Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

ΕΟΠΥΥ: Στήνονται οι πυλώνες της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.


Στήνονται οι πυλώνες της πρωτοβάθμιας φροντίδα υγείας.

IATROPEDIA. Ριζικές αλλαγές στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας προωθεί το υπουργείο υγείας. Έπειτα από τα δημόσια νοσοκομεία την σκυτάλη των αλλαγών παίρνει η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας ώστε το νέο χρόνο να έχουν μπει οι πυλώνες της.

Ήδη στη συμπρωτεύουσα το τοπίο αλλάζει αφού το Νοσοκοµείο Ειδικών Παθήσεων (πρώην Λοιµωδών) μετατρέπεται σε Κέντρο Υγείας Τούμπας και σε Κέντρο Υγείας Ανατολικής Θεσσαλονίκης το Αφροδισίων - ∆ερµατικών Νόσων. 

Ειδικότερα ο υπουργός Υγείας έχει επανειλημμένως ανακοινώσει ότι σύντομα θα γίνει ενοποίηση όλων των πολυϊατρείων του ΙΚΑ με τις μονάδες υγείας του ΕΟΠΥΥ, τα οποία θα λειτουργούν κάτω από την ίδια «ομπρέλα», ενώ είναι πιθανό να ενταχθούν και τα Κέντρα Υγείας.

Στο πλαίσιο αυτό ο Αδωνις Γεωργιάδης έχει ζητήσει από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Δ.Κοντό, να του παραδώσει εντός των ημερών ένα πλήρες σχέδιο. Στο μεταξύ όμως αναμένει άλλο ένα σχέδιο από τον καθηγητή Οικονομικών της Υγείας, Κυριάκο Σουλιώτη, για την πλήρη οργάνωση ενός συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), ώστε να οργανωθεί από την αρχή σε συνδυασμό με τις ενοποιημένες μονάδες.

«Αποκλείεται να συνεχίσουμε όπως πηγαίναμε», έχει δηλώσει κατηγορηματικά ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης. Υπογράμμισε ωστόσο ότι ο ΕΟΠΥΥ θα παραμείνει και πάροχος Υγείας, ενώ οι δυνάμεις του θα ανασυνταχθούν.

Ιδιαίτερα για τα μεγάλα αστικά κέντρα τα κέντρα υγείας αποτελούν τονωτική ένεση στην περίθαλψη των ασθενών. Παράλληλα ανακουφίζουν τα Δημόσια νοσοκομεία από τα ελαφριά περιστατικά.

Ενδεικτικό είναι ότι τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί το κάθε κέντρο υγείας να περιθάλψει περισσότερους από 4500 ασθενείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου