Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Δελτίο τύπου ΙΣ ΡΟΔΟΥ: ‘’Δραστική ουσία φαρμάκου, όχι στη κατάργηση της υπόστασης του ιατρού και στην ανάδειξη της θεραπείας του πάγκου’’

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ

Προς τον Πρόεδρο ΕΟΠΥΥ κ. Κοντό

Κοινοποίηση:
ü Υπουργό Υγείας κ. ‘Αδωνι Γεωργιάδη
ü Υφυπουργό Υγείας κ. Αντώνη Μπέζα
ü Αντιπρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Νικόλαο Μπραβάκο
ü ΜΜΕ
ü ΠΙΣ
ü Ιατρικοί Σύλλογοι Επικρατείας 
ü Μέλη ΙΣ Ρόδου 

ΘΕΜΑ: ‘’Δραστική ουσία φαρμάκου, όχι στη κατάργηση της υπόστασης του ιατρού και στην ανάδειξη της θεραπείας του πάγκου’’ 

Κε Πρόεδρε, 

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου μετά την εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ με αριθμ. πρωτ. 27213 (20/8/2013) με την οποία θα αφαιρείται το δικαίωμα της συνταγογράφησης στους κλινικούς ιατρούς που γράφουν την εμπορική ονομασία και όχι την δραστική του φαρμάκου , εκφράζει την εντονότατη αντίθεση του, αφού ουσιαστικά καταργείται η υπόσταση του ιατρού και η επιλογή του για την θεραπεία του ασθενούς και ταυτόχρονα παραχωρείται το δικαίωμα της επιλογής θεραπείας σε τρίτους μη ιατρούς ενώ παραδόξως την ευθύνη θα έχει και πάλι ο ιατρός.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου παραμένει εναρμονισμένος με τις οδηγίες του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, εν αναμονή της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ για την νομιμότητα της υποχρέωσης των ιατρών να συνταγογραφούν αποκλειστικά τη δραστική ουσία. 

Τονίζεται ότι η αποκλειστική αναγραφή της δραστικής ουσίας δεν θα επιφέρει καμία περαιτέρω πτώση της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ, που πληρώνει ποσοστό επί της σταθερής τιμής αναφοράς για την συγκεκριμένη δραστική ουσία. 

Η επιλογή «ακριβότερου» φαρμακευτικού σκευάσματος από τον ιατρό, δυνητικά επιβαρύνει τον ασφαλισμένο. 

Είναι απορίας άξιον για ποιο λόγο η νομοθετικά κατοχυρωμένη συνταγογράφηση από τον ιατρό μεταφέρεται στον εκάστοτε φαρμακοποιό ή τον υπάλληλο του! 

Αυτό που πρέπει να σταματήσετε είναι να δίνονται ελευθέρα φάρμακα από τους πάγκους των φαρμακείων σύμφωνα με τα συμφέροντα και τις προσφορές των εταιρειών και των πωλητών και όχι των υπευθύνων θεραπευτών.

Η εγκύκλιος αυτή έχει υπαγορευθεί από πρόεδρο συνδικαλιστικού οργάνου που βολεύει τα υψηλά ποσοστά κέρδους των φαρμακείων, αφού θα δίνονται φάρμακα προσφορών και όχι φάρμακα για την πραγματική ιατρική θεραπεία των ασθενών . 

Το σωστό είναι να μην δίνεται κανένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή και μια τέτοια πρακτική δηλαδή η πρακτική του ‘’πάγκου’’ θα πρέπει να ποινικοποιηθεί άμεσα και αυστηρά όπως γίνεται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ζητήσαμε στο παρελθόν κατ’ επανάληψη και συνεχίζουμε και σήμερα να ζητάμε ακόμα πιο επιτακτικά, την ανάπτυξη ελεγκτικών μηχανισμών στην συνταγογράφηση-διακίνηση του φαρμάκου και την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων. 

Επιμένουμε στο πάγιο αίτημα του ΠΙΣ και των Ιατρικών Συλλόγων, δηλαδή στη διεθνή και επιστημονικά τεκμηριωμένη πρακτική της χορήγησης φαρμάκου αποκλειστικά και μόνο μετά από Ιατρική Συνταγή.

Τέλος, καλούμε όλους τους ιατρούς μέλη μας, να συνεχίσουν να εφαρμόζουν την ήδη διατυπωμένη θέση του ΠΙΣ και του Ιατρικού Συλλόγου Ρόδου σχετικά με την αναγραφή συγκεκριμένου προτεινόμενου φαρμακευτικού σκευάσματος, πράττοντας αυτό που κρίνουν ως επιστημονικά σωστό, έχοντας αποκλειστικά και μόνο αυτοί την ιατρική ευθύνη για τη διαφύλαξη της υγείας των σφαλισμένων και των ασθενών. 

Για τον ΙΣΡ

Ο Πρόεδρος            Ο Γ. Γραμματέας


Χρήστος Απ. Μαντάς Ιωάννης Μυροφόρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου