Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Η μαύρη τρύπα των 3 δισ. ευρώ φέρνει νέα μέτρα στα ασφαλιστικά ταμεία – Τι αλλάζει σε εισφορές και συντάξεις




- Αλλαγές στο ασφαλιστικό από το 2014
- Ενιαίο σύστημα που αφορά τις συντάξεις για όλους τους ασφαλισμένους
- Ποιους θα πλήξουν τα νέα μέτρα
- Επιφυλακτική η Τρόικα για τις προθέσεις της κυβέρνησης


Σχέδιο νέων μέτρων εξετάζουν κυβέρνηση και Τρόικα, προκειμένου να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό ύψους 2,9 - 3 δισ. ευρώ που προκαλεί στα ασφαλιστικά ταμεία τη διετία 2013 - 2014 η παρατεταμένη ύφεση στη χώρα μας, τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, οι μαζικές συνταξιοδοτήσεις στη Δημόσιο, καθώς και η εισφοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Real", αν τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές συνεχίσουν να διαμορφώνονται με τη σημερινή δυναμική και δεν ελεγχθούν τα έξοδα του ΕΟΠΥΥ, τότε εκτιμάται ότι θα υπάρξει απόκλιση ύψους 1,2 δισ. ευρώ το 2013 και 1,7-1,8 δισ. ευρώ το 2014. Τα ποσά αυτά κινούνται πέραν των αρχικών εκτιμήσεων και συνεπώς το έλλειμμα θα οδηγήσει την κυβέρνηση στη λήψη νέων μέτρων.

Τα μέτρα θα πλήξουν πρωτίστως τους συνταξιούχους, των οποίων οι αποδοχές έχουν μειωθεί τουλάχιστον κατά 35% τα τελευταία χρόνια.

Για τις συντάξεις θα υπάρχει ένα ενιαίο σύστημα για όλους τους ασφαλισμένους, με το ποσό της σύνταξης να διαμορφώνεται από τη βασική σύνταξη που θα ανέρχεται στα 360 ευρώ και από την αναλογική, που θα διαμορφώνεται από τις εισφορές.

Αυτή η αλλαγή αρχίζει από το 2015 και για όσους συνταξιοδοτηθούν από το έτος αυτό, ένα μέρος της σύνταξής τους μέχρι τις 31/12/2010 θα υπολογιστεί με το σημερινό σύστημα και το υπόλοιπο βάσει του νέου τρόπου.

Παράλληλα, θα υπάρξει νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που θα αφορά τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών και κυρίως τη μείωση των παροχών σε κατηγορίες ασφαλισμένων - των οποίων οι συντάξεις είναι υψηλότερες από αυτές που αντιστοιχούν στις εισφορές που έχουν καταβληθεί.

Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό θα τεθούν σε ισχύ από το 2014.
NEWSIT.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου