Τρίτη 14 Μαΐου 2013

Spiegel: "Απάθεια Γερμανών για τα δεινά του Νότου"

Οι περισσότεροι Γερμανοί παρακολουθούν απαθείς ή αδιάφοροι τα βάσανα των Νοτιοευρωπαίων. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έρευνα του γνωστού κέντρου αναλύσεων Pew Research Center, την οποία επικαλείται το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Η κρίση του ευρώ έχει αποκαλύψει μια σειρά από εσωτερικά ευρωπαϊκά προβλήματα που ήταν για καιρό κρυμμένα από το άπλετο φως της ημέρας. Το μεγαλύτερο είναι η «γερμανική ιδιαιτερότητα». Επί δύο γενιές, ένας στόχος του ευρωπαϊκού εγχειρήματος ήταν να μειώσει τις διαφορές μεταξύ της Γερμανίας και της υπόλοιπης Ευρώπης.

Αλλά οι πρόσφατες οικονομικές δυσκολίες έχουν ενισχύσει τις διαφορές ανάμεσα στους λαούς της Ευρώπης. Σε μια σειρά από σημαντικά ζητήματα, η γερμανική κοινή γνώμη έχει εντελώς διαφορετικές αντιλήψεις από αυτές άλλων ευρωπαϊκών λαών.

Σύμφωνα με την νέα έρευνα του Pew σε οκτώ χώρες της ΕΕ, οι Γερμανοί αισθάνονται καλύτερα από τους άλλους για την οικονομία (κατά 66 μονάδες πάνω από το μέσο της ΕΕ), για τα προσωπικά οικονομικά τους (κατά 26 μονάδες), για το μέλλον (κατά 12 μονάδες), σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ενωση (κατά 17 μονάδες), σχετικά με την ευρωπαϊκή οικονομική ολοκλήρωση (κατά 28 μονάδες) και για την δική τους ηγεσία (κατά 48 μονάδες). Και σε ορισμένες περιπτώσεις, ιδίως στη στάση τους για την οικονομία και για την ΕΕ - οι διαφορές μεταξύ του γερμανικού και άλλων ευρωπαϊκών λαών γίνονται μεγαλύτερες.
Τέτοια γερμανική ιδιαιτερότητα, που μεταφράζεται πολλές φορές σε υπεροψία και αδιαφορία για τα βάσανα των άλλων, περιπλέκει τις προσπάθειες της ενωμένης Ευρώπης να λύσει τα τρέχοντα προβλήματά της - γιατί οι Γερμανοί έχουν διαφορετικά ενδιαφέροντα, διαφορετικές προτεραιότητες και τάσσονται υπέρ διαφορετικών λύσεων.

Η πίστη ότι η οικονομική ενοποίηση θα ενίσχυε τις εθνικές οικονομίες ήταν η θεμελιώδης αρχή πίσω από την ΕΕ. Το 54% των Γερμανών εξακολουθούν να έχουν αυτή την πεποίθηση. Σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν συμφωνεί η πλειοψηφία, σήμερα.
Ομοίως, το 60% των Γερμανών βλέπουν ευνοϊκά την Ευρωπαϊκή Ένωση ως θεσμό. Επιπλέον, περίπου οι μισοί Γερμανοί (σε ποσοστό 51%) θα ήθελαν να δουν τις Βρυξέλλες να έχουν περισσότερες εξουσίες λήψης αποφάσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων της Ευρώπης. Πουθενά αλλού στην Ευρώπη δεν υποστηρίζει τόσο πολύ η κοινή γνώμη την συγκέντρωση περισσότερων εξουσιών στην ΕΕ.

Οι Γερμανοί έχουν τις δικές τους προκαταλήψεις που τους χωρίζουν από τους γείτονές τους. Νομίζουν ότι Ελληνες και Ιταλοί είναι τεμπέληδες και ελάχιστα αξιόπιστοι, ότι οι Γάλλοι είναι οι πιο αλαζονικοί, και ότι οι Βρετανοί είναι οι λιγότερο συμπονετικοί.
Ο δυναμισμός της οικονομίας της Γερμανίας, η γεωγραφική θέση της στο κέντρο της Ευρώπης και η ιστορία της έχουν θέσει επί χρόνια προβλήματα για την Ευρώπη. Τώρα, η ιδιαιτερότητα της γερμανικής κοινής γνώμης γίνεται νέα πρόκληση, επειδή περιπλέκει την αναζήτηση κοινού εδάφους για την αντιμετώπιση της τρέχουσας υπαρξιακής απειλής για την Ευρώπη.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου