γινόταν προ μνημονίου εποχές. Για αυτό έγινε και η ημερίδα, όπως άλλωστε γίνονται σε πάρα πολλές πόλεις της Ελλάδος με συγκεκριμένους ομιλητές, τον καθένα εξειδικευμένο στο χώρο του προκειμένου αυτό που δεν μπορεί να κάνει η πολιτεία να το κάνουμε εμείς, πρώτον: για την επιβίωση των φαρμακείων και των οικογενειών μας και κατά δεύτερον: για την διασφάλιση του φαρμάκου στον Έλληνα πολίτη. Τα οικονομικά περιθώρια είναι στενά και προσπαθούμε μέσα από ομαδικές και συλλογικές προσπάθειες με λιγότερο ζημιογόνες διαδικασίες να μπορέσουμε να οχυρώσουμε το χώρο του φαρμάκου και να διασφαλίσουμε στον Έλληνα πολίτη το φάρμακο.


«Η αφαίμαξη των φαρμακοποιών το 2013 υπήρξε πρωτοφανή»

Μιλώντας πιο συγκεκριμένα για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι αποπληρωμές του κλάδου από τον ΕΟΠΥΥ ο κ. Χαληγιάννης ανέφερε ότι αν και βρισκόμαστε στον πέμπτο μήνα του 2013, τον Μάη, ακόμη δεν έχει πληρωθεί ο πρώτος μήνας του έτους, γεγονός που όπως είπε «λέει πολλά γιατί αν φανταστείτε μια επιχείρηση- αν και το φαρμακείο δεν είναι επιχείρηση ωστόσο εμπορεύεται ένα κοινωνικό αγαθό το οποίο έχει μια τιμή- έδινε δωρεάν τα προϊόντα της στον κόσμο και καλούνταν στο τέλος του μήνα να πληρώσει στην τράπεζα τα προϊόντα της, αυτή η εταιρεία δεν θα επιβίωνε. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με εμάς. Καλούμαστε να πληρώσουμε τα φάρμακα που δίνουμε στον ασθενή για να αντιμετωπίσει την ασθένειά του και δεν πληρωνόμαστε από τον ασφαλιστικό φορέα. Θεωρώ ότι η κατάσταση είναι τραγική γιατί πολλοί συνάδελφοι βρίσκονται στα πρόθυρα του Τειρεσία, υπάρχουν περίπου πανελληνίως εξακόσια λουκέτα όσον αφορά στα φαρμακεία και ακόμα δεν έχουν έρθει τα εκκαθαριστικά της εφορίας και καλούμαστε για άλλη μια φορά να πληρώσουμε για εισοδήματα που δεν έχουμε εισπράξει όχι μόνο από τον ΕΟΠΥΥ αλλά και από άλλα ταμεία. Η αφαίμαξη των φαρμακοποιών» κατέληξε ο ίδιος « το 2013 υπήρξε πρωτοφανής και όχι μόνο δεν μπορούμε να επιβιώσουμε αλλά ούτε να παράσχουμε και το φάρμακο με ασφάλεια στον κόσμο».




«Οι τριβές μεταξύ των συνδικαλιστών, απότοκο ενός χάσματος γενεών»

Σχολιάζοντας τέλος την επικαιρότητα αλλά και «τα πυρά» που δέχεται σήμερα ο συνδικαλισμός, ο κ. Χαλιγιάννης, μίλησε για την ανάγκη της κομματικής ανεξαρτητοποίησης αλλά και τη δημιουργία μίας ανεξάρτητης συνδικαλιστικής κίνησης μεταξύ των φαρμακοποιών με στόχο τη διεκδίκηση ενός καλύτερου μέλλοντος.

«Αυτό που θα πω είναι ότι όλοι μας σε παλιότερες εποχές- ή μάλλον όλοι τους γιατί δεν ανήκω σε αυτή τη γενιά- κατρακυλήσανε στους σιτισμούς της κοινωνίας, με αποτέλεσμα αυτό να έχει απήχηση και στο συνδικαλισμό ο οποίος προσπαθούσε περισσότερο για την διαιώνισή του παρά να αγωνισθεί για τα συμφέροντα του κάθε κλάδου. Εμείς ως νεώτερη γενιά- μιας και σε αυτή ανήκω-αισθανόμαστε μια τεράστια αδικία και το μόνο που δεν θέλουμε είναι να μην είμαστε κομματικά προσκείμενοι εφόσον είμαστε πολιτικά απροσάρμοστοι ακόμα.
Με βάση αυτό βαδίζουμε, και για αυτό υπάρχουν και οι τριβές μεταξύ των συνδικαλιστών που θα έλεγα ότι είναι απότοκο ενός χάσματος γενεών. Εξ ου και αναλάβαμε την πρωτοβουλία ως νέα γενιά στον κλάδο των φαρμακοποιών να προσπαθήσουμε και να οραματιστούμε κάτι καλύτερο. Έτσι ξεκινήσαμε μια κίνηση την οποία προσπαθούμε να την ενδυναμώσουμε για να κατεβούμε με αξιώσεις στις επόμενες εκλογές».


«Η συνεχής πτώση των τιμών δεν έχει κανένα αποτέλεσμα εάν αυξάνονται οι συμμετοχές των ασφαλισμένων»

Παρά τις χαμηλότερες τιμές που εμπεριέχει το νέο δελτίο τιμών των φαρμάκων, δεν είναι λίγες οι αντιδράσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας από την παρουσίασή του και μετά. Όπως υπογράμμισε ο κ. Χαλιγιάννης «το νέο δελτίο τιμών έχει αρκετές μειώσεις και κάποιες αυξήσεις, οι οποίες μεταξύ τους ισοσταθμίζονται, οπότε είναι στο μηδέν.

Σίγουρα παίζονται πάρα πολλά παιχνίδια. Οι εταιρείες πιέζουν λέγοντας ότι θα φύγουν από την ελληνική αγορά, όπως και το έχουν κάνει πολλές φορές, και μάλιστα αν δεν έχουν αφήσει την ελληνική αγορά, σίγουρα την έχουν πλαφονάρει με συγκεκριμένες ποσότητες και καταλαβαίνετε ότι και οι πιέσεις είναι μεγαλύτερες. Εμείς θέλουμε φθηνό φάρμακο το λέμε πολύ καιρό αλλά το τέχνασμα είναι ότι ναι μεν μειώνονται οι τιμές των φαρμάκων αλλά ταυτόχρονα αυξάνονται οι συμμετοχές τεχνηέντως οπότε παρόλο που η λιανική τιμή του φαρμάκου είναι χαμηλότερη ο πολίτης καλείται να το αγοράσει ακριβότερα για την τσέπη του. Η συνεχής πτώση των τιμών δεν έχει κανένα αποτέλεσμα εάν αυξάνονται οι συμμετοχές το αντίθετο μάλιστα».

Ρεπορτάζ: Νατάσσα Βαφειάδου, Νίκος Βαβατσικλής
www.paratiritis-news.gr  FARMAKOPOIOI

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου