Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Κινητοποιήσεις προγραμματίζουν οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία Θεσσαλονίκης




Τη συνέχιση των κινητοποιήσεων ενάντια στο κλείσιμο του νοσοκομείου Β' ΙΚΑ "Παναγία" προαναγγέλλουν οι εργαζόμενοι από κοινού με τους συναδέλφους τους στο Δερματολογικό και το Λοιμωδών.

Σε αγωνιώδη αναμονή βρίσκονται οι 235 εργαζόμενοι των τριών νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης που κλείνουν και μπαίνουν σε καθεστώς κινητικότητας.

Για κάποιους το σχέδιο αλλαγής χρήσης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης ήταν αιφνιδιαστικό, καθώς είχαν τη διαβεβαίωση ότι δεν θα εντασσόταν σ' αυτό το νοσοκομείο όπου εργάζονται, και για άλλους ήταν ένα εφιαλτικό σενάριο που έγινε πραγματικότητα.

Με την αβεβαιότητα για το μέλλον που τους περιμένει ζουν οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου Αφροδίσιων και Δερματικών Νόσων, από το οποίο 37 άτομα θα μετακινηθούν στο "Ιπποκράτειο". Όπως δηλώνει στη "Μ" η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων Κωνσταντίνο Καριώτου, αρχικά το Δερματολογικό είχε εξαιρεθεί από τα νοσοκομεία που θα άλλαζαν χρήση, αλλά προφανώς τα νούμερα της διαθεσιμότητας των εργαζομένων δεν έβγαιναν και την τελευταία στιγμή μπήκε στο στόχαστρο.

"Είναι ένα νοσοκομείο ιδιαίτερα χρήσιμο για τον ειδικό χαρακτήρα του και το μοναδικό στη Βόρεια Ελλάδα. Σε μηνιαία βάση δέχεται πάνω από 4.000 ασθενείς.

Ως εργαζόμενοι κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να αποτρέψουμε την εξέλιξη αυτή με κινητοποιήσεις, ψηφίσματα, συλλογή 3.500 υπογραφών μέσα σε ένα μήνα από ασθενείς και φορείς και με ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης υπέρ της διατήρησης του νοσοκομείου", εξηγεί η κ. Καριώτου.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι ήδη από το 2011 έχουν μετακινηθεί στο Ιπποκράτειο τουλάχιστον 25 εργαζόμενοι, αλλά το νοσοκομείο συνεχίζει να λειτουργεί και να προσφέρει τις υπηρεσίες του χάρη στο προσωπικό που έχει απομείνει.

Επιπλέον, βάσει της ενημέρωσης που έχουν οι εργαζόμενοι, πρόκειται να μεταφερθούν στο "Ιπποκράτειο" οι δύο δερματολογικές κλινικές, μία πανεπιστημιακή και μία του ΕΣΥ, και το υπάρχον κτίριο του Δερματολογικού θα μετατραπεί σε κέντρο υγείας αστικού τύπου, στο οποίο θα λειτουργούν μόνο εξωτερικά ιατρεία και θα γίνεται νοσηλεία.

Ακόμη και στην περίπτωση αυτή, πάντως, απαιτούνται υποδομή, γιατροί κι άλλοι εργαζόμενοι, που αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχουν.

"Εμείς, σε συνεργασία με τους εργαζόμενους του Λοιμωδών και του Παναγία θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Ήδη, εντός της εβδομάδας περιμένουμε να έχουμε συνάντηση με τον διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας", τονίζει η κ. Καριώτου.

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΤΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι τόσο του Δερματολογικού όσο και του Λοιμωδών και του Παναγία περιμένουν τη στιγμή που θα λάβουν στα χέρια τους το χαρτί της κινητικότητας. Προς το παρόν, αυτό που κλήθηκαν αιφνιδίως να δηλώσουν είναι εάν εξαιρούνται ή όχι από τα κριτήρια της διαθεσιμότητας.

"Δεν ξέρουμε λεπτομέρειες για το πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία της διαθεσιμότητας, ούτε αν οι εργαζόμενοι θα χρειαστεί να υπογράψουν νέες συμβάσεις.

Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, όχι μόνο για να μην κλείσει το Παναγία, αλλά και γιατί όλα όσα γίνονται απαξιώ νουν τη δημόσια Υγεία και πιέζουν τον κόσμο να στραφεί στα ιδιωτικά κέντρα", δηλώνει στη "Μ" η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στο "Παναγία", Ελένη Μπακιρλή.

Ανάστατοι είναι και οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Ειδικών Παθήσεων (Λοιμωδών), το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει ως κέντρο υγείας αστικού τύπου, χωρίς ωστόσο κανείς να γνωρίζει πώς θα λειτουργεί και τι υπηρεσίες θα προσφέρει. Πάντως, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, πιθανόν έως το τέλος Αυγούστου η παθολογική κλινική του "Λοιμωδών" να μεταφερθεί στο νοσοκομείο "Γ. Παπανικολάου" και η παιδιατρική κλινική θα μετακομίσει στο "Ιπποκράτειο", ενώ το Μικροβιολογικό και το Ακτινολογικό θα παραμείνουν στο χώρο για να καλύπτουν τις ανάγκες του κέντρου υγείας.

Στο μεταξύ, σήμερα, στις 10.30 το πρωί, στα γραφεία της ΕΔΟΘ, τα σωματεία εργαζομένων των δημόσιων νοσοκομείων που πρόσκεινται στην ΠΑΣΚΕ θα πραγματοποιήσουν σύσκεψη για το θέμα της κινητικότητας στην Υγεία, ενώ σε ετοιμότητα για τυχόν κινητοποιήσεις δηλώνει και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Υγείας, η διαδικασία της κινητικότητας και η τοποθέτηση των εργαζομένων στις νέες τους θέσεις θα ολοκληρωθεί στις 16 Σεπτεμβρίου. Όσον αφορά στην αξιολόγηση τους, θα γίνει βάσει κοινής υπουργικής απόφασης που ορίζει τα σχετικά κριτήρια. Η μοριοδότηση θα γίνει με τεχνικά χαρακτηριστικά, καθώς θα εξεταστούν μεταξύ άλλων τα πτυχία, τα μεταπτυχιακά, ο χρόνος προϋπηρεσίας και η οικογενειακή κατάσταση. Στη συνέχεια, ανάλογα με τα μόρια που θα λάβει κάθε εργαζόμενος, θα μετακινηθεί και στο αντίστοιχο νοσοκομείο που παρουσιάζει ανάγκες σε προσωπικό.
Εφημερίδα Μακεδόνια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου