Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Εφιάλτης οι γραφειοκρατικές διαδικασίες στα νοσοκομεία

Τα επείγοντα ορθοπαιδικά περιστατικά στα δημόσια νοσοκομεία αντιμετωπίζονται με καθυστέρηση και με υποδεέστερο τρόπο, ενώ τα μη επείγοντα αντιμετωπίζονται με μεγάλη καθυστέρηση λόγω απαιτητικών γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Ακόμη, υπάρχουν ασθενείς με μη επείγοντα ορθοπαιδικά προβλήματα που εξαιτίας της κατάστασης αυτής φτάνουν σε σημείο να παραμελούν την υγεία τους.

Το πολύπλοκο πλέγμα της χρέωσης των νοσηλίων, η περιστολή των δαπανών, τα προβλήματα στην προμήθεια των υλικών, ο αυξανόμενος αριθμός των ανασφάλιστων που έχει ως συνέπεια την ελάττωση των πόρων και την αύξηση των αναγκών για τις υπηρεσίες υγείας, καθιστούν αδύνατη την άσκηση της ορθοπαιδικής ειδικότητας ,επισημαίνει πρόεδρος της Ορθοπαιδικής και Τραυματολογικής Εταιρείας Μακεδονίας-Θράκης (ΟΤΕΜ-Θ) Γιάννης Μπισχινιώτης .

«Είναι αδύνατη η άσκηση της ορθοπαιδικής λόγω στοιχειωδών ελλείψεων. Η σταδιακή θεσμική αποδυνάμωση όλων των βαθμίδων παροχής υγείας που είχε αρχίσει πολύ πριν να εκδηλωθεί η τρέχουσα οικονομική κρίση που μαστίζει την πατρίδα μας, έπληξε και την ορθοπαιδική ειδικότητα. Είναι αδύνατη η άσκηση της ειδικότητας σε νοσοκομεία ή νοσοκομειακές ενότητες που στερούνται στοιχειωδών διευκολύνσεων, όπως είναι καλά στελεχωμένες παθολογικές, χειρουργικές κλινικές, αναισθησιολογικά τμήματα και τμήματα εντατικής θεραπείας αλλά και χώροι όπου η διενέργεια απεικονιστικών εξετάσεων είναι προβληματική και που πολλές φορές λόγω ελλείψεων μέσων και προσωπικού μπορεί να φθάνουν ακόμη και σε πολύ στοιχειώδη επίπεδα» ανέφερε ο κ Μπισχινιώτης στο πλαίσιο του 32ου ετήσιου συνεδρίου της ΟΤΕΜ-Θ που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Αναφερόμενος στις μη επεμβατικές μεθόδους αποκατάστασης ορθοπαιδικών προβλημάτων, που παρουσιάζονται στο συνέδριο, ο κ Μπισχινιώτης τόνισε ότι η τεχνική της αρθροπλαστικής που αρχικά εφαρμοζόταν μόνο στο γόνατο εφαρμόζεται πλέον και στην ποδοκνημική και το ισχίο με τη χρήση μικροκάμερας. Οι τεχνικές αυτές υπόσχονται ταχύτερη αποκατάσταση ενώ ο ασθενής, συνήθως, δεν μένει στο νοσοκομείο περισσότερο από μία ημέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου