Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

ΙΣΑ: Έκδοση φορολογικής ενημερότητας από Δ.Ο.Υ. για είσπραξη χρημάτων από ασφαλιστικά ταμεία με παρακράτηση ποσού λόγω χρεών προς το Δημόσιο




Προς
κ. Γεώργιο Μαυραγάνη –
Υφυπουργός Οικονομικών

Αθήνα, 08.08.2013
Α.Π 39212

ΘΕΜΑ: «Έκδοση φορολογικής ενημερότητας από Δ.Ο.Υ. για είσπραξη χρημάτων από ασφαλιστικά ταμεία με παρακράτηση ποσού λόγω χρεών προς το Δημόσιο.»

Αξιότιμε κύριε Υφυπουργέ,

Ενόψει της έναρξης της διαδικασίας αποπληρωμής των δεδουλευμένων των ιατρών από τα ασφαλιστικά ταμεία, μεταξύ των απαιτούμενων δικαιολογητικών που πρέπει να προσκομίσουν προκειμένου να γίνει η εκκαθάριση, είναι και η έκδοση φορολογικής ενημερότητας (για είσπραξη χρημάτων από το Δημόσιο) από την αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Λόγω όμως της μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρείται στην διαδικασία της εκκαθάρισης και της της πληρωμής των οφειλομένων από τα ασφαλιστικά ταμεία, πολλοί ιατροί καθώς και ιατρικές εταιρείες ενόψει της οικονομικής δυσπραγίας που υφίστανται, έχουν περιέλθει σε κατάσταση οφειλής χρηματικών ποσών προς το Δημόσιο από βεβαιωμένους φόρους εισοδήματος. Κατά συνέπεια, κατά την στιγμή της απαιτούμενης έκδοσης της φορολογικής ενημερότητας από την αρμόδια Δ.Ο.Υ., η ανωτέρω ενημερότητα τους δίδεται με παρακράτηση του αντίστοιχου ποσού κατά περίπτωση για μερική ή ολική εξόφληση των χρεών τους προς το Δημόσιο. Εν συνεχεία η συγκεκριμένη φορολογική ενημερότητα κατατίθεται από τους ιατρούς στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία οφείλουν να παρακρατήσουν το εν λόγω ποσό (αφαιρώντας το από το σύνολο που πρέπει να πληρωθεί ο ιατρός), προκειμένου να το αποδώσουν στο Δημόσιο.

Η εν λόγω διαδικασία όμως είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα από την πλευρά των ασφαλιστικών ταμείων και κατά συνέπεια η αρμόδια Δ.Ο.Υ. καθυστερεί να ενημερωθεί για την απόδοση του εκάστοτε ποσού. Ως εκ τούτου όταν θα ζητηθεί εκ νέου φορολογική ενημερότητα από την Δ.Ο.Υ., αυτή θα εκδίδεται και πάλι με παρακράτηση ποσού, με συνέπεια να παρακρατείται τελικά ποσό μεγαλύτερο από το πραγματικό χρέος του ιατρού προς το Δημόσιο.
Επειδή η προαναφερθείσα διαδικασία αποτελεί μείζον πρόβλημα για πολλούς ιατρούς – μέλη μας ο ΙΣΑ προτείνει είτε:

α) να δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός IBAN στις Τράπεζες για τις Δ.Ο.Υ., ούτως ώστε να μεταφέρεται το ποσό από τα ασφαλιστικά ταμεία απευθείας στον εν λόγω λογαριασμό, είτε

β) να ρυθμιστεί νομοθετικά η υποχρέωση των Δ.Ο.Υ. να αποδέχονται βεβαίωση από τα ασφαλιστικά ταμεία της παρακράτησης φόρου (ανεξαρτήτως του χρόνου απόδοσής του), ούτως ώστε να μην πραγματοποιείται διπλή παρακράτηση ποσού κατά την έκδοση της επόμενης φορολογικής ενημερότητας.

Προσβλέπουμε στην άμεση ανταπόκρισή σας για την επίλυση του ζητήματος.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου