Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Άδωνις στον ΣΚΑΪ: «Θα τιμωρούνται όσοι γιατροί επιβάλουν στις οδηγίες εμπορική ονομασία!»


Απόλυτα σαφής όσον αφορά τη συνταγογράφηση με βάση τη δραστική ουσία υπήρξε ο υπουργός Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης στην πρωινή του συνέντευξη στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και τον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε.  Θυμίζουμε ότι η συνταγογράφηση με δραστική και όχι εμπορική ονομασία έχει θεσπιστεί και αποτελεί νόμο του κράτους από τα τέλη του περασμένου έτους. 


Πολλοί ιατροί όμως, ακόμα και σήμερα... αναγράφουν εμπορική ονομασία στις οδηγίες της ηλεκτρονικής συνταγής με αυστηρή σύσταση στον ασφαλισμένο να προμηθευτεί μόνο το συγκεκριμένο εμπορικό σκεύασμα συγκεκριμένης εταιρείας. Πολλές φορές μάλιστα υπάρχει και συνοδευτικό... ραβασάκι να δοθεί μόνο το συγκεκριμένο σκεύασμα της αρεσκείας του ιατρού, ενώ άλλες φορές προηγείται και τηλέφωνο στον φαρμακοποιό... Υπάρχουν δε και καταγγελίες συναδέλφων φαρμακοποιών ότι ορισμένοι ιατροί ακυρώνουν (!) 3μηνες επαναλαμβανόμενες συνταγές με την αιτιολογία ότι στην πρώτη συνταγή δεν δόθηκε το συγκεκριμένο εμπορικό σκεύασμα!

Ταυτόχρονα σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, στο βιβλιάριο του ασθενούς αναγράφεται - παρανόμως - μόνο η εμπορική ονομασία από τον συνταγογράφο ιατρό. Ο κ. υπουργός τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι αυτό πλέον θα τιμωρείται, αφού αντίκειται στο μέτρο της υποχρεωτικής συνταγογράφησης με βάση τη δραστική ουσία και όχι εμπορική ονομασία. Άλλωστε όπως είναι γνωστό, την ασθένεια τη θεραπεύει το φάρμακο (=δραστική ουσία) και όχι η εταιρεία (=εμπορική ονομασία).

«Σε λίγες μέρες θα κλείσω κόσμο στη φυλακή, πολλοί γιατροί συνταγογραφούν φάρμακα συγκεκριμένης εταιρείας και αυτό πρέπει να εκλείψει. Δε μπορεί να παίζουν ορισμένοι με το δημόσιο χρήμα, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση παρακολουθείται», τόνισε χαρακτηριστικά. Farmakopoioi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου