Τετάρτη 21 Αυγούστου 2013

Από σήμερα ο «Δημοκήδης» – Αλλαγές-εξπρές στο ΕΣΥ


Υπουργείο Υγείας

Paraskhnio.gr. Οκτώ νοσοκομεία, 1.600 εργαζόμενοι, 450 εσωτερικοί ασθενείς, εκατοντάδες προγραμματισμένα ιατρικά ραντεβού και δεκάδες χειρουργικές επεμβάσεις: πρόκειται για μερικά μόνο από τα «βαριά» αριθμητικά δεδομένα που περιέχονται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Δημοκήδης» του Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) για την αλλαγή χρήσης νοσοκομείων και το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή το πρωί της Τετάρτης στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Η τάχιστη και αποτελεσματική διαχείρισή τους εντός των επόμενων 25 ημερών αποτελεί πρόκριμα για το υπουργείο Υγείας σε ό,τι αφορά την υλοποίηση του ευρύτερου σχεδίου για τον νέο υγειονομικό χάρτη της χώρας με αλλαγή χρήσεων μονάδων υγείας και δημιουργία Κέντρων Υγείας Αστικού Τύπου ή Μονάδες Χρονίων Παθήσεων – στην ανάλογη φιλόδοξη προσπάθεια του γιατρού Δημοκήδη τον 6ο αιώνα π.Χ. να αλλάξει το σύστημα περίθαλψης στην Αθήνα οφείλει άλλωστε και το όνομά του το σημερινό επιχειρησιακό σχέδιο που εκπόνησε το ΕΚΕΠΥ υπό την εποπτεία του προέδρου του, κ. Πάνου Ευσταθίου. «Πρόκειται για το πιο σημαντικό επιχειρησιακό σχέδιο που καλείται να υλοποιήσει το ΕΚΕΠΥ στη χώρα, εξαιρουμένων εκείνων που αφορούσαν τις πανδημίες γρίπης» λέει ο κ. Ευσταθίου.

Από σήμερα το πρωί, οκτώ συντονιστές του ΕΚΕΠΥ βρίσκονται σε ισάριθμα νοσοκομεία της Αττικής και της Θεσσαλονίκης προκειμένου να καταγράψουν επακριβώς τους νοσηλευόμενους ασθενείς ανά κλινική, δίνοντας ουσιαστικά το έναυσμα για την εκκένωσή τους. Πρόκειται για τα νοσοκομεία Πολυκλινική, Αμαλία Φλέμινγκ, Πατησίων, Αγία Βαρβάρα, Σπηλιοπούλειο (Αττική), Ειδικών Παθήσεων, Αφροδισίων και Δερματικών Νόσων και «Παναγιά» (Θεσσαλονίκη).

Αλλάζει το σύστημα εφημεριών από 22 Αυγούστου έως 15 Σεπτεμβρίου

Από την Πέμπτη 22 Αυγούστου τα νοσοκομεία αυτά βγαίνουν από το πρόγραμμα εφημεριών, ενώ την ίδια ημέρα τίθεται σε ισχύ νέο σύστημα εφημερειών στην Αττική. Βάσει αυτού, θα εφημερεύουν όλα τα νοσοκομεία του λεκανοπεδίου σε 24ωρη βάση κάθε τρεις εργάσιμες ημέρες και όχι σε τρεις χρονικές ζώνες (6 πμ- 2 μμ, 2μμ- 12μμ, 2μμ- 6πμ ) όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Οι αρμόδιοι του ΕΚΕΠΥ εκτιμούν πως με αυτόν τον τρόπο θα απορροφηθούν όλα τα επείγοντα περιστατικά στα εφημερεύοντα νοσοκομεία, ενώ το χρονικό διάστημα «αποχής» των τριών ημερών από την εφημερία θα δίνει τη δυνατότητα στα νοσοκομεία να μπαίνουν και πάλι στις εφημερεύσεις με άδεια κρεβάτια.

Κατά το μεταβατικό αυτό διάστημα από 22 Αυγούστου έως και 15 Σεπτεμβρίου οπότε ολοκληρώνεται η κινητικότητα και η αλλαγή χρήσης στα νοσοκομεία, οι εφημερίες του ΕΣΥ θα υποστηρίζονται από στρατιωτικά νοσοκομεία, στα οποία θα γίνονται εσωτερικές διακομιδές ασθενών από δημόσια νοσοκομεία όταν χρειάζεται.

Σε ό,τι αφορά τα προγραμματισμένα τακτικά ιατρικά ραντεβού στα προαναφερθέντα νοσοκομεία που αλλάζουν χρήση, αυτά θα πραγματοποιούνται κανονικά έως και την ερχόμενη Τετάρτη 28 Αυγούστου.

Πως θα κάνει ο «Δημοκήδης» τη διασπορά των ασθενών

Ειδικό κεφάλαιο στο σχέδιο αφορά τη διασπορά των νοσηλευόμενων ασθενών από τα προαναφερθέντα νοσοκομεία σε άλλα νοσοκομεία – «υποδοχείς». Για τη διακομιδή έχουν εξασφαλιστεί 10 ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και τα ασθενοφόρα των εμπλεκόμενων νοσοκομείων. Η φάση της διασποράς και της διακομιδής των ασθενών προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως την Τετάρτη 28 Αυγούστου.

Η διασπορά θα γίνει με βάση τον ακριβή κατάλογο των ασθενών που θα προκύψουν από τη σημερινή καταγραφή. Πηγές του ΕΚΕΠΥ ανέφεραν στο protothema.gr, πως έως το βράδυ της Τρίτης υπήρχαν περί τους 450 ασθενείς στα πέντε νοσοκομεία της Αττικής (σημειώνεται ότι ο αριθμός των κλινών τους είναι συνολικά 634). Με δεδομένο ότι στην τρέχουσα εβδομάδα θα δίδονται και εξιτήρια στους ασθενείς, οι συντονιστές θα έχουν τον τελικό αριθμό των ασθενών προς διακομιδή και διασπορά μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.

Μέχρι την ίδια ημέρα (23/8) ουσιαστικά θα γίνονται και οι χειρουργικές επεμβάσεις μιας ημέρας σε ασθενείς ώστε η σχετική λίστα με τις χειρουργικές επεμβάσεις να αποσταλεί συρρικνωμένη κατά το δυνατό στα άλλα νοσοκομεία – «υποδοχείς».

Έως το τέλος της εβδομάδας οι συντονιστές του ΕΚΕΠΥ στα νοσοκομεία – «δεξαμενές» θα έχουν και την εικόνα των χειρουργικών επεμβάσεων που εκκρεμούν στις κλινικές τους. Οι ασθενείς που πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργική επέμβαση η οποία είχε προγραμματιστεί σε Πολυκλινική, Αμαλία Φλέμινγκ, Πατησίων, Αγία Βαρβάρα, Σπηλιοπούλειο, θα μπουν σε νέα, ενιαία λίστα η οποία θα εξυπηρετείται κατά το πρώτο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου από διάφορα νοσοκομεία της Αθήνας, κατά σειρά προτεραιότητας των περιστατικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου