Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Κατατέθηκε το πρώτο πόρισμα για ΕΟΠΥΥ - πρωτοβάθμια φροντίδα



Ο υπουργός Υγείας παρέλαβε την Παρασκευή το πρώτο πόρισμα και έως τον Νοέμβριο θα έχει παραλάβει ένα ακόμη, πριν προχωρήσει στις αλλαγές.

Του Δημήτρη Καραγιώργου - IATRONET

Ο κύβος ερρίφθη για τις αλλαγές στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας.

Το πρωί της Παρασκευής, ο πρόεδρος της επιτροπής κ. Κυριάκος Σουλιώτης κατέθεσε το πρώτο πόρισμα, με τις προτάσεις του σχετικά με τον ΕΟΠΥΥ.

Η εν λόγω επιτροπή δεν μπήκε στη λογική εάν ο Οργανισμός θα πρέπει να μετατραπεί απλά σε 'αγοραστή' ή να παραμείνει και 'παραγωγός' υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας.


Αρκέστηκε στο να προτείνει αναδιάρθρωση και ενοποίηση των υφιστάμενων δομών (πρώην πολυϊατρεία ΙΚΑ και Κέντρα Υγείας) και τη λειτουργία τους στο πλαίσιο του ΕΣΥ, δηλαδή υπό τις αρμόδιες Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), με προσωπικό πλήρους απασχόλησης.

Επιτροπή Θεοδωράκη

Σύμφωνα με πληροφορίες, μία δεύτερη επιτροπή, η οποία συνεδριάζει από το 2012, αναμένεται να παραδώσει το δικό της πόρισμα έως τον Νοέμβριο.

Πρόκειται για την επιτροπή, υπό τον κ. Παύλο Θεοδωράκη, η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο της task force με το ίδιο αντικείμενο.

Ο υπουργός Υγείας θα λάβει και τα δύο πορίσματα και θα επιχειρήσει να παρουσιάσει στον πρωθυπουργό μία ενιαία πρόταση. Ο ίδιος δήλωσε πρόσφατα ότι η απόφαση για τον ΕΟΠΥΥ 'τον υπερβαίνει'.

Οι επικείμενες αλλαγές στον ΕΟΠΥΥ διχάζουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Ο κ. Γεωργιάδης εμφανίζεται υπέρμαχος της άποψης να μετατραπεί ο ΕΟΠΥΥ σε 'αγοραστή' υπηρεσιών, με την οποία διαφωνούν ο υφυπουργός κ. Αντώνης Μπέζας και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου