Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Νέες ταινίες γνησιότητας στα φάρμακα εναντίον πλαστών




Φάρμακα με πλαστές ταινίες γνησιότητας εντόπισαν την περασμένη εβδομάδα στελέχη του υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), κατά την πιλοτική εφαρμογή του νέου συστήματος παρακολούθησης και ελέγχου των φαρμακευτικών προϊόντων.

Το νέο σύστημα, το οποίο παρουσίασαν σήμερα, Τρίτη, ο...


... αναπληρωτής υπουργός Υγείας,Μάριος Σαλμάς και ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Γιάννης Τούντας, τίθεται σε κανονική εφαρμογή τη Δευτέρα 13 Μαΐου.

«Προ ημερών, μία γυναίκα από μία φαρμακαποθήκη μας τηλεφώνησε και μας είπε ότι δεν δέχεται το σύστημα δύο φάρμακα. Διαπιστώσαμε ότι και τα δύο προϊόντα είχαν πλαστό σειριακό αριθμό. Οι ταινίες γνησιότητας και στα δύο σκευάσματα ήταν φωτοτυπημένες», εξήγησε ο Μάκης Στασινόπουλος, στέλεχος του ΕΟΦ.

«Ανάλογη απάτη δεν έχουμε ξαναδεί», σχολίασε ο κ. Σαλμάς, δηλώνοντας: «Με την εφαρμογή του νέου συστήματος, από το χάος πάμε στην τάξη».

Ειδικότερα, σε ότι αφορά το νέο σύστημα, ο ΕΟΦ με τη χρήση της ηλεκτρονικής εφαρμογής παρακολούθησης και ελέγχου της διακίνησης των φαρμακευτικών προϊόντων, είναι παρών σε ολόκληρη την αλυσίδα διανομής, από την εισαγωγή ή παραγωγή ενός φαρμάκου έως και την αγορά του στο φαρμακείο από τον πολίτη.

Οι ταινίες γνησιότητας παράγονται από τον ΕΟΦ και προσφέρονται στις φαρμακευτικές εταιρείες κατόπιν παραγγελίας. Κάθε ταινία γνησιότητας είναι μοναδική και καθορίζει ένα μόνο προϊόν και συσκευασία.

Πλέον οι φαρμακευτικές εταιρίες καταχωρούν στη ηλεκτρονική εφαρμογή σε πραγματικό χρόνο (πριν την έξοδο από την αποθήκη) τον μοναδικό σειριακό αριθμό της κάθε ταινίας γνησιότητας και το προϊόν και τη συσκευασία που την επικολλούν.

Παράλληλα δηλώνουν τον τελικό προορισμό της συσκευασίας: προς φαρμακαποθήκη, προς φαρμακείο, προς φαρμακείο νοσοκομείου, προς εξαγωγή. Τέλος δηλώνουν και τους μοναδικούς αριθμούς ταινιών γνησιότητας που δεν επικολλήθηκαν ως ελαττωματικές. Κατ' αναλογία, οι φαρμακαποθήκες δηλώνουν με τη σειρά τους τις ταινίες γνησιότητας των συσκευασιών εκείνων που προορίζονται για παράλληλη εξαγωγή.

Με αυτή τη διαδικασία πλέον ο ΕΟΦ έχει γνώση κάθε συσκευασίας φαρμάκου που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά και ελέγχει τη νομιμότητα και εγκυρότητα του φαρμάκου που αγοράζει ο καταναλωτής, μέσω του συστήματος της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης. Επίσης, εκμηδενίζεται ο κίνδυνος κυκλοφορίας ψευδεπίγραφων άρα και επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία προϊόντων.

Πολύ σημαντικό όμως είναι και το γεγονός ότι δεν είναι πλέον δυνατή η επικόλληση ταινιών γνησιότητας που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί πάνω σε άλλη συνταγή, που δυστυχώς ήταν συχνό φαινόμενο.

Η ηλεκτρονική διαδικασία δεν ελέγχει μόνο αλλά και παρακολουθεί 24 ώρες το εικοσιτετράωρο την ελληνική αγορά σε πανελλαδικό επίπεδο ώστε να αποφεύγεται η έλλειψη φαρμάκων και να είναι δυνατή η έγκαιρη διαπίστωση επιδημιολογικών φαινόμενων. Το νέο σύστημα θα είναι σε θέση να ελέγχει περί τους 2,5 δισεκατομμύρια κωδικούς φαρμάκων.

«Η Ελλάδα από ουραγός σε θέματα μηχανογράφησης και ελέγχου στο φάρμακο», δήλωσε ο κ. Σαλμάς, «καθίσταται παράδειγμα προς μίμηση από άλλες χώρες, στον τρόπο που παρακολουθείται πλέον η διαδρομή του κάθε κουτιού φαρμάκου. Είμαστε αποφασισμένοι και αποδεικνύουμε ότι μπορούμε να τα αλλάξουμε όλα. Φαινόμενα διπλής χρέωσης φαρμάκων και ταινίες γνησιότητας ελεύθερες, θα αποτελούν θλιβερό παρελθόν».

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας, όσες φαρμακευτικές εταιρείες δεν έχουν διορθώσει έως την Πέμπτη στοιχεία που έχουν δώσει στον ΕΟΦ (αντιστοιχία δύο αριθμών που αναγράφονται στις συσκευασίες φαρμάκων, του label barcode με το product barcode), θα αντιμετωπιστούν δυσμενώς από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας ως προς τη προώθηση νέων φαρμάκων τους.

ΤΟ ΒΗΜΑ

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου