Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

ΕΟΠΥΥ: Νέα χρέη 550 εκ. ευρώ

ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ 2012 - 2013

Νέα γενιά ληξιπρόθεσμων χρεών δημιουργείται στον ΕΟΠΥΥ. Την ώρα που η κυβέρνηση προγραμματίζει να εξοφλήσει ?έως το τέλος του έτους? τις οφειλές που είχε ο Οργανισμός έως το τέλος του 2011, σωρεύονται νέα χρέη, τα οποία αγγίζουν τα 550 εκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για οφειλές προς γιατρούς, διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές, από τη χρήση των ετών 2012-2013.

Ο ΕΟΠΥΥ εξόφλησε πέρυσι το 90% των οφειλών του προς τους παρόχους, με τη δέσμευση ότι θα προχωρούσε στην καταβολή ολόκληρου του ποσού, έπειτα από την εκκαθάριση των παραστατικών που είχαν υποβληθεί.

Η εκκαθάριση, ωστόσο, παραμένει σε εκκρεμότητα. Αυτό σημαίνει ότι οφείλει το υπόλοιπο 10%, το οποίο μεταφράζεται σε 7,8 εκατομμύρια ευρώ για τους συμβεβλημένους κλινικούς γιατρούς, 48 εκατομμύρια για τους εργαστηριακούς και 48 εκατομμύρια για τις ιδιωτικές κλινικές (σύνολο 103,8 εκατομμύρια).

Ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν δημιουργηθεί και το 2013, καθώς ο Οργανισμός δεν έχει πληρώσει, παρά μόνο τους φαρμακοποιούς.

Με δεδομένο ότι πρέπει να εξοφλεί το αργότερο τρεις μήνες μετά την παροχή των υπηρεσιών, στο τέλος του μήνα καθίσταται υπερήμερος για τους μήνες Ιανουάριος ? Μάιος (οφειλή 426 εκατομμυρίων ευρώ).

Πρόκειται για 26 εκατομμύρια ευρώ τα οποία οφείλει στους κλινικούς γιατρούς (έχει πληρώσει μόνο τον Ιανουάριο), 200 εκατομμύρια στους εργαστηριακούς και 200 εκατομμύρια στις ιδιωτικές κλινικές. Οι πάροχοι πιέζουν για εξόφληση, καθώς η αγορά έχει «στεγνώσει» από ρευστό.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών κ. Ανδρέας Καρταπάνης ανέφερε χθες στο «Εθνος» ότι ο ΕΟΠΥΥ οφείλει στις κλινικές περίπου 50 εκατομμύρια για το 2012, ενώ δεν έχουν γίνει πληρωμές για το 2013.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ) κ. Γιώργος Ελευθερίου θα θέσει εκ νέου το θέμα των χρεών, σε συνάντηση που θα έχει τις επόμενες μέρες με τον πρόεδρο του Οργανισμού κ. Δημήτρη Κοντό.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει θέσει ως στόχο να μην υπάρχουν ληξιπρόθεσμα έως το τέλος του έτους. Προχώρησε, μάλιστα, στην καταβολή περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ, για εξόφληση παλαιών χρεών του ΟΠΑΔ και του ΙΚΑ.

Το μεγάλο «στοίχημα» για τον ΕΟΠΥΥ παραμένει η γρήγορη εκκαθάριση των παραστατικών και η διασφάλιση εσόδων, τα οποία υστερούν σημαντικά λόγω κρίσης.

Δημήτρης Καραγιώργος - ΕΘΝΟΣ


Αδ. Γεωργιάδης
Στη Δικαιοσύνη κομπίνες με φάρμακα και εξετάσεις

Σε οικονομική «αιμορραγία» οδηγούν οι κομπίνες με φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις στον ΕΟΠΥΥ. Ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης ανάρτησε χθες σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης το εξής σχόλιο: «Δύο μέρες μελετούσα τις δαπάνες φαρμάκου του ΕΟΠΥΥ. Οι στοχευμένοι έλεγχοι θα ξεκινήσουν αυτή την εβδομάδα. Ορισμένοι ας χάσουν τον ύπνο τους».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, πρόκειται για εξόφθαλμες περιπτώσεις απάτης από γιατρούς και φαρμακοποιούς, οι οποίες θα παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη και στη συνέχεια θα δημοσιοποιηθούν τα ονόματα.

Ελεγχοι πραγματοποιούνται και στις διαγνωστικές εξετάσεις, καθώς υπάρχουν κραυγαλέες περιπτώσεις υπερβάσεων. Eνας γιατρός χρέωσε τον ΕΟΠΥΥ σε έναν μόλις μήνα με εξετάσεις αξίας 60.000 ευρώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου