Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

Πάτρα: Εξαφανίζονται τα φάρμακα από τα ράφια των φαρμακείων




Εκ των ενόντων προσπαθούν οι φαρμακοποιοί της Αχαΐας να καλύπτουν τις ελλείψεις φαρμάκων που υπάρχουν στα ράφια όλων των φαρμακείων. Το πρόβλημα, όπως εκτιμά ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αχαΐας Ανδρέας Σοφιανόπουλος, αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες ημέρες, μετά την υποτίμηση που θα φέρει ο Σεπτέμβριος.

«Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή» παρατηρεί ο κ. Σοφιανόπουλος. «Φτάνουμε στο σημείο να ψάχνουμε σε όλα τα φαρμακεία της Πάτρας για να βρούμε το φάρμακο που θέλει ο πελάτης μας». Υπάρχουν δε και περιπτώσεις πολιτών που αναγκάζονται να προσφύγουν στην φαρμακευτική αγορά της Ευρώπης για το φάρμακο που θέλουν.

Βασική αιτία παραμένει η τιμολογιακή πολιτική της Κυβέρνησης στο φάρμακο, την οποία οι φαρμακευτικές εταιρείες τη βρίσκουν ασύμφορη κι έτσι προχωρούν σε ανεξέλεγκτες εξαγωγές, μη εξυπηρετώντας τις παραγγελίες των ελληνικών φαρμακείων. Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων έχει απαγορεύσει τις παράλληλες εξαγωγές για 71 σκευάσματα, με την ελπίδα ότι θα επανέλθει η κανονική ροή τους προς τα φαρμακεία.

Οπως φαίνεται, όμως, όσα μέτρα μέχρι σήμερα έχουν ληφθεί από τον ΕΟΦ και από το υπουργείο Υγείας δεν έχουν αποδώσει, αφού οι εταιρείες εξακολουθούν να εφοδιάζουν την αγορά με το σταγονόμετρο και φυσικά να μην έχουν μειωθεί εξαγωγές σε φάρμακα που λείπουν από την εγχώρια αγορά.

Επίσης, η έλλειψη ρευστότητας, κυρίως λόγω των αυξημένων οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς, έχει στενέψει τα περιθώρια της προμήθειας φαρμάκων. Οπως υπενθυμίζει ο κ. Σοφιανόπουλος, το επί πιστώσει, έχει πάψει προ πολλού να ισχύει. «Οποιος φαρμακοποιός έχει χρήματα αγοράζει, όποιος δεν έχει, αφήνει τα ράφια του άδεια. Το φαρμακείο είναι μια μικρομεσαία επιχείρηση. Ελλείψει ρευστότητας, μοιραία δεν μπορεί να διατηρηθεί. Ο,τι αποθέματα είχε ο καθένας τα έχει εξαντλήσει, επομένως αυτή τη στιγμή κινούμαστε με ό,τι έχει απομείνει».

Οπως εκτιμά ο ίδιος, η κατάσταση θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο το επόμενο χρονικό διάστημα. «Από 9 Σεπτεμβρίου έχουμε νέα υποτίμηση. Αυτό σημαίνει ότι οι προμήθειες θα περιοριστούν περαιτέρω και με δυσκολία θα καλύπτουμε τις ανάγκες των πολιτών».

Ηδη έχουν καταγραφεί περιπτώσεις ασφαλισμένων που δεν κατάφεραν να βρουν το φάρμακό τους ούτε στα φαρμακεία των νοσοκομείων.
ΜΑΡΙΝΑ ΡΙΖΟΓΙΑΝΝΗ - PELOP.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου